Ισπανία / Αποφάσισε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος–Οι δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ

637

Την Παλαιστίνη ως κράτος μέχρι το καλοκαίρι πρόκειται να αναγνωρίσει η Ισπανία, όπως δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το κάνουμε αυτό το εξάμηνο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στις 9 Μαρτίου, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δήλωναν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη» και ότι αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η εφημερίδα El País εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες στην Ισπανία διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, «ή τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με την El País, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία ότι θα πρέπει «να παρακολουθούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και την Νέα Υόρκη», δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Η El País εκτιμά επίσης ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την Ιορδανία θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τις αραβικές χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Ισραήλ, να το κάνουν».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει επιμόνως, ότι η μοναδική λύση στην σύγκρουση προϋποθέτει την αναγνώριση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας