Η Σ. Αραβία στο “ασιατικό ΝΑΤΟ” υπό Κίνα-Ρωσία ως “εταίρος στον διάλογο”

663

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνδεθεί ως κράτος-“εταίρος στον διάλογο” στο πλαίσιο του, με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), επικεφαλής του οποίου είναι το Πεκίνο και η Μόσχα, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στον ΟΣΣ, που δημιουργήθηκε το 2001 για να προωθηθεί η συνεργασία των μελών του σε πολιτικά ζητήματα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, καθώς και ως αντίβαρο σε δυτικούς θεσμούς, ανήκουν οκτώ χώρες: η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία και τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία προέδρευσε ο βασιλιάς Σαλμάν, μετέδωσε το SPA. Προβλέπει ότι το Ριάντ θα αποκτήσει “καθεστώς εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης”, κατά την ίδια πηγή.

Άλλες χώρες με καθεστώς παρατηρητή ή εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του ΟΣΣ είναι η Αίγυπτος, το Ιράν και το Κατάρ.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνδεθεί με τον ΟΣΣ καταγράφεται προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από την ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας αναθέρμανσης των σχέσεών της με το Ιράν, που κλείστηκε υπό την αιγίδα της Κίνας. Η συμφωνία έχει σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που διακόπηκαν πριν από επτά χρόνια.

Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία ενεπλάκησαν σε σειρά συρράξεων δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή, ιδίως στην Υεμένη.

Ο ρόλος του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επαναπροσέγγιση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ύψωσε φρύδια στη Δύση, λαμβανομένης υπόψη της παραδοσιακά στενής σχέσης του Ριάντ και της Ουάσιγκτον, αν και αυτή η τελευταία δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας διαφωνιών για σειρά ζητημάτων, από τα ανθρώπινα δικαιώματα ως την παραγωγή πετρελαίου.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ υποβάθμισε πάντως τη βαρύτητα της ανακοίνωσης περί σύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με τον ΟΣΣ, σημειώνοντας πως είναι κάτι που αναμενόταν εδώ και καιρό.

“Κάθε χώρα έχει τις δικές της σχέσεις”, σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη του βασιλείου, ο κ. Σι εξήρε αυτή που χαρακτήρισε αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα αφότου ανακοινώθηκε η σύναψη της συμφωνίας της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν με κινεζική μεσολάβηση, ο κ. Σι δήλωσε πως ο διάλογος που προωθεί η Κίνα θα “διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην ενίσχυση της ενότητας και της συνεργασίας στην περιοχή”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας