Aντίστοιχος φόρος υπήρχε και παλαιότερα – Όμως, το ύψος του δεν ξεπερνούσε τα 65 δολάρια
Για τουλάχιστον δύο χρόνια, τα σύνορα ήταν κλειστά για τους ξένες επισκέπτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν το Μπουτάν θα αρχίσει να υποδέχεται (επιτέλους) τους πρώτους τουρίστες, σε μια προσπάθεια τόνωσης της εθνικής οικονομίας.
«Σφηνωμένο» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, το ασιατικό κράτος διαθέτει άπειρο φυσικό κάλλος και έναν σπουδαίο βουδιστικό πολιτισμό. Τον Μάρτιο του 2020, οι τοπικές αρχές έλαβαν μια σκληρή απόφαση, απαγορεύοντας τον τουρισμό, παρότι αποτελούσε μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους.
Το συγκεκριμένο μέτρο, από υγειονομική άποψη, ήταν απολύτως αποτελεσματικό, καθώς σε σύνολο 800.000 κατοίκων καταγράφηκαν λιγότερες από 60.000 μολύνσεις και μόλις 21 θάνατοι. Όμως, η τοπική οικονομία συρρικνώθηκε δύο συνεχόμενα έτη, ωθώντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Σε μια προσπάθεια αντιστροφής αυτών των καταστροφικών επιπτώσεων, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέπουν την είσοδο των τουριστών από τις 23 Σεπτεμβρίου. Όμως, αυτό θα γίνεται με το κατάλληλο αντίτιμο, καθώς κάθε τουρίστας θα πρέπει να καταβάλει ένα Τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο θα ανέρχεται σε 200 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
Σύμφωνα με το CNN, αντίστοιχος φόρος υπήρχε και παλαιότερα. Όμως, το ύψος του δεν ξεπερνούσε τα 65 δολάρια. Σύμφωνα με τις δημόσιες αρχές, η αύξηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τουριστών.
«Η Covid μάς επέτρεψε να κάνουμε μια νέα αρχή, να σκεφτούμε πώς ο κλάδος μπορεί να αναδιαρθρωθεί και να λειτουργήσει, διατηρώντας ένα χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα» τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού του Μπουτάν.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιες αρχές έσπευσαν να αναθεωρήσουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία, τους ξεναγούς, τους οδηγούς και τους tour operators.
Ο τουρισμός απασχολεί 50.000 άτομα, ενώ εξασφαλίζει απευθείας ροές ξένου συναλλάγματος αξίας 84 εκατ. δολαρίων ετησίως. Το 2019, η χώρα της Ασίας υποδέχθηκε περισσότερους από 315.600 ξένους επισκέπτες.