Κατά τ ‘άλλα ζητούν ξανά λιτότητα από τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης!
Παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027 υποσχέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΝΑΤΟϊκός στόχος του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες θα υπερκαλυφθεί.
«Μπορούμε να θεωρούμε ότι θα το πετύχουμε το 2024- αντιθέτως από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βερολίνο.
«Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και αυτό εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Με τον πόλεμο, η Ρωσία αμφισβητεί την αρχή που ισχύει εδώ και δεκαετίες, ότι τα σύνορα δεν μετακινούνται δια της βίας. Ο Πούτιν προσπαθεί να κατακτήσει την Ουκρανία με τεράστια βαρβαρότητα και αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», τόνισε ο καγκελάριος.
Η υποστήριξη στην Ουκρανία θα αποτελέσει εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ
Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους έπειτα από χρόνια μαζικών δαπανών ως απόκριση στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, όμως μία εξαίρεση πρέπει να γίνει για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
“Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σε εμάς σε όσον αφορά τη χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Λίντνερ στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να εστιάσουν στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, στην πρώτη σύνοδο του ECONFIN αφότου η Ισπανία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ισπανία παρουσίασε έγγραφο με “προτάσεις που πάνε προς μια καλή κατεύθυνση σε πολλούς τομείς”, είπε ο Λίντνερ, “όμως πολλές λεπτομέρειες χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση”.
“Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σήμερα, αλλά ένα ενδιάμεσο βήμα”, είπε ο Λίντνερ.
Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Λίντνερ είπε πως θεμελιώδεις αλλαγές δεν είναι ρεαλιστικές.
“Μεγαλύτερες συνεισφορές δεν πρέπει να αναμένονται δεδομένης της σφιχτής οικονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη”, είπε, υποστηρίζοντας αντ΄αυτού ανακατανομές εντός των ορίων των διαθέσιμων χρηματικών ποσών.