ΗΠΑ έτοιμες να δώσουν «πράσινο φως» για τουρκική εισβολή στη Συρία

766

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι σύντομα θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση με τις ΗΠΑ να φαίνονται έτοιμες να δώσουν το πράσινο φως.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα χτυπήματα ήταν «μόνο η αρχή» και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «θα ανατρέψουν τους τρομοκράτες από ξηράς την πιο κατάλληλη στιγμή».

Νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έχουν χτυπηθεί 471 στόχοι και ότι «254 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί» από την έναρξη της επίθεσης, η οποία έχει ονομαστεί «Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος».  Αλλά ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί για εισβολή στη βόρεια Συρία ήδη από τον Μάιο.

Είχε δηλώσει τότε ότι η εισβολή αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» βάθους 30 χιλιομέτρων, η οποία θα εκκενωνόταν από μαχητές που συμμαχούν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που η Τουρκία και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η περιοχή της βόρειας Συρίας που ενδιαφέρει τον Ερντογάν περιλαμβάνει τις τρεις πόλεις-κλειδιά, τις Μανμπίτζ, Τελ Ριφάατ και Κομπάνι, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Τώρα για να εισβάλει η Τουρκία στη Βόρεια Συρία, χρειάζεται να πάρει το πράσινο φως και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ που συνήθως έχουν αντιταχθεί στις τουρκικές εισβολές επειδή στοχεύουν το YPG να αλλάζουν.

Πρώτον, η μεγάλη στρατηγική εικόνα αλλάζει. Η σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ έχει αλλάξει, καθώς η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον μετατοπίζεται από τη Μέση Ανατολή στην ευρασιατική στέπα, ή αλλιώς από τη Συρία στην Ουκρανία.

Έτσι, στην οπτική των ΗΠΑ η στρατηγική σημασία της Τουρκίας είναι αναβαθμισμένη. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη μετατόπιση.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει και η οπτική «τακτικής» στην Ουάσιγκτον, η οποία σχετίζεται με το ότι η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις σκανδιναβικές χώρες. Νομίζω ότι η Άγκυρα έχει διαπραγματευτεί καλά τη θέση της, προβάλλοντας αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας.

Και έτσι αυτή τη στιγμή, η Ουάσιγκτον δεν θέλει πραγματικά να εκνευρίσει την Τουρκία. Και νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλους τους βασικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρόλο της Τουρκίας στην επέκταση της Συμφωνίας για τον Διάδρομο Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του είδε πλοία να παραλαμβάνουν τρόφιμα, σιτηρά και λιπάσματα από τα ουκρανικά λιμάνια για «ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επείγουσα ανάγκη», γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

«Χαιρετίζω την υποστήριξή σας από τα Ηνωμένα Έθνη για την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας,  για αυτήν.

Πριν από λίγο (καιρό), όταν συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είδα τα πλοία με σιτηρά στον Βόσπορο.

Αγοράζουν τρόφιμα, σιτηρά και λιπάσματα για ευάλωτα άτομα που έχουν επείγουσα ανάγκη από λιμάνια της Ουκρανίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας