Η πόλη της Χάγης ζητά εξαίρεση από κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας

660
Η πόλη της Χάγης ζητά

Η ολλανδική πόλη της Χάγης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ζητήσει προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αγωνίζεται να βρει έγκαιρα αντικατάσταση για τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία διατάσσουν τις κυβερνήσεις και άλλους δημόσιους φορείς να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες έως τις 10 Οκτωβρίου.

Για τη Χάγη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρει έναν νέο προμηθευτή φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία της με την Gazprom. Η δημοτική αρχή της πόλης ανέφερε ότι διεξήγαγε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από πιθανούς προμηθευτές.

Οι μεμονωμένες συνομιλίες με τους προμηθευτές ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε συμφωνία, έγραψε η δήμαρχος Saskia Bruines σε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, αλλά όχι πριν από την προθεσμία της 10ης Οκτωβρίου.

«Θα ζητήσουμε εξαίρεση για την τρέχουσα συμφωνία μας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε. Η Bruines είπε ότι είναι σίγουρη ότι η καθυστέρηση θα χορηγηθεί, καθώς η Χάγη είχε εκπληρώσει τον όρο της έγκαιρης διενέργειας διαγωνισμού χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε νέα σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου θα είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από την τρέχουσα συμφωνία της πόλης με την Gazprom.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας