Η ΕΝΥΠΕΚΚ για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

977

Χωρίς προηγούμενο η κοινωνική επιδείνωση και η υπερχρέωση των Ελλήνων!

Η σύγχρονη κοινωνική τραγωδία σε 46 αριθμούς!

Ι.Η χώρα σε καθεστώς διαρκούς ετεροδιακυβέρνησης και εξάρτησης

Προχθές (20-8-2022) ανακοινώθηκε επισήμως ότι έληξε το καθεστώς τής «Τετραετούς Ενισχυμένης Εποπτείας», που υποτίθεται ότι ακολούθησε την «έξοδο από τα Μνημόνια», που αναγγέλθηκε προ τετραετίας (2018) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το νέο καθεστώς τής «μετα-προγραμματικής παρακολούθησης» (έλεγχος από τους δανειστές ανά έξι μήνες), όπως με μεγάλη ευρηματικότητα και ευφημισμό ονομάζει η ΕΕ την ελληνική διακυβέρνηση βάσει των μνημονιακών νόμων και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Ελλάδα, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2060!!

Η κυβέρνηση, με διάγγελμα τού πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι είμαστε πλέον μια αυτόνομη και ανεξάρτητη χώρα που, παρά τις κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές οξύνσεις τού παρελθόντος, εισήλθε στο στάδιο του …ειρηνικού μεταμνημονιακού βίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποκρύπτει τη μεγάλη …αλήθεια, ότι δηλαδή η έξοδος από τα Μνημόνια συντελέσθηκε στις 20-8-2018 επί δικής του διακυβέρνησης.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική!

Με τη σωρεία των μνημονιακών θεσμών έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας ένα πλήρες σύστημα ετεροδιακυβέρνησης και αλλοτρίωσης όλων των σοβαρών υπαρκτικών στοιχείων τού λαού και του έθνους.

Το πρωτότυπο αυτό για τον 21ο αιώνα σύστημα ετεροδιακυβέρνησης, που έχει πραγματωθεί κυρίως με το γ’ γενικευμένο, ανακεφαλαιωτικό και μόνιμο Μνημόνιο και εντάσσει τη χώρα στην περιφερειακή ζώνη των χωρών τής ΕΕ, αντί να ονομαστεί «πολιτικο-οικονομικό καθεστώς αλλοτρίωσης», ονομάζεται καθεστώς «μετα-προγραμματικής παρακολούθησης»!!

Έτσι, κάθε πολίτης, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις συνταγματικής, οικονομικής, κοινωνικής κ.λπ. ιστορίας, μπορεί να αναρωτηθεί:

Το καθεστώς αυτό τής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης επαναφέρει αυτομάτως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, τις επιχειρήσεις ενέργειας, τις τράπεζες, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις τού κράτους, των δημοσίων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, υπό δημόσιο ή κοινωνικό έλεγχο;

Θα παύσουν τώρα οι μεγάλες γερμανικές κρατικές εταιρίες (όπως π.χ. η Deutsche Telecom, η Fraport κ.λπ.) να ελέγχουν (και ιδιοκτησιακά) τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις;

Τα ξένα funds του νομαδικού κεφαλαίου που έχουν αγοράσει τα πακέτα δανείων των Ελλήνων πολιτών και βιοτεχνών «αντί πινακίου φακής» από τις ετεροδιοικούμενες και αλλοτριωμένες πάλαι ποτέ ελληνικές τράπεζες, θα τα επαναφέρουν υπό την ιδιοκτησία, διοίκηση και διαχείριση των ελληνικών φορέων;

Το τερατούργημα του ενιαίου ΕΦΚΑ, που κατάργησε όλο τον διαχρονικό πολιτισμό τής Εργασίας και τους ποικίλους θεσμούς του Ασφαλιστικού και Εργατικού Δικαίου (δημιούργημα των εργαζομένων ή και με τη συνεργασία των εργοδοτών), θα εξαφανιστεί από το θεσμικό-νομικό οικοδόμημα τής πατρίδας μας και θα αρχίσει και πάλι η ορθολογική οργάνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης επί τη βάσει τής φύσης τής εργασίας κάθε κατηγορίας εργαζομένων;

Θα επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κύρια, επικουρικά, ερανικά, αλληλεγγύης, συνδρομητικά κ.λπ.) όσα είχαν επενδύσει με αναγκαστικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και «κουρεύτηκαν» μαζί με τους λογαριασμούς εφάπαξ διαφόρων μισθωτών εν μια νυκτί, ώστε να ανακτήσουν -έστω και με καθυστέρηση δέκα και πλέον ετών- την οικονομική και κοινωνική τους αξία στη σημερινή εποχή τού μεγάλου πληθωρισμού και της μεγάλης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης;

Θα δοθούν στους μικρομεσαίους, βιοτέχνες, επαγγελματίες κ.λπ. (που, μαζί με τις θέσεις εργασίας που διατηρούν, αποτελούν και την πλειονότητα τού ενεργού πληθυσμού) τραπεζικές δυνατότητες χρηματοδότησης και ο οικονομικός χώρος παραγωγής γενικώς, που κατέλαβαν με τις μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» οι διάφορες ξένες κρατικές ή ιδιωτικές εταιρίες και οι εγχώριοι «βοηθοί εκπλήρωσης»;

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαν να διατυπωθούν ως απλές απορίες των πολιτών ώστε όλοι να διαπιστώσουν τη φύση των Μνημονίων. Ήταν και είναι τα Μνημόνια ένας χώρος «λουτήρων αποκάθαρσης» του ελληνικού λαού, της κοινωνίας και της οικονομίας ή είναι ένας μόνιμος εγκλεισμός σε ένα ασφυκτικό καθεστώς αλλοτρίωσης και ετεροδιοίκησης των βασικών υπαρκτικών στοιχείων τής χώρας μας;

Επ’αυτών των ερωτημάτων, οι απαντήσεις είναι αυτονόητες!

Οι μνημονιακοί θεσμοί ήλθαν για να παραμείνουν και να διαιωνίζουν την οικονομική, κοινωνική, χρηματοοικονομική, παραγωγική εξάρτηση της ελληνικής κοινωνίας από την ΕΕ, αφού όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά μετουσιώθηκαν σε βασικά νομοθετήματα για τη ζωή του λαού και του έθνους, έγιναν κύριοι θεσμοί τού ελληνικού κράτους και καμία από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις (που αποτελούν και το 90% πλέον της Ελληνικής Βουλής) δεν επαγγέλλεται την -έστω ετεροχρονισμένη- κατάργησή τους!

Επομένως η πλήρης εσωτερίκευση και συνταγματοποίηση των Μνημονίων -ΚΑΙ μέσω της σιωπηρής «συνήχησης» των βασικών συνταγματικών λειτουργιών- καθιστούν τη χώρα όλο και περισσότερο μια δευτερεύουσα, συμπληρωματική τής κεντρο-ευρωπαϊκής, κοινωνία και οικονομία!

Το χειρότερο όλων είναι ότι όλη αυτή η παραπλανητική ευρωπαϊκή ορολογία, που χρησιμοποιείται από τα μνημονιακά κόμματα, δημιουργεί μια ατομική και κοινωνική ψυχολογία «κανονικότητας» όπου η πλήρης ετεροδιακυβέρνηση ονομάζεται «αυτονομία» και η ολοκληρωμένη αλλοτρίωση «κανονικότητα».

Για παράδειγμα, ζητά κάποιος από τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς, από τα απισχνασμένα Συνδικάτα, τα Επιμελητήρια και τις διάφορες άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ενώσεις, την επαναφορά των επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφοράς και παραγωγής των βασικών για τη ζωή αγαθών, σε δημόσιο ή κοινωνικό έλεγχο;

Γιατί θεωρείται απολύτως …φυσιολογικό το γεγονός μια γερμανική κρατική εταιρία να κατέχει και να εκμεταλλεύεται τις ελληνικές υποδομές, ενώ αυτό για την Ελλάδα θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως και οικονομικού ανορθολογισμού;

Αυτές και άλλες παραδοξότητες ενυπάρχουν στο σημερινό ελληνικό φθίνον έθνος και αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το μέλλον.

Προς το παρόν, ας αναφερθούμε στην κύρια μνημονιακή νομοθεσία που παραμένει σε ισχύ και συνιστά αυτό το καθεστώς της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, στην οποία εισήλθαμε, με συνέπεια την κοινωνική επιδείνωση και την υπερχρέωση των πολιτών.

ΙΙ.Η ενισχυμένη εποπτεία φεύγει, οι 1.200 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ!

Στις 20-8-2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος τού τότε πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τη δήθεν έξοδο τής χώρας μας από τα Μνημόνια, η ΕΝΥΠΕΚΚ με ανακοίνωσή της την ίδια ημέρα υποστήριξε ότι αυτό είναι αναληθές, αφού και μετά τις 20-8-2018 οι 714 μέχρι τότε ψηφισμένοι και εφαρμοστικοί των τριών Μνημονίων νόμοι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, οι 300.000 και πλέον Υπουργικές Αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι τότε (20-8-2018) και Προεδρικά Διατάγματα, καθώς και τα 60.000 άρθρα μνημονιακών νόμων, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει ότι επιτέλους εξήλθαμε από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και τα Μνημόνια, μπορούμε να αναφέρουμε ότι, παρά τους πανηγυρισμούς για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, οι 1.200 και πλέον μνημονιακοί νόμοι που έχουν εκδοθεί, θα συνεχίσουν να ισχύουν, οι 500.000 ΥΑ, ΚΥΑ και ΠΔ που έχουν εκδοθεί καθώς και τα 80.000 περίπου νομοθετημένα άρθρα μνημονιακών νόμων, θα συνεχίζουν να καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, οικιστική, πολιτισμική κ.λπ. ζωή των επομένων γενεών, εφόσον δεν έχουν καταργηθεί. Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε δεσμευτεί στους δανειστές να μην τα καταργήσουμε!!

ΙΙΙ.Η σύγχρονη ελληνική (κοινωνική) τραγωδία σε 46 αριθμούς

Έτσι, παρά τους ανέξοδους πανηγυρισμούς και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας η πλειονότητα των νοικοκυριών βρίσκεται σε γενικευμένη σχεδόν κοινωνική επιδείνωση, μεγαλύτερη από αυτή με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Το δημόσιο χρέος είναι σήμερα 367 δις ευρώ, ενώ προ Μνημονίων ήταν 165 δις ευρώ! Σύμφωνα με στοιχεία του 2021 φτάνει στο 193,3% του ΑΕΠ έναντι 88,1% στην ΕΕ!!

2) Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 260 δις ευρώ έναντι 95 δις ευρώ προ Μνημονίων!

3) Τα χρέη ιδιωτών σε ιδιώτες ανέρχονται σε 150 δις ευρώ!!

4) Τα νοικοκυριά έχουν σήμερα οφειλές στους παρόχους ενέργειας 1 δις ευρώ (Ιούλιος 2022)!!

5) Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (2021) ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ έναντι 3,3% στην ΕΕ!

6) Ο πληθωρισμός (καλοκαιρινές προβλέψεις Κομισιόν) θα ανέλθει για το 2022 στο 8,9% του ΑΕΠ, ενώ στην ΕΕ στο 8,3%!

7) Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (2021) φτάνει στο -8,3% του ΑΕΠ έναντι 3% στην ΕΕ!!

8) Το εμπορικό ισοζύγιο (2021) έπεσε στο -14,9% του ΑΕΠ έναντι 2,3% στην ΕΕ!!

9) Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 12,2% (α’ τρίμηνο 2022), ενώ στην Ευρωζώνη στο 2%!

10) Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (17-8-2022) έφτασε στο 3,49% έναντι 3,30% στην Ιταλία και 1,7% στη Γερμανία!

11) Το ποσοστό απασχόλησης (για τον πληθυσμό 20-64 ετών) θα περιοριστεί στο 62,7% έναντι 73,1% στην ΕΕ!!

12) Η δαπάνη για την έρευνα και την τεχνολογία (2020) έχει καθηλωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 2,32% στην ΕΕ!!

13) Η ανεργία (στοιχεία Eurostat, Ιούνιος 2022) ανέρχεται στο 12,3% έναντι 6% στην ΕΕ!!

14) Οι οφειλές σε Εφορία και Τελωνεία ανέρχονται σήμερα σε 115 δις ευρώ, ενώ το 2000 ανέρχονταν σε 9 δις ευρώ!

15) Οι οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκαν σήμερα σε 43 δις ευρώ έναντι 13 δις ευρώ προ Μνημονίων!!

16) Οι οφειλές σε Τράπεζες, funds και σε κάθε είδους Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΔΔΠ) ανέρχονται σήμερα σε 100 δις ευρώ (35 δις ευρώ σε Τράπεζες και 65 δις ευρώ σε funds και ΕΔΔΔΠ).

17) Οι οφειλέτες προς την Εφορία ανέρχονται συνολικά σε 4.744.758 ενώ το 2000 ήταν μόνο 910.000!!

18) Οι οφειλέτες που κινδυνεύουν σήμερα με λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 1.975.739!

19) Οι οφειλέτες που έχουν ήδη ειδοποιηθεί για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ανέρχονται σε 1.364.368!

20) 3.500.000 συμπατριώτες μας (28,1% του πληθυσμού) βρίσκονται στη ζώνη φτώχειας, σύμφωνα με τη Εurostat και τον ΟΟΣΑ!!

21) 580.000 νέοι και νέες, κυρίως εξειδικευμένοι επιστήμονες, εγκατέλειψαν την πατρίδα μας και εργάζονται υπηρετώντας ξένες κρατικές ή ιδιωτικές δομές («brain drain»).

22) Οι οφειλέτες που κινδυνεύουν από κατάσχεση τους προσεχείς μήνες είναι 611.371!

23) Το μέσο χρέος των οφειλετών προς την Εφορία ανέρχεται σε 33.500 ευρώ, έναντι 9.980 ευρώ το 2000!

24) Οι ασφαλισμένοι με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 1.453.168!

25) Οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ άνω του πλαφόν ανέρχονται σε 300.000 (20.000 ευρώ το πλαφόν για ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για αγρότες).

26) Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (710.905 ή 28,55%) έχει μισθό 329 ευρώ καθαρά (397,84 μεικτά).

27) Ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 820 ευρώ καθαρά (954,16 ευρώ μεικτά)!

28) Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1.017 ευρώ καθαρά (1.173,59 ευρώ μεικτά)!

29) Οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα χάνουν 1-4,5 μισθούς από το «πάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων, κάθε χρόνο από το 2012 μέχρι και σήμερα και μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω του 10%, σύμφωνα με ισχύοντα μνημονιακό νόμο!

30) Οι χαμηλόμισθοι έχασαν 10 δις ευρώ από τη μείωση ή το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού την περίοδο 2012-2021!

31) Την ίδια περίοδο (2012-2021), οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών έχασαν 2 δις ευρώ λόγω του όνειδους τού «υποκατώτατου» μισθού και της στέρησης των επιδομάτων.

32) Την ίδια περίοδο (2012-2021), ακόμη 2 δις ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 κοινωνικών επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

33) Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 163.182 αφού από 751.388 στις 31-12-2012 έφτασε τους 596.182 στις 30-5-2022!!

34) Ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 165.939, αφού από 41.869 στις 31-12-2012 εκτινάχθηκαν στους 207.808 στις 30-5-2022!!

35) Τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν απώλειες ύψους 2 δις ευρώ λόγω της ισχύος τού κατώτατου μισθού και της στέρησης των επιδομάτων.

36) Συνταξιούχοι και Ταμεία έχασαν 120 δις ευρώ κατά την περίοδο 2010-2021!!

37) Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν απώλειες ύψους 2,4 δις ευρώ την περίοδο 2015-2019 από τη μείωση και την κατάργηση του ΕΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019!

38) 40.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες χάνουν κατ’έτος το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος που απαιτεί ο ισχύων μνημονιακός νόμος για τη χορήγησή του!!

39) Ένας στους τρεις συνταξιούχους (658.403 ή 26,7%) λαμβάνουν σύνταξη 470 ευρώ καθαρά (500 ευρώ μεικτά-στοιχεία ΗΔΙΚΑ, Ιούλιος 2022)!

40) Ένας στους τρεις συνταξιούχους (910.932 ή 37%) επί συνόλου 2.460.970 λαμβάνουν σύνταξη 570 ευρώ καθαρά (600 ευρώ μεικτά-στοιχεία ΗΔΙΚΑ, Ιούλιος 2022)!

41) Ένας στους τρεις συνταξιούχους (1.108.665 ή 45%) λαμβάνουν σύνταξη 670 ευρώ καθαρά (700 ευρώ μεικτά-στοιχεία ΗΔΙΚΑ, Ιούλιος 2022)!

42) Η ανεργία τον Ιούνιο του 2022 ανερχόταν σε 12,1% (572.109 άνεργοι) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ή σε 19,5% (921.647 άνεργοι) σύμφωνα με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)!

43) ΜΟΝΟ 104.966 επιδοτήθηκαν τον Ιούνιο 2022 σε σύνολο ανέργων 921.647!!

44) Οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 321.873, την περίοδο 2011-2021!

45) Εκχωρήσαμε στο υπερΤαμείο 10.119 δημόσια ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών και 2.000 ακίνητα άλλων Υπουργείων, ως προαπαιτούμενο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία!!

46) Κωδικοποιήθηκαν 75 ασφαλιστικοί και εργατικοί μνημονιακοί νόμοι, ως προαπαιτούμενο για την έξοδό μας από την ενισχυμένη εποπτεία!!

Από όλα τα παραπάνω αδιάψευστα στοιχεία προκύπτει ότι η πρωτοφανής και γενικευμένη κοινωνική επιδείνωση, που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας αλλά ούτε σε άλλη χώρα της ΕΕ και της ΟΝΕ, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, ούτε για ανούσιες «κοκορομαχίες».

Αλέξης Π. Μητρόπουλος (Καθηγητής-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ)

Δημήτρης Π. Μητρόπουλος (Νομικός)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας