Ισπανία-περιφερειακές εκλογές: Πανωλεθρία “σοσιαλιστών”-Συντριβή Ciudadanos, Podemos

2449

Η Αριστερά σε όλες τις αποχρώσεις της βρίσκεται σε μεγάλη κρίση διεθνώς-Μόνο μια μεγάλη και σε βάθος σωστή ιστορική επαναθεμελίωση μπορεί να σώσει την Αριστερά από την “εξαφάνιση”

Για πανωλεθρία των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Pedro Sanchez και για «πλημμύρα της Δεξιάς» στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κάνουν λόγο τα ισπανικά ΜΜΕ, τα οποία εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτές ήταν ένας προάγγελος του τι θα συμβεί σε έξι μήνες στις βουλευτικές εκλογές.
Αν και οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει την ήττα των Σοσιαλιστών, δεν είχε εκτιμηθεί η έκταση της ήττας τους.
Κατά τις χθεσινές εκλογές στους 8.131 δήμους της χώρας και στα 12 από τα 17 περιφερειακά κοινοβούλια, οι Σοσιαλιστές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα να καταφέρνει να ελέγξει μια σειρά από σημαντικές πόλεις και περιφέρειες.
Είναι ενδεικτικό πως ο Cuca Gamarra, ο γραμματέας του Λαϊκού κόμματος χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «μια απέραντη γαλάζια παλίρροια» ενώ ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος έκανε λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Τσουνάμι

Το Λαϊκό κόμμα κατάφερε αφενός να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του στις δύο περιφέρειες που έλεγχε – τη Μαδρίτη και τη Μούρθια – και αφετέρου να πάρει από τους Σοσιαλιστές τις περιφέρειες της Βαλένθια, της Αραγονία, της Εξτρεμαδούρα των Βαλεαρίδων, την Καντάμπρια και τη Ριόχα ενώ κέρδισε και την πόλη της Σεβίλλης, οχυρό των Σοσιαλιστών, γεγονός που δείχνει τη στροφή προς τα δεξιά που έκανε όλη η περιοχή της Ανδαλουσίας.
Το Λαϊκό κόμμα είχε θέσει τις εκλογές αυτές ως «δημοψήφισμα» για την πολιτική του Sanchez.
Το αποτέλεσμα ήταν το Λαϊκό κόμμα να πάρει πάνω από 7 εκατομμύρια ψήφους (31,5%), δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, αφήνοντας τους Σοσιαλιστές στο 28.1% και με κάτω από 6,3 εκατομμύρια ψήφους.

Μεγάλος κερδισμένος το Vox

Ωστόσο για να καταφέρει το Λαϊκό κόμμα να κυβερνήσει σε αυτές τις περιφέρειες, θα πρέπει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό Vox, το οποίο είναι και αυτό από τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης.
Το Vox είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Κατά τις χθεσινές εκλογές έλαβε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους και κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να διπλασιάσει το ποσοστό του (έφτασε στο 7,19%), έχοντας πλέον εκπροσώπηση σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Χαμένοι Ciudadanos, Podemos

Το Vox μετατρέπεται στον απόλυτο ρυθμιστή, καθώς σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί το Λαϊκό κόμμα για να κυβερνήσει.
Μεγάλη ήταν η ήττα επίσης για το κεντροδεξιό Ciudadanos, το οποίος είχε μια καταστροφική νύχτα και κόντεψε να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη και το αριστερό Podemos.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας