ΗΠΑ: Ρίχνουν “νερό στο μύλο” των τουρκικών προκλήσεων-Σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις

1024

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά(ποια; )δεν αμφισβητείται. Δεν πήρε, όμως, θέση στο καίριο ζήτημα που εγείρει η Τουρκία, την αμυντική θωράκιση των νησιών. Όμως αυτό ακριβώς αμφισβητούν οι Τούρκοι και εξαιτίας της “στρατιωτικοποίησης” των νησιών απειλούν με πόλεμο! Για ποια υποστήριξη, λοιπόν, ομιλούμε;

Στη λογική «βρείτε τα» για χάρη της «ΝΑΤΟικής συνοχής», που αποθρασύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας, κινήθηκε για ακόμη μια φορά…

Στη λογική «βρείτε τα» για χάρη της «ΝΑΤΟικής συνοχής», που αποθρασύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας, κινήθηκε για ακόμη μια φορά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με αφορμή τις αιτιάσεις της Άγκυρας για την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ έχουν δώσει επίσημη απάντηση στην Τουρκία για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου που «δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις παρέπεμψε στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρκία και την Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση– να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την αξιοποίηση drone από την Τουρκία για να κατασκοπεύει «έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» όπως η Ελλάδα, επανέλαβε τις εκκλήσεις για «διάλογο», όπως τον εννοούν οι «σύμμαχοι» οι οποίοι στρώνουν το δρόμο για επικίνδυνες διευθετήσεις που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση στην περιοχή.

«Ενθαρρύνουμε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζουμε μια συλλογική απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία – όχι μόνο αυτό που κάνει στην Ουκρανία αλλά και την απειλή που συνιστά προς την ευρύτερη περιοχή – να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις απειλές που αποτελούν πρόκληση για όλους μας. Και με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να επιλύσουν τυχόν διαφορές μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε επίσης γιατί οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αγοράσει τους S-400, εφόσον μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην Ελλάδα; Στην απάντηση που έδωσε είπε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

«Απίστευτα σημαντικός σύμμαχος» η Τουρκία

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός για την στάση των ΗΠΑ ήταν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν απίστευτα σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο», απαντώντας κι αυτός σε ερώτηση για «την ανάπτυξη τακτικών τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».

«Όσον αφορά τη διμερή σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, γνωρίζετε προφανώς πως η Τουρκία αποτελεί έναν απίστευτα σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο» όπως και ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», σημειωσε.

Είπε επίσης ότι «Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο πολύ σημαντικοί στο ΝΑΤΟ. Θα ενθαρρύναμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε εποικοδομητικό διάλογο για την εκτόνωση πιθανών εντάσεων».

Πηγή: 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας