Η ατιμωτική Συμφωνία συνθηκολόγησης-αφοπλισμού των Αρμενίων στο Αρτσάχ-Αχαρακτήριστος ρόλος Αρμενίας(Ν.Πασινιάν)

1509

Ο ευρωατλαντιστής πρωθυπουργός της Αρμενίας “Δούρειος Ίππος” για τους Αρμένιους του Αρτσάχ. Μετά τη συνθηκολόγηση ανοίγει ο δρόμος για τους Αζέρους να επιχειρήσουν εθνοκάθαρση σε βάρος των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ). Επομένως Τουρκο-Αζέρικος στόχος η ίδια η Αρμενία!

Οι Αρμένιοι αποδέχονται την δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους από τους Αζέρους μέσα σε διάστημα τριών ετών καθώς πριν από λίγο οι αρχές της Αρτσάχ έκαναν δεκτή τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας την απόφαση να αφοπλίσουν τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Δημοκρατίας και να τις αποσύρουν από τα πεδία των μαχών!

Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα των Αρμενίων οι οποίοι υπό τις διαταγές του δυτικόφιλου πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, δεν έριξαν… τουφεκιά και αποδέχονται όλες τις απαιτήσεις των Αζέρων.

Η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι η ισχύς των όπλων είναι τελικά αυτή που καθορίζει και την διπλωματία.

Να σημειωθεί ότι ο Νικόλ Πασινιάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, το 2018 είχε δηλώσει ότι «Η καρδιά μου λέει πως το Αρτσάχ πρέπει να παραμείνει ολόκληρο, αλλά το μυαλό μου λέει πως δε χρειαζόμαστε αυτά τα εδάφη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το φωνάξουμε δυνατά, ότι θα επιστρέψουμε αυτά τα εδάφη για χάρη της ειρήνης».

Πολλοί λένε πως πρόκειται για έναν σχεδιασμό, για μια κρυφή ατζέντα του Νικόλ Πασινιάν, και ότι ο ίδιος θέλει να εντάξει την χώρα σε δυτικές δομές και στο ΝΑΤΟ.

Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ πρέπει να μην υπάρχουν εδαφικές διαφορές με άλλη χώρα…

Ο πρόεδρος της αυτόνομης Δημοκρατίας Σαμβέλ Σαραμανιάν συνεδρίασε με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τους πρώην προέδρους του Αρτσάχ (Μπάκο Σαχακιάν, Αρκάντι Γκουγκαζιάν και Αραγίκ Χαρουτινιάν), με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση να αποδεχθεί τα υποβληθέντα αιτήματα-τελεσίγραφα των Αζέρων.

Οι όροι της συμφωνίας από το Προεδρικό Συμβούλιο, που εκδόθηκε από το Artsakh Info Center, είναι αναλυτικά παρακάτω:

1. Με τη μεσολάβηση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που σταθμεύει στο Αρτσάχ, επετεύχθη συμφωνία για πλήρη παύση των εχθροπραξιών με έναρξη στις 13:00 της 20ης Σεπτεμβρίου 2023.

2. Επιπρόσθετα, επετεύχθη συμφωνία για την αποχώρηση των υπόλοιπων μονάδων και στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τη ζώνη ανάπτυξης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

Αυτό περιλαμβάνει τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του «Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ», καθώς και την απομάκρυνση βαρέως εξοπλισμού και όπλων από το έδαφος του Αρτσάχ για την ταχεία διάθεσή τους.

3. Συναφή ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επανένταξη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Αρτσάχ, παράλληλα με θέματα που αφορούν τη διατροφή του πληθυσμού του Αρτσάχ στο πλαίσιο του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, θα συζητηθούν.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του τοπικού αρμενικού πληθυσμού και εκπροσώπων των κεντρικών αρχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γιέβλακχ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 και θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις.

O πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτηση του στο telegram, έγραψε με αιχμές προς τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, ότι «κάποιος από μία αποκαλούμενη αδελφή χώρα φλερτάρει με το ΝΑΤΟ».

Εννοούσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού για αλλαγή γεωστρατηγικού προσανατολισμού της χώρας και στροφή προς το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Αρμενία συμμετέχει αυτές τις μέρες στην στρατιωτική άσκηση “Eagle Partner 2023” μαζί με τις ΗΠΑ.

Η Αρμενία αντιθέτως υποβαθμίζει τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της CSTO. Συγκεκριμένα, έχει αρνηθεί να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις του οργανισμού στο έδαφός της και σε πρόσφατη άσκηση που διεξήχθη στη Λευκορωσία δεν έλαβε μέρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας