Η υπερδύναμη που παρακμάζει

790

Κάποτε οι ΗΠΑ θεωρούντο η ηγέτιδα δύναμη του «ελεύθερου κόσμου», δηλαδή της Δύσης. Οσες χώρες δεν είχαν βρεθεί πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα παραδειγματίζονταν από την ισχύ και το παράδειγμα των ΗΠΑ, και στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου έβλεπαν έναν σοβαρό και συνετό ηγέτη που κάποτε θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από τα χειρότερα – δηλαδή, από το να πέσουν θύματα των επεκτατικών βλέψεων της ΕΣΣΔ.

Τώρα οι ΗΠΑ γίνονται του κόσμου ο περίγελος. Οι ανταγωνιστικές δυνάμεις της Αμερικής διαπιστώνουν με ενθουσιασμό τη βαθιά -κυρίως πνευματική και ηθική- παρακμή που κυριαρχεί σε αυτή τη χώρα. Ο πρόεδρός των ΗΠΑ είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που βρίσκεται διαρκώς σε σύγχυση. Η αμερικανική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε τις προάλλες, όταν ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του στο Κονέκτικατ με το «ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα»! – χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που η ομιλία λάμβανε χώρα σε αμερικανικό και όχι βρετανικό έδαφος, και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται εδώ και καιρό να έχει χάσει τα λογικά του. Συχνά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, πού είναι η έξοδος του χώρου όπου πραγματοποίησε ομιλία, αναφέρθηκε στον γιο του που πέθανε από καρκίνο σαν ήρωα πολέμου που σκοτώθηκε στο Ιράκ, ξεχνάει πρόσωπα και καταστάσεις, απλώνει πρόστυχα το χέρι του σε όποια γυναίκα βρεθεί στον δρόμο του, και δεν περνά ούτε ημέρα που να μη ρεζιλέψει το αξίωμά του και τη χώρα που τον εξέλεξε και τη διοικεί.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν, ήρθε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παραδεχθεί βαριά ομοσπονδιακά αδικήματα που έχει διαπράξει (δύο πλημμελήματα και ένα κακούργημα) για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Κι αυτή τη χώρα, τις ΗΠΑ, που αυτοπαρουσιάζεται σαν ηγέτιδα δύναμη της Δύσης και διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, τη διοικεί ένας ανοϊκός ηλικιωμένος που έχει έναν σεσημασμένο, παραβατικό και εξαρτημένο από ουσίες γιο.

Κάπως έτσι καταρρέουν οι αυτοκρατορίες.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας