Ισπανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη για Λαϊκό Κόμμα, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές

3540

“Έκπληξη” η αριστερή συμμαχία Sumar 31 έδρες

Παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών για άνετη επικράτηση της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκονται στήθος με στήθος ως προς τα ποσοστά στις πρόωρες ισπανικές εκλογές, το μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ διατηρούν μία ευκαιρία να παραμείνουν στην εξουσία χάρη στο παιγνίδι των συμμαχιών.

Μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 136 έδρες, μακριά από τις 150 έδρες που επεδίωκε ο ηγέτης του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το ακροδεξιό Vox 33, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 122 και η αριστερή συμμαχία Sumar 31 έδρες.

Ομως ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται εν δυνάμει σε ευνοϊκότερη θέση από τον αντίπαλό του και μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μικρών βασκικών και καταλανικών κομμάτων.

Εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη πλειοψηφία, νέες εκλογές είναι πιθανόν να προκηρυχθούν σε μία χώρα που γνώρισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 μέχρι το 2019.ς.

Τι έδειξαν τα exit polls

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται στις πρόωρες εκλογές της Ισπανίας, χωρίς να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (176 έδρες), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων. Η πλειοψηφία εξασφαλίζεται ωστόσο σε περίπτωση συνεργασίας του PP με το ακροδεξιό Vox, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές.

Δημοσκόπηση του GAD3 για την Mediaset δείχνει ότι το PP εξασφαλίζει 150 έδρες και το Vox 31.

Ο υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συνασπισμός της αριστεράς εξασφαλίζει 149 έδρες στην 350μελή ισπανική βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του GAD3.

Δημοσκόπηση του Sigma Dos για το δίκτυο RTVE δείχνει επίσης ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 145 έως 150 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox 24 έως 27 έδρες. Με τα δεδομένα αυτής της δημοσκόπησης, εν δυνάμει συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο αν κερδίσει τον ανώτατο αριθμό εδρών της πρόβλεψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας