Για άνοιγμα του “Μετώπου της Άπω Ανατολής” κάνει λόγο η Μόσχα καθώς η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως “οι Κουρίλες Νήσοι αποτελούν εδαφική επικράτεια της χώρας που βρίσκονται παράνομα υπό ρωσική κατοχή”.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εδαφική διεκδίκηση της Ιαπωνίας εναντίον της Ρωσίας που “βάζει φωτιά” στον περιοχή καθώς η Κίνα έχει ταχθεί με το μέρος της Ρωσίας ενώ στη μέση υπάρχει και η “Βόρεια Κορέα” που δεν “συμπαθεί” Τόκιο και Σεούλ.
Μάλιστα, λόγω αυτής της διαμάχης αυτής, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία με στόχο την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης, λόγω της σκληρής στάσης του Τόκιο κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία
Οι Κουρίλες νήσοι στον Ειρηνικό, είναι τέσσερα νησιά – τα οποία η Ρωσία αποκαλεί “Νότιες Κουρίλες” και η Ιαπωνία “Βόρειες Επικράτειες” -και αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών, που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια.
Η Ιαπωνία είχε χάσει τα νησιά από τη Σοβιετική Ένωση μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ιαπωνία: Υπό «παράνομη ρωσική κατοχή» τα νησιά Χοκάιντο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, χαρακτήρισε τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους ως αναπόσπαστο μέρος της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sankei Shimbun», στο Τόκιο.
Στις 31 Μαρτίου, το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δημοσίευσε προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης εξωτερικής πολιτικής του 2022.
«Αυτό το έδαφος ανήκει στην Ιαπωνία αλλά είχε καταληφθεί παράνομα από τη Ρωσία», αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο.
“Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας θα αποκαλεί πλέον τις Κουρίλες Νήσους τμήμα της Ιαπωνίας που κατέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία” αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον “επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας” τονίζοντας πως «οι Βόρειες Επικράτειες (σσ οι Κουρίλες Νήσοι) είναι ένα έδαφος που ανήκει στην Ιαπωνία, ένα έδαφος στο οποίο η Ιαπωνία έχει κυριαρχία».
Αργότερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida καταδίκασε τη Ρωσία για την κατοχή του νότιου τμήματος των Κουρίλων Νήσων.
Σε δήλωση του στη Βουλή, είπε ότι τα νησιά είναι «εδάφη της Ιαπωνίας»
Ρωσικά ΜΜΕ: Θα πεθάνουν οι Γιάνκηδες για τους Ιάπωνες στις Κουρίλες;
Συνειδητοποιώντας ότι η ρωσική ηγεσία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου αναζητούν κάθε ευκαιρία για να καθυστερήσουν το φινάλε. Και είναι πρόθυμοι να ανάψουν τη φλόγα των πολέμων κατά μήκος της περιμέτρου των ρωσικών συνόρων.
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία «θα βοηθηθεί από το άνοιγμα νέων μετώπων». Ανέφερε το παράδειγμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τη Γεωργία και τη Μολδαβία:
«Μολδαβία και Γεωργία πρέπει να ασχοληθούν με την επιστροφή των εδαφών τους. Επιπλέον, η Πολωνία δεν έχει ακόμη επισήμως διεκδικήσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Σίγουρα θα μας βοηθούσε», είπε ο Danilov.
Δεν ξέχασε το «Μέτωπο της Άπω Ανατολής», όπου, κατά τη γνώμη του, οι Ιάπωνες, με την υποστήριξη των συμμάχων Ηνωμένων Πολιτειών, θα έπρεπε να ανοίξουν πολεμικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» των Κουρίλων Νήσων.
Προφανώς, το Κίεβο γνωρίζει ότι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι φωνές εκείνων που ζητούν την ανακατάληψη των «βόρειων εδαφών» με τη βία γίνονται όλο και πιο δυνατές.
Έρχεται επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας με πυρηνικά…
Αν και η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει μια τέτοια προοπτική, ακούει τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τους περιορισμούς του πασιφιστικού μεταπολεμικού ιαπωνικού Συντάγματος και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να ενεργήσει κατά της Ρωσίας, ώστε να λυθεί το «εδαφικό ζήτημα».
Αυτές οι δυνάμεις συσσωρεύονται. Ακόμη και τώρα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας είναι ίσες ή συγκρίσιμες με τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς πυρηνικών δυνάμεων όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, και, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, υπερβαίνουν τις αμυντικές δαπάνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η πρόθεση να ευθυγραμμιστεί η στρατιωτική δύναμη της χώρας με την οικονομική ισχύ υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην ιαπωνική πολιτική τάξη.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να κλονίσει τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς τάξης και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τον κόσμο στη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo Tsushin, η Ιαπωνία δεν αποκλείει τη δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης των αμυντικών της δυνατοτήτων, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας και δύο άλλα βασικά έγγραφα για τη στρατιωτική ισχύ μέχρι το τέλος του το έτος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μίλησε γι αυτό στην ομιλία του στους αποφοίτους της Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας.
Ο Ιάπωνας πολιτικός Muneo Suzuki προειδοποίησε ότι ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη Ειρήνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των δυνάμεων Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Το κείμενο του αναθεωρημένου Στρατηγικού Δόγματος της Ιαπωνίας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον “μοναδικό σύμμαχο” της χώρας, συνεπώς δεν περισσεύουν οι φίλιες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Θα πεθάνουν οι Γιάνκηδες για τους Ιάπωνες στην περιοχή;