Πρώτη έμμεση παραδοχή του Τ.Μπάιντεν για ουκρανική ήττα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε άρθρο που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό Στρατό εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) και πυρομαχικά που θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να πλήττουν «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία ώστε να είναι σε θέση να «διαπραγματευτούν καλύτερα».
Είναι η πρώτη φορά που έμμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που σημαίνει ότι στις ΗΠΑ έχουν κατανοήσει ότι ο πόλεμος δεν πήγε όπως θα ήθελαν αλλά δεν το παραδέχονται δημόσια ενώ οι οικονομικές καταστροφές συμβαίνουν περισσότερο στις δυτικές κοινωνίες που δεν έχουν επάρκεια ενέργειας και πρώτων υλών παρά στην Ρωσία.
Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία.
Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπως οι ΑΤΑCMS.
Μιλάμε για τους MGM-140 Army Tactical Missile System με βεληνεκές 190 μιλίων ή αλλιώς 310 χιλιομέτρων που εκτοξεύονται από εκτοξευτές M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), και M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).
Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά τα οπλικά συστήματα αλλά ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.
Τα οπλικά συστήματα που αποδεσμεύει ο Αμερικανός πρέοδρος αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ..
Ο κ. Μπάιντεν από το ξέσπασμα του πολέμου τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.
Στο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά εντατικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πως «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».
Και αυτή είναι επίσης μία πρώτη παραδοχή από τον Αμερικανό πρόεδρο που δείχνει πως στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να «κουράζονται» ενώ η συνέχιση του πολέμου όλο το καλοκαίρι λίγο πρι τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στον Τ.Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς που βλέπουν πολύ πιθανή μία πολύ μεγάλη ήττα από τους Ρεπουμπλικάνους.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σεβεροντονιέτσκ στο Ντόνμπας, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας.
Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισεκ. δολαρίων, για την αποστολή κυρίως στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Στο άρθρο του στους Τάιμς, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε πως σκοπός της κυβέρνησής του δεν είναι η ανατροπή του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά σε αυτό δεν λέει την αλήθεια.
Ο σκοπός του ήταν αυτός, απλά η εξέλιξη του πολέμου και η αμερικανική στάση συσπείρωσαν ακόμα περισσότερο τον ρωσικό λαό γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο.