Η οικονομία της χώρας δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία και φέρνει εκλογές

Η αληθινή κρίση αρχίζει μετά το καλοκαίρι

Η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας επισπεύδει την επιλογή των πρόωρων εκλογών προς σχηματισμό κυβέρνησης με κάθε τρόπο και μέσον όσο γίνεται γρηγορότερα.

Οικονομικοί δείκτες και τα δεδομένα δείχνουν πως η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις με το τέλος του καλοκαιριού.

Στις 8 Ιουλίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch και δεν αναμένεται αλλαγή στην βαθμολογία της Ελλάδος θα διατηρηθεί ΒΒ με θετικές προοπτικές.

Η πραγματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην υπάρχει αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.

Ο πολιτικός κίνδυνος για την χώρα αυξάνεται καθώς κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Οι ξένοι βέβαια και εννοούμε τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς θέλουν κυβέρνηση με κάθε τρόπο και μέσον από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Δηλαδή ζητούν συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων για να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα.

Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές για χρόνια.

Ο λόγος της επιβράδυνσης είναι πολύ απλός: Οι Έλληνες δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν δηλαδή να καταναλώσουν…

Η ενεργειακή κρίση δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, δηλαδή δεν βρισκόμαστε στο τέλος αλλά μάλλον στην μέση.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η Γερμανία αρχίζει να δαπανάει μέσα στο καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει συγκεντρώσει για τον χειμώνα αυτό σημαίνει πως τότε θα δούμε τα χειρότερα, δηλαδή δεν θα υπάρχει επάρκεια ενέργειας για βασικές λειτουργίες.

Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα και αν οικονομίες σαν την γερμανική θα ματώσουν, τότε μία ανύπαρκτη οικονομία σαν την ελληνική τι θα κάνει;

Θα «εξαερωθεί»;

Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος είναι εκ των ουκ άνευ για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα χρέη.

Πάνω σε αυτό αρκεί να προσθέσουμε ότι παλαιότερα αρκούσε μία ανάπτυξη της τάξεως του 2% προς εξυπηρέτηση χρεών, αλλά τώρα μετά από μία 12ετία προσφοράς χρήματος (εντελώς εικονικού επί της ουσίας) για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που ταλανίζει την υφήλιο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, οι ρυθμοί ανάπτυξης μίας χώρας πρέπει να είναι γύρω στο 4% το χρόνο για να μπορεί η χώρα αυτή να εξυπηρετεί τα χρέη της.

5)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα όλα ως δια μαγείας θα πάνε καλά.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα της δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,24% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 3,80%..

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ.

Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά υπό διαπραγμάτευση ομόλογα.

Δηλαδή η Ελλάδα συντηρείται με τεχνητούς τρόπους ενώ στην ουσία κάνει «μπουρμπουλίθρες» και πνίγεται στο «πέλαγος».

Το πιθανότερο σενάριο είναι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει το 2024 αλλά αυτό θα γίνει καθαρά για πολιτικούς λόγος καθώς η οικονομία της δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

Κατά την πανδημία η Ελλάδα πέταξε 44 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της και δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Γιατί είναι σίγουρο ότι θα τα ζητήσουν πίσω όταν θα είναι ΧΡΗΣΙΜΟ να το κάνουν.

Ξεκίνησε πάλι η τρομολαγνεία για τον Covid-19 και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάλι τον χειμώνα εξαναγκασμούς πολιτών για εμβολιασμούς όπως και περιοριστικά μέτρα.

Ήδη χιλιάδες Έλληνες έχουν εμοβολιαστεί 4 φορές και τους ζητούν και 5η.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας