Ιστορική ομιλία προέδρου Κένυας: “Δολάριο τέλος για Αφρική!”–Δύο ζώνες oικονομικών συναλλαγών!

1016

Mια ιστορική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος κάλεσε όλες τις αφρικανικές χώρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο των ΗΠΑ για το ενδοαφρικανικό εμπόριο. Μάλιστα η ομιλία του εκφωνήθηκε στο κοινοβούλιο του Τζιμπουτί.

Η ομιλία “σεισμός” στην Αφρική έρχεται αμέσως μετά το επίσημο αίτημα της Αιγύπτου για ένταξη στους BRICS και δείχνει ότι η αποδολαριοποίηση ανεβάζει ρυθμό σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τις ΗΠΑ, μεγάλο πρόβλημα αρχίζει να έχει και η Γαλλία η οποία βλέπει τις χώρες της Αφρικής να φεύγουν από την επιρροή της. Για το λόγο αυτό ο Ε.Μακρόν ζήτησε να παρευρεθεί στην Σύνοδο των BRICS. Για να χωριστεί ο κόσμος σε δύο ζώνες οικονομικών συναλλαγών.

Η πρώτη θα χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ ή όποιο άλλο ψηφιακό νόμισμα θα έχει η Δύση και η δεύτερη ζώνη θα χρησιμοποιεί το νόμισμα των BRICS.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο κάλεσε τις αφρικανικές χώρες να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ για το ενδοαφρικανικό εμπόριο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο του Τζιμπουτί, ο Ρούτο μίλησε για την ανάγκη εγκατάλειψης της εξάρτησης από το δολάριο των ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των αφρικανικών εθνών.

Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κένυας:

“Έμποροι από το Τζιμπουτί που πωλούν στην Κένυα ή έμποροι από την Κένυα που πωλούν στο Τζιμπουτί πρέπει να αναζητήσουν δολάρια ΗΠΑ.

Πώς είναι το δολάριο ΗΠΑ μέρος του εμπορίου μεταξύ Τζιμπουτί και Κένυας;

Γιατί;

Kαι λέμε σήμερα ότι η Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών (Afreximbank) έχει παράσχει έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους εμπόρους εντός της ηπείρου να συμμετέχουν στο εμπόριο χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα – το παναφρικανικό σύστημα πληρωμών και διακανονισμού (PAPSS).

Η Afreximbank θα διακανονίζει τις πληρωμές σε τοπικό νόμισμα!

Aυτός είναι ο λόγος που η Κένυα υπερασπίζεται το παναφρικανικό σύστημα πληρωμών και διακανονισμού που γίνεται από το ίδρυμά μας, την Afreximbank.

Γιατί; μέλη? Γιατί είναι απαραίτητο να αγοράζουμε πράγματα από το Τζιμπουτί και να πληρώνουμε σε δολάρια; Γιατί;

Δεν είμαστε ενάντια στο δολάριο ΗΠΑ. Θέλουμε απλώς να κάνουμε εμπόριο πιο ελεύθερα.

Ας πληρώσουμε σε δολάρια ΗΠΑ ό,τι αγοράζουμε από τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό που αγοράζουμε από το Τζιμπουτί, ας χρησιμοποιήσουμε το τοπικό νόμισμα” τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Πρόεδρος της Κένυας

Θα πάει στους BRICS o Μακρόν; – Ρωσία: Εξηγήστε τι θέλετε

Να δώσει εξηγήσεις για ποιους λόγους θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε.Μακρόν να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στη Νότια Αφρική ζητά η Ρωσία.

Πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας L’Opinion ανέφεραν πως ο Μακρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της BRICS που πρόκειται να γίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αναφέρεται μάλιστα πως η πρόταση αυτή αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το εάν πρέπει να επιτραπεί σε ηγέτες κρατών, τα οποία δεν είναι μέλη των BRICS, να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο.

Πάντως, o Vincent Magwenya, εκπρόσωπος του προέδρου Ramaphosa – όπως υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti – ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Γάλλου προέδρου.

Αναφερόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, η Μ.Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε από τη Γαλλία να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την «πρωτοβουλία» Μακρόν.

«Θα ήταν καλό εάν μας έλεγαν τι θέλουν.

Θέλουν για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν κάποιου είδους επαφή προκειμένου να δείξουν ότι το Παρίσι είναι ενεργό ή είναι κάποιου είδους Δούρειος Ίππος;

Πρέπει να μας εξηγήσουν.

Πιστεύω ότι αυτοί που θα εκπροσωπηθούν στη Σύνοδο πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στο Μέγαρο των Ηλυσίων» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας πως «μιλάμε για έναν Οργανισμό, στον οποίο δεν είναι μέλη και τον οποίο δεν έχουν αντιμετωπίσει και με τη μεγαλύτερη ευγένεια».

«Δεν μιλώ καν για καλές προθέσεις και θετικά συναισθήματα» είπε η Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική γεωπολιτική ανατροπή: Δολάριο τέλος για δεκάδες χώρες – Επίσημα στους BRICS η Αίγυπτος – “ΝΑΙ” από Ιράν, Σ.Αραβία, HAE και 10 χώρες της ASEAN

8 υποψήφια νέα κράτη στους BRICS; – H λίστα

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov υποστήριξε ότι περίπου 20 κράτη επιδιώκουν να γίνουν μέλη των BRICS, αναφέροντας πως ο αριθμός αυτός βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.

«Ο κατάλογος των υποψηφίων για ένταξη στην ένωση συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο αριθμός των κρατών που επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτήν την ένωση πλησιάζει τους 20.

Αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο και ήδη σημαντικό ρόλο των BRICS στη διεθνή σκηνή ως μια ένωση κρατών με παρόμοιες θέσεις.

Θα ήθελα να το επισημάνω» υποστήριξε ο Ryabkov.

«Μπορώ να πω ότι ο αραβικός κόσμος και η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού ξεκάθαρα «παρακαλούν» να ενταχθούν στους BRICS, καθώς δεν έχουν εκπροσώπηση.

Αλλά θα δούμε τι ακριβώς μπορούμε να προσφέρουμε στους ηγέτες σχετικά με αυτό, και να το αφήσουμε στους ηγέτες να το αποφασίσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ» υποστήριξε ο Ryabkov.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ χώρες που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη και 17 άλλες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.

Οι οκτώ επίσημοι υποψήφιοι είναι: Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι 17 χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι:

Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας