Η εκτίναξη των τιμών του κακάο βγάζει τις σοκολάτες από το ράφι

658

Οι λάτρεις της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν για μια έλλειψη γλυκών, καθώς οι τιμές του κακάο φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη, με τους οικονομολόγους να μην προβλέπουν πτωτική τάση εντός του 2024.

Οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 9.010,59 δολαρίων ανά τόνο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ποιες συνθήκες συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και οι ασθένειες στα φυτά εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που παράγει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Το El Nino, ένα καιρικό μοτίβο που προκαλεί ξηρότητα στη Δυτική Αφρική, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κακάο σε αυτές τις χώρες. Οι ισχυροί εποχικοί άνεμοι και η έλλειψη βροχοπτώσεων συνέβαλαν επίσης στην έλλειψη, αναγκάζοντας τους εμπόρους να αγωνίζονται για προμήθειες και αυξάνοντας τις τιμές.

Ανησυχίες

Και ως αποτέλεσμα στην αύξηση του κόστους των βασικών συστατικών, οι παραγωγοί σοκολάτας προετοιμάζονται για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης. Σε έκθεση του προμηθευτή συστατικών Henley Bridge, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις των τιμών του κακάο κατά 15-20% για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους. Αυτή η άνοδος των τιμών είχε ήδη ένα επιβαρυντικό αποτέλεσμα στη βιομηχανία, με τους σοκολατοπαραγωγούς να προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους για να παραμείνουν στη ζωή.

«Προκαλεί αναστάτωση αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε δει τόσο σημαντική μείωση στην παραγωγή κακάο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Samuel Adimado, πρόεδρος της ομάδας αγοραστών κακάο από την Γκάνα, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μείωση της παραγωγής κακάο.

«Όχι μόνο παρατηρήσαμε πτώση στην παραγωγή, αλλά χρειάστηκε επίσης να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων και του τερματισμού των συμβάσεων για ορισμένα μέλη του προσωπικού», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Javier Blas, ειδικός σε θέματα ενέργειας και εμπορευμάτων με έδρα το Λονδίνο και αρθρογράφος του Bloomberg, πιστεύει ότι «αυτή είναι μια απαραίτητη κρίση».

«Ο κόσμος χρειάζεται υψηλότερες τιμές για να ενθαρρύνει την εκ νέου φύτευση εκατομμυρίων ηλικιωμένων δέντρων – και να φροντίσει καλύτερα τα σημερινά», είπε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). Οι συνέπειες της σπανιότητας του κακάο ξεπερνούν τον κλάδο της σοκολάτας. Άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν κακάο ως συστατικό, όπως τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξήσεις τιμών ή διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας