Η Τουρκία “ειρηνευτική” δύναμη(!!!)-Ευγνωμοσύνη από Ρωσία και Ουκρανία για τη μεσολάβηση

1019

«Ευγνώμονες» στην Τουρκία δηλώνουν Ρωσία και Ουκρανία για τις μεσολαβητικές προσπάθειές της και ιδιαίτερα για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες τους για τον τερματισμό του πολέμου, αναδεικνύοντας τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρωταγωνιστή των προσπαθειών ειρήνευσης.

Την ευγνωμοσύνη τους εκφράζουν η Ρωσία και η Ουκρανία προς την Τουρκία, με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα και του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

(Στη φωτογραφία του Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/via Reuters, επάνω, ο τούρκος πρόεδρος απευθύνεται στη ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεών τους χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη)

«Ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση»

Η Ρωσία, μάλιστα, επισημαίνει πως δέχθηκε την προσφορά της Τουρκίας να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά, αφού έλαβε υπόψη της «την ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση» της «σε σύγκριση με άλλες χώρες» που κατέφυγαν στη ρωσοφοβική καμπάνια.


Τα μέλη και των δύο αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης (αριστερά η ουκρανική, δεξιά η ρωσική) χειροκροτούν τον Ερντογάν λίγο πριν τους απευθύνει ομιλία, κι’ εκείνος ανταποδίδει βάζοντας την παλάμη στην καρδιά του (φωτογραφία Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/via Reuters)

«Η Τουρκία έχει πάρει μία πιο ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτή η ρωσοφοβική καμπάνια δεν μπόρεσε να ελκύσει ούτε την τουρκική κυβέρνηση ούτε τον λαό συνολικά» τονίζει η κα Ζαχάροβα.

Προσθέτει ότι «για αυτούς τους λόγους και λαμβανομένης υπόψιν της ισορροπημένης γραμμής της Αγκυρας, δεχθήκαμε την προσφορά της Τουρκίας να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά».

Και καταλήγει: Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τις μεσολαβητικές της προσπάθειες και ιδιαίτερα για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και τις προσπάθειες για την επί της αρχής επίλυση της κατάστασης».

«Ευγνώμων προς την Τουρκία»

Την ευγνωμοσύνη του εκφράζει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανία Ντμίτρο Κουλέμπα με ανάρτησή του στο Twitter:

«Τηλεφώνημα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ευγνώμων προς την Τουρκία για τη διοργάνωση του επόμενου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ελπίζω ότι υπό την ηγεσία της τουρκικής μεσολάβησης αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ειρήνης στην Ουκρανία και την ασφάλειά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας