ING: Κίνδυνος για παρατεταμένη ύφεση και χρεοκοπίες στην Ελλάδα

554
παρατεταμένη ύφεση και χρεοκοπίες στην Ελλάδα

Οι πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης παραμένουν υπέρ της «παλιάς κεντρικής Ευρώπης», υποστηρίζει ο οίκος. Η «περιφέρεια» αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης. Ο φόβος για αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων.

Οι πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης συνεχίζουν να ευνοούν τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, ενώ η περιφέρεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης ύφεσης, αναφέρει η ομάδα οικονομικής ανάλυσης της ολλανδικής ING. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην ανάκαμψη, όπως και η Πορτογαλία αλλά και η Ιταλία, εξηγεί ο οίκος και τις τοποθετεί ανάμεσα σε αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

Υπολογίζοντας τους κλάδους της οικονομίας που είναι πιο ευάλωτοι, την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τη συσσώρευση των αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ING αναλύει ποιες χώρες θα ανακάμψουν γρηγορότερα όταν ανοίξουν οι οικονομίες, αλλά ποιες χώρες θα επιστρέψουν γρηγορότερα στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο δείκτης ευπάθειας, ο οποίος μετρά τον κίνδυνο αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης, δείχνει ότι το παραδοσιακό χάσμα Βορρά-Νότου από την άποψη της οικονομικής δύναμης είναι πολύ εμφανές. Ο κίνδυνος καθυστερημένων επιπτώσεων της ύφεσης είναι βασικός για τη φάση ανάκαμψης. Οι χώρες με απότομη μείωση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να βιώσουν ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, αλλά δεν αποκλείονται  σημαντικές αρνητικές παρενέργειες.

Οι οικονομίες του Βορρά έχουν αποδώσει καλύτερα μέχρι τώρα. Οικονομίες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Βαλτική έχουν κλείσει το χάσμα ή είναι πολύ κοντά στα προ επίπεδα της πανδημίας, ενώ οι οικονομίες της νότιας ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι περίπου -6% ή χειρότερα σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα. Ενώ είναι δυνατή μια γρήγορη ανάκαμψη, ο κίνδυνος μιας πιο μακροχρόνιας ζημιάς στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη για τις χώρες που έχουν βιώσει μια βαθύτερη κάμψη.

Πιθανή αύξηση των χρεοκοπιών

Προς το παρόν, οι δείκτες χρεοκοπίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες, αλλά ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης τους στο τέλος της κρίσης φαίνεται υψηλότερος στις περισσότερες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Λετονία. Η σύνθεση των τομέων των οικονομιών τους λειτουργεί εναντίον τους, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ να επηρεάζεται από τα lockdowns από ό,τι στις βασικές οικονομίες του πυρήνα της ευρωζώνης.

Το μερίδιο των ΜμΕ στην οικονομία είναι επίσης υψηλότερο κατά μέσο όρο, και η χρηματοοικονομική θέση στις εταιρείες ήταν πιο αδύναμη κατά μέσο όρο πριν περάσουν στην κρίση, με αποτέλεσμα συνολικό υψηλότερο κίνδυνο στις επιχειρήσεις, ακόμη και όταν οι οικονομίες έχουν ανοίξει ξανά. Το μερίδιο των ευάλωτων εργαζομένων είναι επίσης μεγαλύτερο για τις περισσότερες περιφερειακές χώρες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες ανησυχίες για υψηλότερα επίπεδα ανεργίας όταν τελειώσουν τα προγράμματα

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αντισταθμίζουν τους κινδύνους στη φάση του ανοίγματος των οικονομιών, όμως σε όλη την Ευρωζώνη, τα σχέδια των προϋπολογισμών είναι πιο μετριοπαθή για το 2021 και το 2022 από ό,τι ήταν το 2020, επισημαίνει η ING. Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να μείνει πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν άπλετα μέτρα στήριξης για τη φάση της ανάκαμψης», εκτιμά. Από την άλλη, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, όσο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζουν περισσότερο στις ασθενέστερες οικονομίες και αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να φέρει κάποια σύγκλιση στις προοπτικές ανάκαμψης.

Συνολικά, υποστηρίζει η ING, οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ευρώπη στην παλιά κανονικότητα είναι χαμηλές για την ώρα. Μία μεταβατική φάση είναι πιθανή και αυτό λειτουργεί σε βάρος των οικονομιών της περιφέρειας, οι οποίες έχουν χαμηλότερη ψηφιακή ετοιμότητα. Επιπρόσθετα, ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει πλήρως φέτος το καλοκαίρι και αυτό είναι πιο σημαντικό για τις οικονομίες της περιφέρειας και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τις καλοκαιρινές διακοπές, σε σχέση με όσες ποντάρουν στις χειμερινές διακοπές, όπως η Αυστρία. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τουριστικές δραστηριότητες αναμένεται να παραμείνουν αβέβαιες για καιρό, εντείνοντας τους κινδύνους και την παρατεταμένη οικονομική αδυναμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας