ΗΠΑ: Δέκα μέρες ως τη χρεοκοπία-Μόνο 57,6δισ.$ έμειναν στο κρατικό ταμείο

3386

Επιστρέφει εσπευσμένα στις ΗΠΑ στις 21/5 ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden από τη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία, προκειμένου να προλάβει να μιλήσει εντός της ημέρας με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία John McCarthy καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Έως και τις 19/5 ο Biden εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είχαν θετικό αποτέλεσμα, και ότι κατά συνέπεια δεν υπήρχε κίνδυνος για μια καταστροφική στάση πληρωμών των ΗΠΑ.
Ωστόσο εκείνη την ημέρα, οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και οι Ρεπουμπλικάνοι ενεπλάκησαν σε αλλεπάλληλα επεισόδια αντεγκλήσεων και κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για «κακοπιστία» στη διαπραγμάτευση.
Συγκεκριμένα ο McCarthy κατηγόρησε τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι υπαναχώρησαν στις συνομιλίες για τον καθορισμό των ομοσπονδιακών επιπέδων δαπανών του 2024 που έχουν θέσει οι Ρεπουμπλικάνοι ως όρο για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, ζητώντας συγκεκριμένα τη μείωση των αμυντικών δαπανών ή των κοινωνικών προγραμμάτων, όρους τους οποίους τελικά δεν δέχτηκε ο Λευκός Οίκος.
Οι Δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά έχουν πιέσει  για να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, όρο που απέρριψαν οριστικά οι Ρεπουμπλικάνοι.
Στις 20/5 ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία John McCarthy δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία δυνατότητα να «ξεκολλήσουν» οι συνομιλίες μέχρι να επιστρέψει ο Biden από τη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα, εξ ου και ο Αμερικανός πρόεδρος επέσπευσε την επιστροφή του για να έχει τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τον McCarthy.

Biden: Ακραίες οι θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, να κάνουν υποχωρήσεις

Πριν ξεκινήσει από την Ιαπωνία, ωστόσο, ο Joe Biden δήλωσε οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να μετακινηθούν από τις «ακραίες θέσεις» τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας αποκλειστικά μόνο με τους δικούς τους όρους.
«Ήρθε η ώρα για τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει διακομματική συμφωνία που πρέπει να γίνει αποκλειστικά, αποκλειστικά, με τους κομματικούς τους όρους».
Όπως μεταδίδει το AP, ο Biden τόνισε ότι έκανε ότι του αναλογούσε για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
«Τώρα είναι ώρα η άλλη πλευρά να μετακινηθεί από την ακραία θέση της», είπε.

Ξεμένει από μετρητά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων στο πλέον ανώτατο επίπεδο θα έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντας καθώς είναι θέμα ημερών η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεμείνει από μετρητά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Γενικός Λογαριασμός του ομοσπονδιακού κράτους υποχώρησε στα 57,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 18/5, από 68,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 17/5, 87,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 15/5 και 140 δισεκατομμύρια δολάρια στις 12/5.
Η πτώση διαγράφεται ακόμη μεγαλύτερη αν συγκριθεί με τα τέλη Απριλίου, όταν το ταμειακό υπόλοιπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν 316 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του ομοσπονδιακού χρέους και την πληρωμή άλλων ομοσπονδιακών δαπανών μεταξύ των οποίων οι μισθοί των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.
Τη περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επιβεβαίωσε την προειδοποίησή της ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από χρήματα και οι ΗΠΑ να υποχρεωθούν σε μια καταστροφική στάση πληρωμών μόλις την 1η Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας