Η «Προσωπική Ατζέντα» του Νετανιάχου δεν είναι όμηροι

683
Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να διεξαγάγει νέες εκλογές και να διαπραγματευτεί επειγόντως για την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να στρατολογεί υπερορθόδοξους Εβραίους που είχαν προηγουμένως ανοσία, προκαλώντας περαιτέρω διχασμούς στην ισραηλινή κοινωνία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει μια «προσωπική ατζέντα» που οδηγεί τις ενέργειές του στη Γάζα και οι Ισραηλινοί όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι ‘αυτόν, δήλωσε ο Ισραηλινοαμερικανός ανθρωπολόγος και ακτιβιστής κατά του πολέμου Τζεφ Χάλπερ στο Fault Lines του Sputnik τη Δευτέρα.
«[Ο Νετανιάχου] έχει μια προσωπική ατζέντα γιατί όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, δεν θα υπάρξουν εκλογές. Είναι πολύ αντιδημοφιλής. Δικάζεται, έχει τρεις διαφορετικές δίκες σε εξέλιξη, και μπορεί να καθυστερήσει, να καθυστερήσει, να καθυστερήσει τα πάντα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος», εξήγησε ο Χάλπερ, σημειώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει μια ατζέντα να νικήσει τη Χαμάς, αλλά όχι απαραίτητα να ανακτήσει τη Χαμάς. ομήρους.
Αντίθετα, ο Χάλπερ υποστηρίζει, γιατί το ισραηλινό κοινό υποστηρίζει επίσης την καταστροφή της Χαμάς, αλλά η διάσωση των ομήρων είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα. «Η αποσύνδεση μεταξύ αυτών των δύο ατζέντηδων που πραγματικά ωθεί πολλές διαμαρτυρίες».
Νωρίτερα στη συνομιλία, ο Χάλπερ σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ, οι οποίες ζητούσαν από υπερορθόδοξους Εβραίους να συμπεριληφθούν στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία της χώρας, είναι κάτι που πρέπει να κάνει το Ισραήλ για να διατηρήσει την κατάσταση του «μόνιμου πολέμου».
Ο Χάλπερ είπε ότι η ανισότητα ότι ορισμένοι Ισραηλινοί παραλείπουν τη στρατιωτική θητεία ήταν πάντα ένα ζήτημα. Αλλά και πάλι, αυτό που έχει αλλάξει τώρα στην ισραηλινή προοπτική είναι το γεγονός ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα δικαιοσύνης…. [Έχει γίνει] πραγματικά ένα ζήτημα βιωσιμότητας του Ισραήλ από πολλές απόψεις, στο βαθμό που έχει δεσμευτεί για μόνιμο πόλεμο».
Ωστόσο, ο απώτερος στόχος του Ισραήλ είναι να «ηρεμήσει» το «παλαιστινιακό ζήτημα», ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.
«Οι αραβικοί λαοί δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να ομαλοποιηθούν με το Ισραήλ», εξήγησε ο Χάλπερ. «Αλλά οι κυβερνήσεις… ενδιαφέρονται πολύ για την ομαλοποίηση με το Ισραήλ», σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία είχε σημειώσει πρόοδο προς αυτό πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, ο Χάλπερ δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια δίκαιη λύση για τους Παλαιστίνιους που θα δεχτεί το Ισραήλ.
«Δεν μπορείτε πραγματικά να έχετε μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα γιατί αυτό σημαίνει το τέλος του Ισραήλ», άρχισε ο Χάλπερ. «Λοιπόν, πώς να επιβάλουμε ένα καθεστώς απαρτχάιντ, αλλά να το γλυκάνουμε αρκετά από άποψη ισχύος για τους συνεργάτες της Παλαιστινιακής Αρχής;»
«Το θέμα δεν είναι να επιλυθεί, σίγουρα με δίκαιο τρόπο, το Παλαιστινιακό, το θέμα είναι πώς θα το ηρεμήσουμε;»
Ο Χάλπερ προέβλεψε ότι το Ισραήλ τελικά θα κλείδωνε τους Παλαιστίνιους στα Bantustans και στη συνέχεια θα το αποκαλούσε κράτος, ολοκληρώνοντας τη «λύση των δύο κρατών» στα χαρτιά, αλλά όχι στην πραγματικότητα.
«Το θέμα είναι να παρουσιάσετε έναν χάρτη που να φαίνεται εντάξει, και μετά έχετε μια συνεργαζόμενη Παλαιστινιακή ηγεσία που λέει «εντάξει, ξέρετε τι, μπορούμε να ζήσουμε με αυτό», οραματίστηκε ο Χάλπερ. «Τότε υπάρχουν τόσα πολλά συμφέροντα εναντίον αυτού που οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αντισταθούν πια γιατί δεν θεωρούνται δικαιολογημένοι αφού λίγο πολύ το θέμα έχει διευθετηθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας