Η Credit-Suisse απηύθυνε αίτημα στην ελβετική κεντρική τράπεζα για στήριξη

777

Η Credit Suisse απηύθυνε αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη μετά την κατάρρευση της μετοχής της έως και 30% (σ.σ. έκλεισε με πτώση 24%) που πυροδότησε ένα ευρύτερο sell-off στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το αίτημα για μια καθησυχαστική δήλωση σχετικά με την οικονομική ευρωστία της Credit Suisse ήρθε μετά τη βύθιση των μετοχών της έως και τα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή τους εν μέσω ενός ισχυρού sell-off, όπως αναφέρουν τρία άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συνομιλιών.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης παρόμοια δήλωση από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, ανέφεραν οι δύο από τις πηγές, αλλά κανένα από τα δύο ιδρύματα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να παρέμβει δημοσίως.

Η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank (SNB), η οποία εξαγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. ελβετικά φράγκα (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων μόλις πριν από λίγους μήνες.

“Φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας”, δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. “Η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση της χώρας έχουν πλήρη επίγνωση ότι η χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες από τους κατόχους καταθέσεων θα κατέστρεφαν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου”.

Η Finma δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, όπως και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και η Credit Suisse.

Υπενθυμίζεται όμως ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια προς την τράπεζα “δεν είναι αναγκαία”, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων και σκανδάλων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μιλώντας σε συνέδριο του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann τόνισε ότι δεν είναι ακριβές να συγκριθούν τα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, κυρίως επειδή οι ρυθμιστικοί κανόνες που διέπουν τις δύο τράπεζες είναι διαφορετικοί.

“Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό”, υπογράμμισε ο Lehman και πρόσθεσε πως “πήραμε ήδη το φάρμακο”, σημειώνοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τα ευρωπαϊκά ιδρύματα να γνωστοποιήσουν τα ανοίγματά τους στην ελβετική τράπεζα, δήλωσε στους Financial Times μάι πηγή με γνώση της κατάστασης. Η ΕΚΤ συζήτησε τα υπέρ και τα κατά του να προβεί σε δημόσια δήλωση για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά από το απόγευμα της Τετάρτης είχε αποφασίσει να μην το πράξει, από φόβο μήπως ενισχύσει τον πανικό στην αγορά, πρόσθεσε η πηγή. Τα προβλήματα της Credit Suisse αναζωπύρωσαν ένα ευρύτερο sell-off των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη δέχονταν πιέσεις αυτή την εβδομάδα από τις επιπτώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα το Reuters μετέδωσε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο πρακτορείο την κατάσταση στην Credit Suisse, μετά την κατάρρευση της μετοχής της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας