Κομισιόν δολοφονεί Ευρώπη: Όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας-Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου

1133
Η Κομισιόν δολοφονεί Ευρώπη

Tην πρόταση της Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρός της Ursula von der Leyen, με αφορμή τα δημοψηφίσματα στα εδάφη του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporyzhye, με σκοπό την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται η Κομισιόν περιλαμβάνει:

  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Τη δημιουργία νομικής βάσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου,
  • Τη δημιουργία λίστας που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Από την πλευρά του, ο Josep Borrell δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις και ότι σε αυτήν θα περιλαμβάνονται πλέον και άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει ο ρωσικός στρατός αλλά και κάποιοι που φέρεται να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν θα περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

Πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το νέο πακέτο κυρώσεων και ιδιαίτερα η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου,  δημοσίευμα του Politico ανέφερε ότι θα απαγορευτεί συγκεκριμένα στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ή να ασφαλίζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν η τιμή στην οποία πωλείται είναι πάνω από ένα ορισμένο όριο.

Αυτό το όριο θα είναι η τιμή στην οποία πωλείται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία, περίπου 30% φθηνότερη από τις τρέχουσες τιμές στην Ευρώπη.
Τις ίδιες κυρώσεις θα επιβάλλουν και χώρες εκτός ΕΕ από τους G7 – συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου τα περισσότερα τάνκερ είναι ασφαλισμένα.
«Η ιδέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν εγγραφούν επίσημα στο ανώτατο όριο, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να πληρώσουν περισσότερα για το ρωσικό πετρέλαιο» ανέφερε μεταξύ άλλων το Politico στη στήλη Brussels Playbook.
Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου, στην επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, «επειδή οι ισχυρές ναυτιλιακές τους βιομηχανίες βγάζουν πολλά χρήματα μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο» οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δήλωσαν στο Playbook ότι «έχει συμφωνηθεί μια δοκιμαστική λύση βάσει της οποίας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα αποζημιωθούν».

Ποιες κυρώσεις θα… θυσιαστούν

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΕ θα «θυσιάσει» κάποιες κυρώσεις σε άλλα προϊόντα, καταργώντας ουσιαστικά την απαγόρευση αποστολής ρωσικών λιπασμάτων, τσιμέντου και άλλων προϊόντων.
«Είναι δούναι και λαβείν» επισημαίνει ένας αξιωματούχος μιλώντας στο Politico.

Δεν ελήφθη καμία απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αντίθετα, στο 8ο πακέτο κυρώσεων της Κομισιόν δεν συμπεριελήφθη πρόταση περί επιβολής πλαφόν στην τιμή και του ρωσικού φυσικού αερίου, μολονότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, αυτή συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ενώ δεν υπήρξε και καμία πρόοδος σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου. 
Η πρόταση που συζητήθηκε, κατά το Politico, προέβλεπε την εισαγωγή ενός «δυναμικού» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, δηλαδή μεταβαλλόμενου ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς στην Ασία, αλλά πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην ΕΕ.
Επίσης συζητήθηκε το αίτημα 15 χωρών που έστειλαν επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία ζήτησαν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας απευθύνονταν στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και την υπέγραφαν οι υπουργοί Eνέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο για μια ακόμη φορά χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην πρόταση, με το σκεπτικό ότι η επιβολή πλαφόν θα καταστήσει δύσκολη για την Ευρώπη την προμήθεια των αναγκαίων αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά τους προσεχείς δύσκολους μήνες.
Έτσι σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καμία πρόταση τελικά δεν υιοθετήθηκε από την Κομισιόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας