Η Αττική σε μεγάλη απειλή! Πυρκαγιές και άλλες κρίσεις..

Ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος είναι Σεισμολόγος, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».

«Τεράστιες οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρόσφατων εκτεταμένων πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Μεταξύ των άλλων, για μια ακόμη φορά, επλήγη και η Αττική με χιλιάδες στρεμμάτων δασικών εκτάσεων να έχουν καεί. Τεράστια και η οικολογική καταστροφή!

Οι πιέσεις και κρίσεις που πλήττουν την περιφέρεια της Αττικής έχουν την ιδιαιτερότητα ό,τι επιφέρουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις απ’ ότι σε άλλες περιοχές της χώρας. Και αυτό, συμβαίνει για το λόγο ότι στην Αττική έχουμε υπερσυγκέντρωση πληθυσμού αλλά και οικονομικών δραστηριοτήτων, εμπορικών και βιομηχανικών, αλματωδώς αυξανόμενο τουρισμό και μεταφορές, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, λιγοστό πράσινο στον οικιστικό ιστό, ατμοσφαιρική ρύπανση, καταστροφή των οικοσυστημάτων και δεκάδες άλλα, μεγάλα προβλήματα που επιτείνουν τις κρίσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αττική είχαμε τα πιο πολύνεκρα φυσικά φαινόμενα στη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες:

-Ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 προκάλεσε στην Αττική, τον θάνατο κοντά 2.000 χιλ. ανθρώπων!

-Ο σεισμός της Πάρνηθας, μεγέθους μόνο 5,9, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 σκότωσε 143 ανθρώπους, τραυμάτισε χιλιάδες και κατέστησε άστεγους πολλές χιλιάδες ανθρώπων σε 50 δήμους. Αυτός υπήρξε ο πιο πολύνεκρος σεισμός στη χώρα μετά τους εξολοθρευτικούς σεισμούς των Ιονίων νήσων το 1953. Αυτός ο σεισμός προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από κάθε άλλον στη νεότερη ιστορία της χώρας. Η ζημιά ανήλθε στο ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων! 

-Στην Αττική, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μάνδρας, έγινε το Νοέμβριο του 2017 η πολύνεκρη και καταστροφική πλημμύρα που έπνιξε 25 ανθρώπους!

-Στην Αττική, στην φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι, Ιούλιος του 2018, 105 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και εκατοντάδες εγκαυματίες παλεύουν ακόμα με τις δαιμονικές μνήμες…!

-Ολόκληρη η Αττική παρέλυσε επί μια εβδομάδα λόγω της χιονόπτωσης στις αρχές του 2022 αλλά και παλιότερα!

Το μέλλον της Αττικής δεν είναι ευοίωνο, καθώς οι πιέσεις και οι κρίσεις που την απειλούν εντείνονται…. Η εκμετάλλευση του Ελληνικού θα μετατραπεί σε δήθεν «εκμετάλλευση» αν δεν σχεδιαστεί κα εκτελεστεί με τρόπο που δεν θα επιτείνει τις ήδη υπάρχουσες έντονες πιέσεις στο παραλιακό μέτωπο της νότιας Αττικής.

Ασχολούμαι επί χρόνια με την επιστημονική μελέτη των σεισμών και άλλων φυσικών επικίνδυνων φαινομένων και κρίσεων. Η επιστημονική πρόοδος είναι δεδομένη. Απογοητεύομαι, όμως, από το γεγονός ότι η επιστημονική γνώση ελάχιστα θετικά αποτελέσματα επιφέρει στην άμβλυνση των πιέσεων και κρίσεων.

Το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόστηκε επί δεκαετίες  δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Η ζωή στην Αττική χειροτερεύει. Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου μακράς πνοής είναι επιβεβλημένη για την επιβίωση της Αττικής, με κύριο όπλο την επιστημονική γνώση και καθοδηγητή το όραμα της βιώσιμης ευημερίας.»

* Ο Γερ. Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό “Οικολογική Συμμαχία” στην Περιφέρεια Αττικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας