Η Τουρκία στέλνει πρέσβη στην Αίγυπτο: Σφήνα στη «συμμαχία» Ελλάδας Αιγύπτου

626

Tι δήλωσε ο Μ.Τααβούσογλου

Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπως όλα δείχνουν η Άγκυρα επαναπροσέγγισε άλλον έναν από τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους και υποτιθέμενο σύμμαχο της Αθήνας, μετά τα ΗΑΕ και την Σ.Αραβία.

Σημειώνεται ότι πέρσι ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψαν μια κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ύψους 10 δισ. δολ., άμεσα (!) εκτελεστής, τελειώνοντας με έναν «εκκωφαντικό» τρόπο την αντιπαλότητα των τελευταίων χρόνων που κορυφώθηκε μεταξύ 2016-2020 στην σύγκρουση των δύο χωρών στην Λιβύη και έφτασε μέχρι και στην υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-ΗΑΕ.

Σε ότι αφορά την Σαουδική Αραβία ήδη έδωσε «δωράκι» 5 δισ. δολ. στη Τουρκία και ακολουθούν άλλα 5 δισ. μέχρι το καλοκαίρι ως απ’ευθείας ρευστότητα στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Τώρα η Τουρκία κατόρθωσε να αποσπάσει από την Ελλάδα έναν ακόμα θεωρούμενο σύμμαχο με μοναδική ευκολία.

Μετά τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι στο περιθώριο του παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία ξεπερνούν τις εντάσεις και ξεκινούν μία νέα πορεία ανησυχητική για την Ελλάδα καθώς μένει μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

«Θα ανοίξει μια νέα εποχή, μετά τις εκλογές (στην Τουρκία). Φυσικά, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σίσι εδώ, του είπα επίσης ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών.

Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν άλλη ιστορία. Βέβαια, τα τελευταία 9 χρόνια είχαμε πρόβλημα. Φυσικά, εκείνο το βράδυ εμείς κάναμε αυτό το βήμα, ειδικά μετά από παρέμβαση του Εμίρη του Κατάρ, και πραγματοποιήσαμε μία περιεκτική συνάντηση με τον κ. Σίσι για μισή ώρα-45 λεπτά, αφού ξεπεράσαμε αυτό το ζήτημα (της επαφής).

Είπαμε ότι τώρα οι υπουργοί μας, σε χαμηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσουν ταξίδια και μετά να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις συνομιλίες. Το μόνο μας μέλημα -του είπαμε- είναι να επιλύσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση ανάμεσα σε εσάς και την Τουρκία, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Φυσικά, μιλήσαμε για διάφορα πράγματα.

Εξ’ όσων πληροφορήθηκα και έμαθα αργότερα, ήταν πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνάντηση και εμείς το ίδιο».

Σημειώνεται ότι προ ενάμιση μηνός ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εναίπεξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις συμμαχίες που νόμιζε ότι είχε δημιουργήσει με ΗΑΕ και Αίγυπτο λέγοντας ότι «Όταν αρχίσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με αυτές τις χώρες, αυτό το μέτωπο συμμαχίας κατέρρευσε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας