Η Ρωσία αναδιατάσσει τις δυνάμεις της σε Χερσώνα, Ζαπορίζιε-Αλλαγή στρατηγικής;

1333

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον 2ο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας στο Μπουρλεχίρσκ στο Ντόνμπας

Σε αυτή την φάση του πολέμου η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις στην Ζαπορίζιε και στο Δέλτα του Δνείπερου για να σταματήσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις οι οποίες έχουν πιέσει πολύ τις ρωσικές γραμμές άμυνας τις τελευταίες ημέρες.

Το Δέλτα του Δνείπερου μοιάζει πάρα πολύ με το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ με συνεχείς διακλαδώσεις και παραποτάμους όπου  οι περισσότεροι εκβάλουν στην Μαύρη Θάλασα αλλά είναι και το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του ρωσικού Στρατού και της Οδησσού.

Το μέτωπο στο Ντόνμπας έχει σταθεροποιηθεί και οι περιορισμένες και συγκεκριμένες ρωσικές δυνάμεις (είναι οι ίδιες που ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία η Μόσχα δεν έχει αποστείλει άλλες μονάδες) πρέπει να αναδιατάσσονται συνεχώς και να αναπτύσσονται σε άλλα μέτωπα ανάλογα με τις επιχειρησιακές και τακτικές απαιτήσεις προκείμενου να πραγματοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου του Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από δύο ημέρες αλλά το Κίεβο αρνούνταν να το επιβεβαιώσει.

«Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο κ. Αρεστόβιτς.

Είπε όμως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων της Ρωσίας σε τρεις νότιους τομείς στη νότια Ουκρανία καθώς η τακτική της Μόσχας μοιάζει να μεταβάλλεται.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντονέτσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).

Στην Χερσώνα εδώ και δύο μήνες οι ρωσικές δυνάμεις πιέζονται κάτι που συμβαίνει και στην Ζαπορίζια.

Αντίθετα η Μόσχα δεν δείχνει διάθεση να συνεχίσει με την ίδια ένταση την επίθεση στο Σεβέρσκ και στο Μπάκχμουτ όπου για δύο εβδομάδες έχει περιοριστεί σε εκτενή χρήση του ρωσικού Πυροβολικού.

Χρήση όμως που έχει αποδώσει τα μέγιστα σε ότι αφορά τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα βομβαρδίστηκε το Νικολάεφ από το οποίο ξεκινούν οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στην Χερσώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας