Ιταλικός Δούρειος Ίππος-Ζήτησαν άδεια Τουρκίας για είσοδο σε ελληνική ΑΟΖ

765

Περίεργα παιχνίδια από ιταλική εταιρεία στην Α.Μεσόγειο, σε περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κύπρο, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται πλήρως φερόμενη αίτηση άδειας εισόδου ιταλικού πλοίου σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι ένα ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να εισέλθει στην «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η εφημερίδα Yeni Şafak, “το πλοίο θα τοποθετήσει καλώδιο δεδομένων για τη Σαουδική Αραβία.

“Η αίτηση για άδεια όμως θα αποτελέσει προηγούμενο και η Τουρκία θα απαιτήσει από  κάθε ενδιαφερόμενο «κάντε αίτηση όπως οι Ιταλοί” σε όλα τα πλοία που θα κινούνται στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Η τουρκική εφημερίδα έμαθε τις λεπτομέρειες της εισόδου του ιταλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από άδεια από την Τουρκία, όπως δήλωσε πάντα ο Χουλουσί Ακάρ.

Το εν λόγω ιταλικό πλοίο εργάζεται για καλωδίωση στο πλαίσιο της συμφωνίας «μεταφοράς δεδομένων από την Μ. Ανατολή στη Μεσόγειο» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας.

Ο Ακάρ είπε ότι το πλοίο εισήλθε στην “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας” για εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αρχικά απομακρύνθηκε από τουρκική Φρεγάτα.

Στην συνέχεια σύμφωνα με το ίδιο το πλοίο εισήλθε στην περιοχή με….άδεια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και ότι αυτό αποτελεί πλέον «κρατική πρακτική».

Τουρκικές πηγές εξήγησαν τη σημασία του χαρακτηρισμού της κατάστασης από τον υπουργό τον Τούρκο ΥΠΑΜ της «κρατικής πρακτικής» ως εξής: «Το ιταλικό πλοίο έκανε αίτηση σε εμάς και την αποδεχθήκαμε αφού εμείς έχουμε δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή για χορήγηση άδειας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κρατική πρακτική. Όταν μια άλλη χώρα επρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο μελλοντικά, θα πρέπει να κάνει αίτηση όπως η Ιταλία στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και θα….της δώσουμε άδεια.

Λέμε, «κάντε αίτηση και θα σας επιτρέψουμε τις εργασίες. Αυτό λέμε κρατική επιβολή”, κατέληξε ο ίδιος.

Η πρακτική αυτή σημαίνει αυτόματα ότι οι Τούρκοι σε κάθε κίνηση σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, και την κατασκευή του αγωγού East Med, θα απαιτήσουν ουσιαστικά αναγνώριση τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το πως θα το ζητήσουν είναι γνωστό, κάνοντας χρήση του τουρκικού στόλου και των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων του πολεμικού ναυτικού τους.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, εδώ και μεγάλο διάστημα έχει γίνει σοβαρή παρέμβαση γνωστού αμερικανο-εβραικού ινστιτούτου (JINSA), προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν για τον αγωγό East Med, και το βέτο των ΗΠΑ σε αυτόν, κάνοντας ουσιαστικά το χατίρι στον προκλητικά αδιάφορο προς την δύση Ερντογάν.

Με τους άφθονους υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου να γίνονται όλο και πιο σημαντικοί οικονομικά και γεωπολιτικά, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, να δεσμευτεί ότι θα μελετήσει πιο αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη και να καταστήσει σαφή την υποστήριξή της στον αγωγό αυτόν, για την ειρηνική ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, ως κρίσιμο πυλώνα ευρωπαϊκής και διατλαντικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής των ΗΠΑ σε περιφερειακά διπλωματικά και οικονομικά πλαίσια όπως το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και οι ελληνοκυπριακές «τριμερείς» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο”, ανέφεραν οι ειδικοί του ινστιτούτου Samuel Millner και Jonathan Ruhe.Ποια θα είναι οι αντίδραση Ισραήλ, Ελλάδος, Κύπρου, ΗΠΑ, στις τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες πλέον έχουν λάβει σάρκα  και οστά το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ;

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση Ισραήλ, Ελλάδος, Κύπρου, ΗΠΑ, στις τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις, οι οποίες πλέον έχουν λάβει σάρκα και οστά  με δεδομένο το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας