Η Κίνα απειλεί ΗΠΑ-Αντίποινα αν συναντηθείτε με την πρόεδρο της Ταϊβάν

688

Σχεδιάζεται συνάντηση του επικεφαλής της Βουλής Kevin McCarthy με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen

(upd) Σαφή προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι εάν υπάρξει συνάντηση του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ή οποιουδήποτε άλλου Αμερικάνου αξιωματούχου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, αυτό θα συνιστά μια μεγάλη πρόκληση που με τη σειρά της θα προκαλέσει αντίποινα απευθύνει η Κίνα.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφος της και έχει πολλές φορές απευθύνει προειδοποιήσεις προς Αμερικάνους αξιωματούχους να μην συναντώνται με την Tsai Ing-wen, διότι θεωρούν πως αυτή η στάση υποδηλώνει και τη στήριξη των ΗΠΑ στην επιθυμία της Ταϊβάν να είναι ανεξάρτητο κράτος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται κινήσεις για μια συνάντηση του Kevin McCarthy με την πρόεδρο της Ταϊβάν στην Καλιφόρνια στο τέλος του ταξιδιού της, αν και επισημαίνεται πως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα κάτι τέτοιο.

Δεν είμαστε μόνοι

Κατά τη σημερινή αναχώρηση της για τις επίσημες επισκέψεις της στη Γουατεμάλα και στο Μπελίζ που προβλέπει και δύο σταθμούς σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, η πρόεδρος της Ταϊβάν διεμήνυσε στην Κίνα πως οι απειλές της, δεν την πτοούν.
«Η εξωτερική πίεση δεν θα εμποδίσει την αποφασιστικότητά μας να πάμε στον κόσμο.
Είμαστε ήρεμοι και σίγουροι, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε θα προκαλέσουμε.
Η Ταϊβάν θα περπατήσει σταθερά στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα πάει στον κόσμο.
Αν και αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, η Ταϊβάν δεν είναι μόνη» υποστήριξε λίγο πριν την αναχώρηση της για τις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen.

Πρόκληση

«Αν έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ McCarthy, θα πρόκειται για ακόμη μια πρόκληση που θα παραβιάσει κατάφωρα την αρχή της ενιαίας Κίνας, θα πλήξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και θα καταστρέψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν»
Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό και θα λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα» υποστήριξε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, Zhu Fenglian.

Ρουτίνα

Από την πλευρά τους πάντως οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους επισκέψεις προέδρων της Ταϊβάν στις ΗΠΑ είναι αρκετά συνηθισμένες, ιδιαίτερα όταν αυτοί πραγματοποιούν ταξίδια προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, και δεν πρέπει το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της Tsai Ing-wen προκειμένου να κάνει επιθετικές κινήσεις κατά της Ταϊβάν.
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει εκφράσει την πρόθεση του να επισκεφθεί την Ταϊβάν, όπως έπραξε τον Αύγουστο του 2022 η προκάτοχός του, Nancy Pelosi, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο και «πυροδότησε» μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από το νησί της Ταϊβάν.

Λεπτές ισορροπίες

Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική επαφή της Ταϊβάν με ξένες κυβερνήσεις και υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα κινηθεί – ακόμα και στρατιωτικά εάν χρειαστεί – για να καταλάβει την Ταϊβάν προκειμένου να επιστρέψει στην κινεζική κυριαρχία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάποιου τέτοιου είδους κίνηση.
Οι ΗΠΑ αν και είναι αυτές που προμηθεύουν με όπλα την Ταϊβάν, υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την μέχρι στιγμής πολιτική τους για την «ενιαία Κίνα», αν και κατά καιρούς έχουν υπονοήσει ότι μπορεί να παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε μια επίθεση της Κίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας