Η αποκατάσταση του φασισμού στην Ουκρανία-Η ηρωοποίηση του Στέπαν Μπαντέρα

1380

Η αποκατάσταση του φασισμού στην Ουκρανία από τις επίσημες αρχές του Κιέβου. Η ηρωοποίηση του Στέπαν Μπαντέρα

Bandera Stepan Andreevich – ο ιδεολόγος του ουκρανικού εθνικισμού, ένας από τους κύριους εμπνευστές της δημιουργίας το 1942 του Ουκρανικού Εξεγερμένου Στρατού (UPA), ο σκοπός του οποίου ήταν «ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας». Ήταν μέλος εθνικιστικών οργανώσεων όπως η Ουκρανική Στρατιωτική Οργάνωση (από το 1928) και  Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) (από το 1929). Ήταν ο περιφερειακός αρχηγός του OUN στα εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας (από το 1933). Οργανωτής σειράς τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Στεπάν Μπαντέρα καταδικάστηκε από τις πολωνικές αρχές για τις δολοφονίες και καταδικάστηκε σε θάνατο, η οποία μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και δεν αποκαταστάθηκε μέχρι σημερα ( θεωρείται εγκληματίας).

Οι τρομοκρατικές και εγκληματικές δραστηριότητες του Στέπαν Μπαντέρα και των υποστηρικτών του ξεκίνησαν στην Πολωνία. Ο Μπαντέρα επεδίωξε την «ανεξαρτησία» χρησιμοποιώντας βία και γενοκτονία. Οι πιο διάσημες περιπτώσεις τρομοκρατικων χτυπημάτων από τον Μπαντέρα ήταν οι δολοφονίες πολιτικών:

  • Το 1933 δολοφονήθηκε ο σοβιετικός πρόξενος Andre Mailov.
  • Το 1934, ο Stepan Bandera συμμετείχε στην οργάνωση των δολοφονιών του Υπουργού Εσωτερικών της Πολωνίας, Bronislav Peratsky, και του διευθυντή του ουκρανικού ακαδημαϊκού γυμνασίου, Ivan Babiy, οργάνωσε επίσης την ανατίναξη του γραφείου σύνταξης της εφημερίδας Pratsya.

Το καλοκαίρι του 1934, ο Μπαντέρα συνελήφθη από τις πολωνικές αρχές και καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το 1936-1939 εξέτισε την ποινή του στις πολωνικές φυλακές. Απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1939 λόγω της γερμανικής επίθεσης στην Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ο Μπαντέρα και οι υποστηρικτές του άρχισαν να συνεργάζονται με τη ναζιστική Γερμανία και τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό στα κατεχόμενα. Πολωνοί και Εβραίοι εξοντώθηκαν πρώτα.

Στην αρχή της κατοχής του εδάφους της Δυτικής Ουκρανίας από τους Ναζί, οι Μπαντεριστές, μαζί με τα ναζιστικά στρατεύματα, άρχισαν να οργανώνουν μαζικά πογκρόμ σε πόλεις, ιδίως στο Lvov. Εβραίοι και Πολωνοί, που ήταν οι κύριοι εχθροί των εθνικιστών, υπέφεραν ιδιαίτερα σε αυτά τα πογκρόμ.

Ο Μπεντέρα ήταν ο ιδεολογικός εμπνευστής των εκστρατειών εξόντωσης Εβραίων, Πολωνών (σε εθνική βάση) χωρίς καμία κατηγορία ή άλλο κίνητρο. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου έλαβαν χώρα αντίποινα εναντίον χιλιάδων ανθρώπων.

Από αυτή την άποψη, οι δολοφονίες στο Μέγαρο των Συνδικάτων  από το «Δεξιό Τομέα», θύμισαν τη «Σφαγή του Βολίν». Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο Μέγαρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκλιπαρούσαν για βοήθεια, πρώτα κλειδώθηκαν μέσα και μετά βομβαρδίστηκαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το παράθυρο, τους πυροβολούσαν με πυροβόλα όπλα.

Στη σύγχρονη Ουκρανία, μια από τις επίσημες ημερομηνίες ήταν η 30η Ιουνίου 1941, όταν οι Μπαντερίστες κήρυξαν την αποκατάσταση του ουκρανικού κράτους στο Λβιβ . Αυτή η ημερομηνία, σύμφωνα με τον Μπαντέρα, ήταν ένα από τα στάδια του «απελευθερωτικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Στις 31 Ιουλίου 1941, το OUN και ο Bandera υιοθέτησαν την «Πράξη της Ουκρανικής Διακήρυξης του Κράτους», σύμφωνα με την οποία το «Ουκρανικό Κράτος», εκτός από την κήρυξη της ανεξαρτησίας, επρόκειτο επίσημα να συνεργαστεί στενά με τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο νόμος αυτός περιείχε την ακόλουθη παράγραφο:

  • • «Το νεοσύστατο ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με την εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθά τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από την κατοχή της Μόσχας».

Στην έκθεση της «Εθνοσυνέλευσης των Ουκρανών στη Δυτική Ουκρανία», που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 1941 στο Lvov, μπορεί κανείς να δει ότι μερικά από τα συνθήματα των Ουκρανών εθνικιστών ήταν:

  • «Δόξα στον δημιουργό και ηγέτη της μεγάλης Γερμανίας – τον Αδόλφο Χίτλερ!»;
  • «Δόξα στον ένδοξο και ανίκητο γερμανικό στρατό».

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στέπαν Μπαντέρα έζησε στη Γερμανία και συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη Σοβιετική Ένωση, ο Στέπαν Μπαντέρα καταδικάστηκε σε θάνατο (το 1949, το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΣΣΔ καταδίκασε τον Μπαντερούκ ερήμην σε θανατική ποινή). Στις 15 Οκτωβρίου 1959, ο Stepan Bandera εκτελέστηκε από τον σοβιετικό πράκτορα της KGB Bogdan Stashinsky, ο οποίος, αφού παρακολουθούσε τον Bandera από τον Ιανουάριο του 1959, τον εξόντωσε με μια θανατηφόρα δόση κυανιούχου καλίου.

Οι εκπρόσωποι της Πολωνίας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Μπαντέρα ήταν τρομοκράτης και εγκληματίας.

Η Γερουσία της Πολωνίας υιοθέτησε τον Φεβρουάριο του 2018 τον νόμο «Για την Εθνική Μνήμη της Πολωνίας». Αυτός ο νόμος προβλέπει την εισαγωγή ποινικής ευθύνης για όσους αρνούνται, υποστηρίζουν ή προωθούν τις εγκληματικές ενέργειες των Ουκρανών εθνικιστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (https://ria.ru/20180202/1513840439.html).

Το 2021, μετά από μια πορεία αφιερωμένη στα γενέθλια του Μπαντέρα από Ουκρανούς εθνικιστές, Ουκρανοί εθνικιστές προπηλάκισαν τον Πολωνό Πρέσβη Bartosz Cichocki και τον κάλεσαν να εγκαταλείψει τη χώρα αφού αποκάλεσε τον εθνικιστή ηγέτη Stepan Bandera ιδεολόγο του μίσους και του εγκλήματος (https://ria.ru /20210109/bandera-1592404920.html).

Ο  Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky τον Απρίλιο του 2019 αποκάλεσε τον Stepan Bandera έναν αναμφισβήτητο ήρωα για ένα ορισμένο ποσοστό Ουκρανών και σημείωσε ότι αυτό είναι «φυσιολογικό και ωραίο» (https://www.bbc.com/ukrainian/features-russian -47974206).

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 καταστράφηκε στο Κίεβο ένα μνημείο για όσους πέθαναν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (https://matveychev-oleg.livejournal.com/12771011.html)

Στις 01/01/2022, γενέθλια του Μπαντέρα στο Κίεβο, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία (https://matveychev-oleg.livejournal.com/12771011.html).

Την 1η Ιανουαρίου 2022, στο Χάρκοβο, Ουκρανοί εθνικιστές δημοσίευσαν ένα πανό για την επέτειο γέννησης  (https://matveychev-oleg.livejournal.com/12771011.html).

Στις 28 Δεκεμβρίου 2021, ένα γιγάντιο πανό με τον Μπαντέρα αναρτήθηκε στο διοικητικό κτίριο στην Τερνοπίλ (https://matveychev-oleg.livejournal.com/12771011.html)

Στις 28 Απριλίου 2021, προς τιμήν της ημέρας δημιουργίας της μεραρχίας SS «Γαλικία», Ουκρανοί νεοναζί παρέλασαν μέσω του Κιέβου (https://www.gazeta.ru/politics/2021/04/28_a_13576064.shtml )

Στις 2 Ιανουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια της Bandera March-2021, Ουκρανοί εθνικιστές απαίτησαν να απαγορευθεί η ρωσική γλώσσα (https://politobzor.net/227179-ukrainskie-nacionalisty-prizvali-ubivat-za-russkiy-yazyk-i -kulturu.html)

01/01/2020 στην Οδησσό γιόρτασαν τα γενέθλια του Stepan Bandera διοργανώνοντας συλλαλητήριο (https://www.048.ua/news/2620817/odessity-otmetili-den-rozdenia-stepana-bandery-meetingom-foto)

Μνημεία στον Στέπαν Μπαντέρα ανεγέρθηκαν στην Ουκρανία

Στις 14 Οκτωβρίου 2017, οι Μπαντερίστες πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία προς τιμήν της 75ης επετείου των συνεργατών της UP (http://news-kiev.ru-an.info/news/kiev-torch-procession-banderonazis-photo report /)

Στη σύγχρονη Ουκρανία, υπάρχει μια νεοφασιστική οργάνωση “Trident.Stepana Bandera”

Η ημερομηνία ίδρυσης του οργανισμού είναι η 14η Οκτωβρίου 1993. Δημιουργός και ηγέτης του για πολλά χρόνια ήταν ο γλωσσολόγος και συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Drogobych Vasily Ivanishin.

Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2013, η «Trident» λειτούργησε ως η ραχοκοκαλιά των δεξιών ριζοσπαστικών οργανώσεων «Δεξιός Τομέας» που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Euromaidan. Υπάρχουν επίσης άλλες εθνικιστικές ακροδεξιές οργανώσεις στην επικράτεια της Ουκρανίας, όπως η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός, η UNA-UNSO, η Αδελφότητα του Korchinsky και η Misanthropic Division, των οποίων τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η σβάστικα, η στολή των SS και της Βέρμαχτ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας