Η κομπίνα συγχώνευσης Attica με Παγκρήτια – Οι φορολογούμενοι πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ

743

Έντονοι προβληματισμοί ανακύπτουν για την συμφωνία συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζας Αττικής καθώς φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα βρεθεί να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής με ζημιά όμως 800 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες θα βρεθούν να γίνουν μεγαλομέτοχοι (51%) με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

Αυτή την στιγμή το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της, δαπανώντας 153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και 329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ-39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά όλα δείχνουν ότι θα βρεθούν… μεγαλομέτοχοι!

Τι σημαίνει αυτό απλά; Ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι (Δημόσιο) θα μετάσχουν με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ τελικά θα βρεθεί, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants, να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής!

Για να γίνει αντιληπτή η διαπλοκή ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος βγήκε το πρωί για να ανακοινώσει την συμφωνία, μιλώντας στο Action24 ιδιοκτησίας των μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας!

Κάποιος εισαγγελέας θα επέμβει άραγε;

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σ.Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι αποτυπώνεται η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας Τhrivest (συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη).

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα 23 πρόσωπα κατά των οποίων έχει ασκήσει ποινικές διώξεις η Ευρωπαία εισαγγελέας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, η οποία αν είχε εκτελεστεί θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, βρίσκεται και ο Αλέξανδρος Έξαρχου Διευθύνων Σύμβουλος, Αντιπρόεδρο και μέτοχος της Intrakat που πλέον ανήκει στον ισχυρό επιχειρηματικό πόλο των Μπάκου-Καϋμενάκη.

Στον Α.Εξάρχου επιβλήθηκε εγγύηση 500.000 ευρώ χωρίς απαγόρευση εξόδου.

Κατά την Ευρωπαία Εισαγγελέα, «προκάλεσε στους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ την απόφαση να τελέσουν την αξιόποινη πράξη της απάτης περί τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος» «με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις έχοντας προσωπική επικοινωνία με τους ως άνω κατηγορουμένους-αυτουργούς (σ.σ.: με τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ) και επηρεάζοντας την βούλησή τους προς την κατεύθυνση τέλεσης της επίμαχης αξιόποινης πράξης [ΑΠ 9/2023]».

Τους έπεισαν να υπογράψουν ότι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης έφταιγαν άλλοι παράγοντες, αλλά δεν είχαν καν καταθέσει τις μελέτες.

Κατά το κατηγορητήριο παρείχαν ψευδείς βεβαιώσεις στα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ πως «το έργο προχωρούσε κανονικά, ώστε να συνεχίζεται η ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και να μην υπάρχουν συνέπειες για την κοινοπραξία Άκτωρ-Alstom από τις συνεχείς καθυστερήσεις».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού η Intrakat της οποίας ο CEO είναι εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, ενώ ταυτόχρονα κάνει το κουμάντο και στην Παγκρήτια, βρίσκεται στο χρηματιστήριο και γεννιέται το ερώτημα εάν μπορεί αυτό να συμβαίνει σύμφωνα με τον νόμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας