Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε πορεία σύγκρουσης με εκπαιδευτικούς και φοιτητές ο Μητσοτάκης

780

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση», που όπως ανέφερε, άργησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό, αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικό».

Μάλιστα, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης και να απαντήσει στην κριτική για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η «μεταρρύθμιση» συνοδεύεται από τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστήμιου. Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο «με όλα τα μέσα».

Έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς

Την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ, καταδικάζουν οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας πως «η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματοςπου απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης
και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «για την πλειοψηφία των μαθητών των λαϊκών οικογενειών ο δρόμος για την εισαγωγή σε μια σχολή θα είναι ακόμα πιο δύσκολος και μακρύς μέσα από την προετοιμασία σκληρών εξετάσεων (είτε πανελλαδικών όπως σήμερα είτε σε όλο το Λύκειο αν ισχύσει το «εθνικό απολυτήριο») με φίλτρα, με τράπεζα θεμάτων και με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ για όσους έχουν «δυνατό πορτοφόλι» θα αρκεί μια απλή αίτηση σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο με το ανάλογο αντίτιμο».

Τέλος οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι «το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί. Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μνήμες από το 2007

Στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για την περίοδο του 2006-07, όταν στην τότε προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16, με υπουργό Παιδείας τη Μαριέττα Γιαννάκου, οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα ξεσηκώθηκαν, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις πανελλαδικά.

Τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα και μία σοβαρή πολιτική «ήττα» από το φοιτητικό κίνημα. Ο Μητσοτάκης σε κάθε του τοποθέτηση για τη «μεταρρύθμιση Ελεύθερο πανεπιστήμιο» γνωρίζοντας τις συγκρούσεις του παρελθόντος και της αντιστάσεις των φοιτητών και όχι μόνο, αναφέρει ότι πλέον «η κοινωνία έχει ωριμάσει».

Όμως, οι φοιτητές δεν δέχονται το αφήγημα του Μητσοτάκη, καθώς ήδη πριν λίγες μέρες εκατοντάδες βρέθηκαν στο Καβούρι, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους φοιτητές και έκαναν χρήση χημικών. Όμως οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα φώναζαν για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και έδωσαν μήνυμα αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας