Του Βασίλη Καπούλα
Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα καθώς η Λιθουανία αντιστάθηκε στις πιέσεις της ΕΕ και της Γερμανίας με συνέπεια να τεθούν σε ισχύ από σήμερα οι κυρώσεις στο Καλίνινγκραντ κάτι που η Μόσχα θεωρεί ως παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Η προθεσμία έληξε χτες στις 10 του μήνα όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το WarNews247.
Οι λιθουανικές αρχές αποφάσισαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στην φωτιά, ανακοινώνοντας περαιτέρω περιορισμούς εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα οι οποίες θα κλιμακωθούν σταδιακά.
Ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως θα υπάρξει ρωσική απάντηση, δεν γίνεται άλλωστε και διαφορετικά.
Οι Ρώσοι θα εφαρμόσουν διπλωματικά-οικονομικά αντίμετρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου στις αεροπορικές μεταφορές και κυβερνοεπιθέσεις στην Λιθουανία.
Εισηγήσεις υπάρχουν για επιβολή ναυτικού αποκλεισμού και για άρση της αναγνώρισης των κρατικών συνόρων της Λιθουανίας όπως έχουμε αναφέρει.
Γενικά η κατάσταση στην Βαλτική θυμίζει πλέον προετοιμασίες εμπόλεμης Ζώνης.
H Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ καθώς η εναλλακτική οδός είναι η ακτοπλοϊκή μεταφορά. Αλλά αυτά είναι πρόσθετα κόστη για τους πολίτες του ρωσικού θύλακα και για την ίδια την Μόσχα καθώς συνεπάγεται αύξηση του κόστους μεταφοράς και του κόστους των προϊόντων για τους κατοίκους της περιοχής. Θα χρειαστούν επιδοτήσεις από το κράτος κτλ.
Το πιο πιθανό πλέον είναι να υπάρξει μελλοντικά στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην δυτική Ουκρανία και εκ νέου προς την πλευρά του Κιέβου ώστε να πιεστεί η Πολωνία και να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στον Διάδρομο Suwalki.
Σε ισχύ ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ
Η Λιθουανία έθεσε σε ισχύ σήμερα τους περιορισμούς στη διέλευση από το έδαφός της προϊόντων από τη Ρωσία με προορισμό το Καλίνινγκραντ.
Από σήμερα απαγορεύεται η διαμετακόμιση από το λιθουανικό έδαφος προϊόντων όπως η ξυλεία, το αλκοόλ, τα χημικά με βάση το αλκοόλ και το τσιμέντο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της Λιθουανίας.
To μέλος του Λιθουανικού Κοινοβουλίου, Matas Maldeikis, ανέφερε ότι μετά το τσιμέντο και το αλκοόλ, θα υπάρξουν κυρώσεις στον άνθρακα και άλλα στερεά ορυκτά καύσιμα οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Αυγούστου, στο πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου και στα προϊόντα πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023.
Οι τελωνειακές αρχές της Λιθουανίας ισχυρίζονται ότι όλοι οι περιορισμοί βασίζονται στον κανονισμό της ΕΕ και στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναπτύσσονται επίσης σε διαβούλευση με την ΕΚ.
Από τις 18 Ιουνίου, το Βίλνιους σταμάτησε τη διαμετακόμιση αγαθών στην περιοχή του Καλίνινγκραντ όπως οικοδομικά υλικά, μέταλλο, ξύλο, τσιμέντο, λιπάσματα, αλκοόλ, χαβιάρι και άλλες κατηγορίες. Πρόκειται περίπου για το 50 τοις εκατό του συνόλου όγκου μεταφορών.
Διπλή απάντηση Ρωσίας: Στο τραπέζι και η Άρση αναγνώρισης συνόρων…
“Η Ρωσία ετοιμάζει δύο απαντήσεις στις ενέργειες της Λιθουανίας.
Η Λιθουανία, προφανώς, είναι αντίθετη στο να εισάγει η ΕΕ οποιεσδήποτε εξαιρέσεις για τη διέλευση φορτίων μέσω του Καλίνινγκραντ. Το Βίλνιους έχει τη φήμη ως η κύρια αντιρωσική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τρέχουσα κατάσταση και η θέση της Λιθουανίας επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια αντίληψη είναι δικαιολογημένη»
Η Ρωσία, προφανώς, ετοιμάζει δύο απαντήσεις. Η μία είναι η διακοπή των περιορισμένων οικονομικών δεσμών με τη Λιθουανία.
Η δεύτερη και πιο σοβαρή, είναι η άρνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τα υπάρχοντα κρατικά σύνορα της Λιθουανίας. Φυσικά, αυτό δεν θα σημαίνει άμεση επιστροφή στην εποχή του Ιβάν ΙΙΙ και μετά, αλλά το σήμα δεν θα είναι καλό για τις εξελίξεις στην περιοχή» σχολιάζουν ρωσικές πηγές.
Και προσθέτουν:
«Μας διερευνούν. Στις στρατιωτικές υποθέσεις υπάρχει πρώτα κάτι σαν αναγνώριση. Τώρα υπάρχει αναγνώριση σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Και, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τώρα θα υπάρξει αυξημένη πίεση σε άλλους τομείς. Προφανώς, σχεδιάζονται αμερικανικές ενέργειες ακόμη και στη Συρία».
Η Λιθουανία είναι ένας μικρός αλλά πολύ επικίνδυνος αντίπαλος για εμάς, που έχει τις πιο ανεπτυγμένες διασυνδέσεις με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και να δούμε τη συλλογική δουλειά του ΝΑΤΟ πίσω από αυτό».
«Δεν είναι τυχαία η δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Λετονίας, Maris Gulbis, ότι το Καλίνινγκραντ «πρέπει να αφαιρεθεί» από τη Ρωσία. Τεστάρουν τις ικανότητες μας να διατηρούμε τις μεταφορικές επικοινωνίες, τις διπλωματικές, στρατιωτικές και πληροφοριακές μας ικανότητες.
Ποια θα είναι η απάντηση σε αυτό, πόσο σκληρή; Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για όλα γενικά, αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο κατάλογος των μη στρατιωτικών μέτρων».
Τα αντίποινα, θα μπορούσαν να είναι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών λιθουανικών προϊόντων, η διακοπή λειτουργίας του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ο πλήρης ναυτικός αποκλεισμός.
«Θα έπρεπε να είναι ο ίδιος αποκλεισμός για αυτούς. Έχουμε επίσης ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που καλύπτει πλήρως τον ουρανό για αυτούς», είπε. .
Κυβερνήτης Καλίνινγκραντ: Μπλόκο στις χώρες της Βαλτικής
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ, ανέφερε ότι οι λιθουανικές αρχές είχαν επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων από τις 11 Ιουλίου.
«Μαθαίνω ότι η Λιθουανία διεύρυνε τον κατάλογο κυρώσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ. Δεν ισχύει. Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο, έχουν σταδιακό χαρακτήρα.
Εγκρίθηκαν τον Μάρτιο, τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται σε μια σειρά εμπορευμάτων» ανέφερε ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ.
Ο Alikhanov υπογράμμισε πως προτείνει την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον «αποκλεισμό» που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.
«Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων όσων περνούν από τρίτες χώρες, μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας με εξαίρεση την περιοχή του Καλίνινγκραντ.» είπε ο Alikhanov.
Αυτό θα επιτρέψει τις θαλάσσιες μεταφορές και την παροχή εργασίας στα λιμάνια του Καλίνινγκραντ, τα οποία έχουν πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να καθοριστεί το επίπεδο του θαλάσσιου ναύλου για τις μεταφορές στο επίπεδο του σιδηροδρομικού τιμολογίου σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο 10–01», είπε ο Αλιχάνοφ.
Κοινή απάντηση εξετάζουν Β.Πούτιν-Α.Λουκασένκο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συζήτησαν θέματα ενέργειας και άμυνας, καθώς και άλλα θέματα
Ειδικότερα, συζήτησαν το πρόβλημα της διαμετακόμισης φορτίου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, την προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών στις ευρωπαϊκές χώρες, τη δημιουργία θαλάσσιου λιμένα, την πρόοδο του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συζήτησαν την κατάσταση στις μετασοβιετικές χώρες. Τα δύο μέρη έθιξαν επίσης την ασφάλεια του κράτους της Ένωσης.
Ο Πούτιν μίλησε στον Λουκασένκο λεπτομερώς για την κατάσταση με την προμήθεια ενεργειακών πόρων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, συζήτησαν το σενάριο μιας κοινής απάντησης στη Λιθουανία για το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες «έδωσαν έμφαση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους παράνομους περιορισμούς που επιβάλλει η Λιθουανία στη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ».
«Υπό αυτά τα δεδομένα, και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ρωσική προεδρία.
Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.
Η συνομιλία Πούτιν και Λουκασένκο διήρκεσε 40 λεπτά.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση έχει παραταθεί πολύ και σε περίπτωση περαιτέρω συνέχισης του αποκλεισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών θα αρχίσει να εφαρμόζει τα σχέδια που εγκρίθηκαν.
Όπως σημείωσε η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Λιθουανία, έχοντας λάβει μια τέτοια απόφαση, ενήργησε επιθετικά και ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές. Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι «εχθρικές αυτές ενέργειες της Λιθουανίας» γίνονται κατόπιν υπόδειξης της Δύσης, και δη των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν.Πατρούσεφ να υποστηρίζει πως τα ρωσικά αντίποινα θα γίνουν αισθητά σε όλους τους Λιθουανούς πολίτες.