«Ημέρα τής Γυναίκας»: Τριπλή θλιβερή «πρωτιά» για τις εργαζόμενες γυναίκες

932
Τριπλή θλιβερή «πρωτιά» για τις εργαζόμενες γυναίκες

-Στην ανεργία,
-Στη μερική απασχόληση,
-Στους χαμηλούς μισθούς

165 χρόνια από τον ξεσηκωμό των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης (8-3-1957),

130 χρόνια από τον πρώτο ξεσηκωμό των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα στον Πειραιά (13-4-1892) και

47 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα από τον ΟΗΕ,

η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία και στους μισθούς παραμένει δυστυχώς ζητούμενο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες στην Ελλάδα του ιδιωτικού τομέα είναι «πρωταθλήτριες» έναντι των ανδρών:

-στην ανεργία,

-στη μερική απασχόληση και

-στους χαμηλούς μισθούς.

Πιο συγκεκριμένα:

Από το υπ’αριθ.πρωτ. 101912/2022 έγγραφο του ΕΦΚΑ για την απασχόληση τον μήνα Ιανουάριο 2021 και τον Πίνακα 2 (σελ.7), που παραθέτουμε παρακάτω, προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία απασχόλησης σε σχέση με το φύλο των εργαζομένων:

-Οι γυναίκες με πλήρη απασχόληση είναι καταφανώς λιγότερες από τους άνδρες (621.176 έναντι 800.342), ήτοι 179.166 λιγότερες γυναίκες.

-Οι γυναίκες με μερική απασχόληση είναι καταφανώς περισσότερες από τους άνδρες (419.536 έναντι 360.129), ήτοι 59.407 περισσότερες γυναίκες.

-Ο μέσος μισθός των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν των ανδρών, ήτοι 180,52 ευρώ λιγότερα αφού ανέρχεται σε 1.072,32 ευρώ για τους άνδρες και μόνο σε 891,80 ευρώ για τις γυναίκες.

-Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των ανδρών (40,92 ευρώ έναντι 48,47 ευρώ).


ΙΙ. Εξάλλου, από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Δεκέμβριο 2021, που παραθέτουμε παρακάτω, προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι …πρωταθλήτριες στην ανεργία και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση από τους άνδρες.


Η διεκδίκηση ίσων όρων στην αγορά εργασίας και ίσης ανταμοιβής γυναικών-ανδρών είναι, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, πάγιο αίτημα που εκφράζεται από διάφορες Οργανώσεις για την Ισότητα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Με αφορμή την αυριανή «Ημέρα τής Γυναίκας», η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει κάθε διοικητικό και νομοθετικό μέσο για την πραγμάτωση τής πραγματικής ισότητας στην αγορά εργασίας.

Αντί για τους ύμνους και τους διθυραμβικούς λόγους για την πολύπλευρη προσφορά των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο, προτιμότερο θα ήταν να ανατρέξουμε και πάλι στις ιδιαίτερες εκείνες ρυθμίσεις που με λιγότερες προϋποθέσεις και όρους απένειμαν στις γυναίκες ίδια ποσοτικά και ποιοτικά δικαιώματα στη συνάρτηση Εργασιακού-Ασφαλιστικού και στον εν γένει κοινωνικό και οικονομικό βίο.

Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη η ισότητα των φύλων που σέβεται τη φύση των πραγμάτων, την προσφορά των γυναικών και την πολύπλευρη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δείτε εδώ τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο 2021 και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον μήνα Δεκέμβριο 2021

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-2021-ΕΦΚΑ
ΕΛΣΤΑΤ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας