Ερντογάν-Γκρεμίζει το κράτος δικαίου Σουηδίας-Φινλανδίας-«Να εκδώσουν 73 “τρομοκράτες” αλλιώς συμφωνία γιόκ»

553
Γκρεμίζει το κράτος δικαίου Σουηδίας-

Σε δηλώσεις σοκ για το κράτος δικαίου της Σουηδίας και της Φινλανδίας προχώρησε ο Ερντογάν ο οποίος τόνισε πως πρέπει άμεσα να εκδοθούν 73 τρομοκράτες και να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε νομικές αλλαγές αλλιώς η συμφωνία δεν περνά από το Κοινοβούλιο!

Συγκεκριμένα, για την Σουηδία και την Φινλανδία ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Να μας εκδώσουν 73 τρομοκράτες αλλιώς βέτο ξανά»

“Οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουν ληφθεί υπόψιν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Η υπογραφή του Μνημονίου κατανόησης δείχνει ότι έχουν γίνει αντιληπτές οι ευαισθησίες της Τουρκίας.

Φυσικά αυτό είναι η αρχή. Πρέπει οι υποσχέσεις να πραγματοποιηθούν.

Στην επόμενη φάση θα παρακολουθούμε προσεκτικά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μνημονίου και θα προχωρήσουμε ανάλογα στα κατάλληλα βήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν την έκδοση τρομοκρατών και νομικές αλλαγές σε διμερές επίπεδο.

Η υπόσχεση της Σουηδίας είναι ότι 73 τρομοκράτες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Πρώτα η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αν το κάνουν θα στείλουμε την συμφωνία στο Κοινοβούλιο για έγκριση. Εάν όχι, η συμφωνία δεν θα πάει ποτέ στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να κάνουν άμεσα τις νομικές αλλαγές για να χαρακτηρίσουν το PKK/PYD/YPG, τους Γκιουλενιστές ως τρομοκράτες και να τους εξαφανίσουν. 

«Είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ωστόσο, αυτή η αποφασιστικότητα δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά».

Τόνισε πως «Επιτεύχθηκε μια διπλωματική νίκη» σημείωσε ωστόσο ότι «Σουηδία-Φινλανδία πρέπει να κάνουν το καθήκον τους», και πως «εάν δεν το κάνουν, η συμφωνία δεν θα πάει στη Βουλή».

“Το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι διπλωματική νίκη. Θα ακολουθήσουμε τις πρακτικές της συμφωνίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα.

Έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης & παραβίασης τουρκικού ΕΑΧ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν έθεσε το ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών και των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε θετικά και προχώρησε σε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε λέγοντας «πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη.

Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός».

Ιδιαίτερη είναι η ενόχληση του Ερντογάν και για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, καθώς όπως είπε «σαν να μην έφτανε αυτό πήγε ένα βήμα παραπέρα και επισκέφθηκε αυτά τα μικρά νησιά που είναι στρατικοποιημένα παράνομα».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμα, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση με την Ελλάδα, αποδίδοντας στην Αθήνα τις ευθύνες για αυτή.

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».

Αναφορά στις αμερικανικές βάσεις

Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».

Δεν βλέπουμε αυτές τις κινήσεις θετικά σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος για να υπογραμμίσει ότι το έθεσε «στις διμερείς του επαφές με τους ηγέτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας