Η Κίνα βάζει Αργεντινή στην BRICS-Το αντίπαλο δέος της Δύσης ισχυροποιείται

728

Η Αργεντινή είναι αγροτική και κτηνοτροφική υπερδύναμη

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Με την προσθήκη της Αργεντινή η BRICS αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Νότιας Αμερικής καθώς μαζί με την Βραζιλία είναι τα ισχυρότερα κράτη στην περιοχή ενώ αυξάνεται και ο έλεγχος που θα έχουν πάνω στα τρόφιμα αφού όπως είναι γνωστό η Αργεντινή είναι μία πραγματική αγροτική και κτηνοτροφική υπερδύναμη.

Ο Aργεντινός υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγο Καφιέρο συναντήθηκε με τον Kινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία, όπου επισημοποιήθηκε η κινεζική στήριξη, ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρώτου. Η Αργεντινή είναι μεγάλος εξαγωγέας σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού, μεταξύ άλλων.

«Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε επίσημα την υποστήριξη της χώρας του για την εισδοχή της Αργεντινής στην BRICS, κάτι που συνάδει με αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους ηγέτες» των πέντε χωρών, σημείωσε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής.

Συμπλήρωσε ότι εάν η Αργεντινή ενταχθεί στην ομάδα, θα «ενισχύσει και θα διευρύνει τη φωνή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε αναγγείλει πως η χώρα του, που μάχεται για να ξεπεράσει οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος, θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS. Προς αυτό απαιτείται ομόφωνη έγκριση των μελών της.

Τον όρο BRIC εισήγαγε ο Τζιμ Ο’ Νιλ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, το 2001, για να περιγράψει την εκπληκτική πορεία των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας. Οι τέσσερις δυνάμεις οργάνωσαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2009 στη Ρωσία. Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα το 2010.

Η Κίνα είναι – μακράν – η μεγαλύτερη οικονομία της συμμαχίας αυτής, της αναλογεί πάνω από το 70% της συνολικής οικονομικής της δύναμης 27,5 τρισεκ. δολαρίων. Στην Ινδία αναλογεί περί το 13%, στη Ρωσία και στη Βραζιλία περίπου το 7% αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα του ΔΝΤ.

Στις χώρες της ομάδας BRICS αναλογεί πάνω από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περί το 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μία γεωπολιτική και στρατιωτική συμμαχία που θα ανταγωνίζεται ευθέως την Δύση και το ΝΑΤΟ.

Με όρους οικονομίας και πληθυσμού ήδη υπερισχύουν έναντι των δυτικών χωρών ενώ έχουν την πρωτιά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Λόγω της Ρωσίας υπερέχουν στην ενέργεια. Λόγω Ρωσίας και Κίνας υπερέχουν στις σπάνιες γαίες και σε πολλές άλλες πρώτες ύλες. Λόγω Ρωσίας, Ινδίας και Αργεντινής υπερέχουν στα τρόφιμα και στην κτηνοτροφία.

Οι μελλοντικές προοπτικές για το μέλλον φαντάζουν ιδανικές για την BRICS.

Η Αργεντινή μετά τα όσα της συνέβησαν με τις επιδρομές του ΔΝΤ στην χώρα την δεκαετία του ’90 θέλει να περιοριστεί η εξάρτησή της από την Δύση και να εξασφαλίσει μεγάλες αγορές για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά της προϊόντα.

Οι μεγάλοι πληθυσμοί των χωρών της BRICS είναι μία ιδανική ευκαιρία για την Αργεντινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας