Η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι αδύνατη με τις τρέχουσες πολιτικές

1095
Η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης

Zero Hedge, MAR 15, 2022

Authored by Daniel Lacalle,

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιτύχει ανταγωνιστική ενεργειακή μετάβαση με τις τρέχουσες παρεμβατική πολιτικές.  Η Ευρώπη δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω σύμπτωσης, αλλά από μια αλυσίδα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων. Η απαγόρευση των πυρηνικών στη Γερμανία, η απαγόρευση της ανάπτυξης εγχώριων πόρων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προστέθηκε σε μια μαζική και δαπανηρή ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την κατασκευή αξιόπιστης εφεδρικής επιλογής.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μειώνουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η συμβολή τους είναι απαραίτητη αλλά ευμετάβλητη και ασυνεχής. Για την ασφάλεια του εφοδιασμού χρειάζονται ενισχύσεις από πηγές πυρηνικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου. Η εξάρτηση αυξάνεται σε περιόδους χαμηλού ανέμου και λιγοστού ήλιου, τη στιγμή που οι τιμές είναι υψηλότερες.

«Η ηλιακή πέφτει στο μηδέν για δώδεκα ώρες την ημέρα, και αυτό είναι εγγυημένο. Ο άνεμος φυσάει μερικές φορές, και μερικές φορές δεν είναι, διαθέσιμος. Και οι δύο εξαρτώνται από τον καιρό, ο οποίος είναι 100% εκτός ανθρώπινου ελέγχου. Είναι στην καλύτερη μέρα τους ένα συμπλήρωμα» έγραψε ένας πιλότος του Ναυτικού.

Ούτε οι μπαταρίες είναι επιλογή. Είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα βιομηχανικό δίκτυο τεράστιων μπαταριών, το κόστος θα ήταν απαγορευτικό και η εξάρτηση από την Κίνα που θα τις κατασκεύαζε (λίθιο κ.λπ.) θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε τρέχουσες τιμές, ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών του μεγέθους της Ευρώπης θα κοστίσει περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έγγραφο του MIT Technology Review. Συνολικά πιο ακριβό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση.

Μόνο το πρόσθετο κόστος ενός δικτύου μπαταριών συν το δίκτυο διανομής και μεταφοράς θα έκανε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών να εκτοξευτούν ακόμη πιο ψηλά.

Ο πληθωρισμός ήταν ήδη εκτός ελέγχου στην Ευρώπη πριν καν η εισβολή στην Ουκρανία αποτελέσει κίνδυνο. Ο ΔΤΠ στην Ισπανία ήταν 7,6%, στην Πορτογαλία ήταν 4,2% και στη Γερμανία 5,1%. Ο ΔΤΤ της ζώνης του ευρώ ήταν 5,8%.

Ενόψει των επιπτώσεων στις τιμές και την ενέργεια από την εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να θυμόμαστε:

Η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση το 2020 και το 2021.

Το κόστος των αδειών CO2 εκτινάχθηκε στα ύψη και οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Ευρώπη δεν «εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο». Είναι σε αλληλεξάρτηση:

Η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη για να εξάγει, και η Ευρώπη δεν έχει φθηνότερη εναλλακτική λύση. Ας θυμηθούμε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο από οποιαδήποτε άλλη ρεαλιστική εναλλακτική λύση.

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις που υπογράφονται με την Gazprom κλείνουν σε τιμές που μπορεί να είναι έως και δέκα φορές χαμηλότερες από μερικές από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις. Το 150bcm που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία μπορεί να αντικατασταθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Θάλασσα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία, το Κατάρ ή το Ισραήλ, αλλά θα είναι πολύ πιο ακριβό.

Η μόνη εναλλακτική λύση για τη Ρωσία είναι να δείξει ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν διαφοροποιημένες και φθηνές πηγές εφοδιασμού.

Εάν η Ρωσία δει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγορεύουν την πυρηνική ενέργεια, απαγορεύουν την ανάπτυξη των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, παρεμβαίνουν στις εισαγωγές και προσθέτουν τεράστιους φόρους όπως το κόστος του CO2 (Διοξειδίου του Άνθρακα), οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική εναλλακτική λύση και ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι καταναλωτές θα καταρρεύσουν λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν πολύ τις λανθασμένες πολιτικές όταν η ήπειρος έχει σωθεί αυτό το χειμώνα από το φυσικό αέριο που εισάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παράγεται με μια τεχνολογία, τη ρωγμή, η οποία έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Ευρώπη θέλει φθηνή και άφθονη ενέργεια, αλλά οι πολιτικοί δαιμονοποιούν την πυρηνική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όλες οι παρεμβατικές προτάσεις από ευρωπαίους πολιτικούς συνεπάγονται υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές που υποφέρουν εδώ και πολύ καιρό.

Το φυσικό αέριο ρέει όλη την ώρα και είναι φθηνό και άφθονο.

Δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαλείπουσες, ασταθείς και απρόβλεπτες. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι σαφές. Αφού επενδύει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διπλασιάζει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη-άνθρακα και το ρωσικό φυσικό αέριο για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό. Η Γερμανία αναγκάστηκε να επανενεργοποιήσει τις εγκαταστάσεις άνθρακα αφού ξόδευε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και ανανεώσιμες πηγές κόστους!

Όλες οι τεχνολογίες είναι απαραίτητες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καίριας σημασίας, αλλά δεν αποτελούν την εναλλακτική λύση, διότι χρειάζονται εφεδρικό φυσικό αέριο κατά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθώς βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνει ένα τεράστιο κόστος στα δίκτυα. Ποιος θα μειώσει τους λογαριασμούς εάν το σταθερό κόστος των δικτύων πολλαπλασιαστεί με τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούμε ότι απαιτούνται για την ενίσχυση των δικτύων διανομής και μεταφοράς;

Όλες οι «μαγικές» εναλλακτικές λύσεις που πωλεί ο παρεμβατισμός σημαίνουν απεξάρτηση από τη Ρωσία για εξάρτηση από την Κίνα.

Πού θα βρούμε το πυρίτιο, το αλουμίνιο, τις σπάνιες γαίες, τον χαλκό, το λίθιο κ.λπ., που είναι απαραίτητα για αυτές τις τεράστιες ανακοινωθείσες μαγικές επενδύσεις;

Η δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας έχει αφήσει την Ευρώπη στα χέρια δαπανηρών και ασταθών εναλλακτικών λύσεων.

Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να θεωρείται ότι κατανοεί τη σημασία της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανταγωνιστικότητας. Χρειαζόμαστε όλες τις τεχνολογίες χωρίς ιδεολογική προκατάληψη. Χρειαζόμαστε ηλιακή ενέργεια, άνεμο, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρισμό, πετρέλαιο και πυρηνικά, αλλιώς θα πενούμε από κρίση σε κρίση και θα πληρώνουμε πάντα περισσότερα.

Είναι παράλογο να διατηρηθεί το κρυφό φορολογικό καθεστώς των εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου κρίσης.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το εισόδημα για να μειώσουν την επιβάρυνση των πολιτών.

Οι συνοριακοί φόροι για τα προϊόντα πετρελαίου ή το φυσικό αέριο δεν φορολογούν τους παραγωγούς, φορολογούν τους καταναλωτές στις ευρωπαϊκές χώρες.

Όποιος πιστεύει ότι οι φόροι που έχουν ανακοινωθεί θα καταβληθούν από το Κατάρ, τη Νιγηρία ή τη Βραζιλία έχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατανόησης.

Μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι ανταγωνιστική, αξιόπιστη και φθηνή, όχι μηχανή είσπραξης φόρων και λεηλασιών.

Πρέπει να εξετάσουν όλες τις τεχνολογίες. Περισσότερη βιομηχανία και λιγότερη πολιτική. Περισσότερος ανταγωνισμός και λιγότερη ιδεολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας