Η νύχτα των «μεγάλων μαχαιριών» στην Ουάσινγκτον-Μυστικές συμφωνίες και εκβιασμοί

761

Μυστικές παραχωρήσεις, εκβιασμοί και συναλλαγές ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του παρασκηνίου της ψήφισης της συμφωνίας για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, με το Axios να καταγγέλει ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-CA) έδωσε στον ηγέτη της μειοψηφίας Hakeem Jeffries (D-NY) μυστικές παραχωρήσεις για την ενίσχυση των δαπανών στις περιφέρειες των Δημοκρατικών σε αντάλλαγμα τις ψήφους τους.
Λίγες ώρες αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους, το Axios αναφέρει ότι ο McCarthy υποσχέθηκε ενίσχυση των δαπανών στις περιφέρειες των Δημοκρατικών με τη μορφή “χρηματοδότησης κοινοτικών έργων” ώστε να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία για το χρέος.
Ένας βουλευτής κατήγγειλε ότι η συμφωνία ενισχύει τα earmarks στους Δημοκρατικούς για να τους φέρει “πιο κοντά ” με αυτά που λαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί σε τέτοια κονδύλια στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.
Ο McCarthy αρνήθηκε ότι έκανε τέτοια συμφωνία για να εξασφαλίσει τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Πυρά Ρεπουμπλικανών

Η συμφωνία θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τους ακροδεξιούς βουλευτές που είναι ήδη εξοργισμένοι με το συμβιβαστικό νομοσχέδιο που έφεραν ο McCarthy με τον Biden.
Κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής ότι υποχώρησε στις περισσότερες απαιτήσεις των Δημοκρατικών και ότι δεν μείωσε αρκετά τις κυβερνητικές δαπάνες.
Ο αντιπρόσωπος Chip Roy (R-Texas), αντιδρώντας στην είδηση ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να πίεσαν τον McCarthy για τα earmarks, έγραψε στο Twitter περιπαικτικά: “Earmarks! Πουλήστε! Sell! Sell! #NoDeal[.]”

Στη Γερουσία πλέον το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2023 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την αύξηση του ορίου χρέους.
Η νομοθεσία κατευθύνεται τώρα προς τη Γερουσία, όπου θα χρειαστεί (και αναμφίβολα θα λάβει) τουλάχιστον 60 ψήφους για να προχωρήσει στο γραφείο του Προέδρου Biden για την υπογραφή του πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποτροπή μιας αμερικανικής χρεοκοπίας.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 71 Ρεπουμπλικάνοι, όπως και 46 Δημοκρατικοί, ενώ 149 Ρεπουμπλικάνοι και 165 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν περικόπτει τις πραγματικές ομοσπονδιακές δαπάνες ούτε το πρώτο έτος, παρά τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς, σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων υπέρ της αναστολής, οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να περιορίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το νομοσχέδιο, στα “χαρτιά” θα καθορίσει την πορεία των ομοσπονδιακών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 – αναβάλλοντας μια νέα σύγκρουση για τον δανεισμό μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές.
Μέχρι τότε το συνολικό χρέος των ΗΠΑ θα ανέρχεται σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειωτέον, προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς να ψηφίσουν “ναι”, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων McCarthy είχε προτείνει μια διακομματική επιτροπή, με αναμενόμενο κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συντονίσει τις μελλοντικές περικοπές στον προϋπολογισμό.

“Μετά τη σημερινή ημέρα, θα συγκροτήσω μια επιτροπή που θα εξετάσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό.
Αυτό το χρέος είναι πολύ μεγάλο”, δήλωσε ο McCarthy.
“Μπορούμε να εξετάσουμε πολύ σοβαρά μακροπρόθεσμα την επίλυση αυτού του προβλήματος”.

Οι χειρισμοί McCarthy

Ενώ η Βουλή ψήφισε 241-187 για την έγκριση, ο McCarthy χρειάστηκε ψήφους από τους Δημοκρατικούς για να αντισταθμίσει 29 ρεπουμπλικανικές “όχι” ψήφους, υπογραμμίζοντας το χάσμα στο εσωτερικό του κόμματός του σχετικά με τη νομοθεσία.
Ο τελικός απολογισμός των ψήφων υποδηλώνει ότι η θέση του Προέδρου της Βουλής γίνεται όλο και πιο ευάλωτη… αρκεί να υπήρχε κάποιος πρόθυμος να καταθέσει πρόταση μομφής.

Βέβαια, καθώς η συμφωνία βρίσκεται τώρα καθοδόν προς τη Γερουσία, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell ετοιμάζεται για μάχη με τους συντηρητικούς της Γερουσίας, οι οποίοι ζητούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και απειλούν να καθυστερήσουν τη νομοθεσία μέχρι να γίνουν αλλαγές.
Όπως αναφέρει το The Hill, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να λάβει πάνω από 40 ψήφους των Δημοκρατικών στη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον 10-20 “ναι” ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, προκειμένου να εγκριθεί και από εκεί.
Την Κυριακή, ο McConnell τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τους πραγματικούς συντηρητικούς.
Ο κυριότερος από αυτούς είναι ο γερουσιαστής Mike Lee (R-UT), ο οποίος απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει “κάθε διαδικαστικό εργαλείο” για να επιβραδύνει το νομοσχέδιο.
Ο γερουσιαστής Rand Paul (R-KY) έχει ομοίως βάλει όρους, απαιτώντας ψηφοφορία επί της “συντηρητικής εναλλακτικής του λύσης” που θα μείωνε τις συνολικές ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 545 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας