Η ανασκόπηση των μαχών της 8/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

1241
Η αποψινή ανασκόπηση έχει και εβδομαδιαίο χαρακτήρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των απωλειών των VSU και του συνολικού αριθμού των πληγμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατηγικής σημασίας στόχους της χώρας-Error 404. Ωστόσο ξεκινά με τον… παραδοσιακό, πλέον, τρόπο, δηλαδή αντίστροφα χρονικά, με αναφορά στα πλήγματα από αέρος των ρωσικών δυνάμεων σε συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους του καθεστώτος του Κιέβου.
– Τα τελευταία νέα φτάνουν από το Νικολάγεφ, όπου λίγη ώρα πριν ξεκινήσει να γράφεται το παρόν κείμενο είχε αρχίσει πυραυλική επίθεση από αέρος σε στρατιωτικές υποδομές εντός και γύρω από την πρωτεύουσα της εν λόγω Περιφέρειας. Νωρίτερα μέσα στη χτεσινή μέρα είχαν καταγραφεί ρωσικά πλήγματα στην πόλη Παβλογκράντ (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ), κατά πάσα πιθανότητα σε χημικό εργοστάσιο της πόλης, στο Χάρκοβο, όπου επλήγησαν μεταξύ άλλων οι κτηριακές εγκαταστάσεις του σταθμού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας KharkovOblEnergo (Εταιρεία Ενέργειας Περιφέρειας Χαρκόβου), στο Κίεβο (πιθανότατα σε υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) και στο Κουράχοβο (ΛΔ Ντονιέτσκ – κατεχόμενο τμήμα), όπου επλήγη και υπέστη σοβαρές ζημίες ο τοπικός Θερμοηλεκτρικός Σταθμός (ΘΗΣ).
– Συνοπτικά η κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι και χτες αργά το βράδυ είχε ως εξής (Στγ: στην παρακάτω περιγραφή έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στοιχεία που παραθέτει στην αποψινή του ανασκόπηση ο Rybar’ στην ιστοσελίδα του):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και καθημερινά προωθούνται σε ευνοϊκότερες θέσεις, αργά μεν, αλλά σταθερά και με γνώμονα πάντα τη μέγιστη δυνατή προστασία της ζωής και της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτών. Στη Σινκόφκα συνεχίζονται σκληρές μάχες για τον έλεγχο του χωριού – οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιωθεί στο βόρειο τμήμα του χωριού. Επίσης τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ανατολικά της Πετροπάβλοφκα. Ο πλησιέστερος στόχος των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, είναι η εξουδετέρωση των ορμητηρίων των VSU στην ανατολική όχθη του ποταμού Ζερεμπέτς, ανατολικά του Κουπιάνσκ. Η επίθεση από τα βόρεια και το φαράγγι της Ζουράφκα είναι δύσκολη, εξαιτίας του ανάγλυφου της περιοχής και των ισχυρών, επί του παρόντος, οχυρωματικών εργασιών που έχουν κάνει επί χρόνια οι VSU. Γι’ αυτό η επίθεση εξελίσσεται από την πλευρά της Τσερβόναγια Ντιμπρόβα προς αυτήν της Γιάμπολοφκα και των Τέρνι. Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Σιρόκι Οβράγκ («Πλατύ Λαγκάδι»), ενώ μάχες διεξάγονται και στις παρυφές της ρεματιάς του Λάπτεφ (Γιαρ Λάπτεβα η ρωσική ονομασία).
* Μια ενδεχόμενη επίθεση προς την πλευρά του Κράσνι Λιμάν (και του Σέβερσκ, που προηγείται γεωγραφικά) δυσκολεύει εξαιτίας των ισχυρών οχυρωματικών εργασιών που έχουν πραγματοποιήσει οι VSU στον άξονα Τόρσκογε – δάσος της Σερεμπριάνκα – Γιάμπολ. Για την εκκαθάριση όλων των ορμητηρίων των VSU στη δεξιά όχθη του Ζερεμπέτς και την υπερκέραση του ποταμού θα χρειαστεί σημαντική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, κάτι που προφανώς προγραμματίζεται για αργότερα. Προς το παρόν ο στόχος της ρωσικής πλευράς είναι να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των περιοχών ανατολικά των ουκρανικών οχυρώσεων και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στη συστηματική καταστροφή των οχυρωματικών έργων των VSU.
– Στο τμήμα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς την πλευρά της Μπογκντάνοφκα (ΒΔ του Αρτιόμοφσκ), όπου πλέον βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Στην ίδια ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ρωσικές επιθέσεις από τα ΝΔ της Ντουμπόβο-Βασίλιεφκα προς την Γκρίγκοροφκα και απο την ΒΔ πλευρά του ίδιου χωριού προς την Ορέχοβο-Βασίλιεφκα. Οι μάχες διεξάγονται στις παρυφές του φαραγγιού του Κούντλιν, το οποίο χωρίζει τις ρωσικές δυνάμεις από τον συγκεκριμένο οικισμό.
* Νοτιότερα, ρωσική προώθηση υπήρξε και προς τα βόρεια από την Κλεστσέγεφκα, όπου μετά την κατάληψη του σημαντικού υψώματος 215,7 τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν και στο ακόμη σημαντικότερο ύψωμα «Όστροφ» («Νησί») και διεξάγουν σφοδρές μάχες με μονάδες των VSU με στόχο να τις εκδιώξουν και να ανακτήσουν τον έλεγχό του. Στο φυτώριο Βαλιάνοφσκι, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Υπό έλεγχο τέθηκε ο αυτοκινητόδρομος Μπάχμουτσκι Σλιαχ («Δρόμος του Μπάχμουτ»), που οδηγεί στο Τσάσοφ Γιαρ και ήταν η βασική αρτηρία τροφοδοσίας των VSU τους τελευταίους μήνες στην περιοχή. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων απο το ήδη απελευθερωμένο Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε) προς το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε).
* Σε ό,τι αφορά στα μεταγενέστερα πλάνα των ρωσικών δυνάμεων για επίθεση στο Τσάσοφ Γιαρ, υπάρχουν δύο εκδοχές: η επίθεση να γίνει από την πλευρά της Μπογκντάνοφκα και της Γκρίγκοροφκα ή από την πλευρά του Κράσνογε. Η δεύτερη εκδοχή είναι πιο δύσκολη, δεδομένου ότι πρέπει να διεξαχθεί μέσα από πεδιάδες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο πυρός των γύρω υψωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας τέτοιας επίθεσης είναι η κατάληψη των παραπάνω οικισμών από τα ρωσικά στρατεύματα – οι μάχες για τον έλεγχό τους μόλις άρχισαν.
* Σε ό,τι αφορά στην Αβντέγεφκα, στα βόρεια της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγεί στο Νοβοκαλίνοβο, καταλαμβάνοντας νέες (πρώην, πλέον) θέσεις των αντιπάλων τους. Στο Στεποβόγε συνεχίζονται μάχες θέσεων, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν εδραιωθεί στα βόρεια και ανατολικά περίχωρα του χωριού και το ίδιο το χωριό να παραμένει στη «γκρίζα ζώνη» μέχρι τώρα. Σκληρές μάχες συνεχίζονται στην περίμετρο του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ) στην ίδια περιοχή και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις καθαρισμού υδάτων της επιχείρησης. Στα δυτικά της Αβντέγεφκα και κοντά στα χωριά Σέβερνογε και Τόνενκογε συνεχίζονται οι μάχες θέσεων, χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Τα ίδια ισχύουν και για το Περβομάισκογε. Χωρίς αξιόλογες μεταβολές και η κατάσταση στη Μάργινκα.
-Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, συνεχίστηκαν οι μάχες ρουτίνας ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς κάποια αξιόλογη μεταβολή στη γραμμή κρούσης. Στο τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν μερικές οχυρωμένες θέσεις των VSU κοντά στο Σταρομαγιόρσκογε και του Ουροζάινογε. Στο τμήμα του Ορέχοφ οι ουκρανικές επιθέσεις στο Ραμπότινο και το Βερμπόβογε αποκρούστηκαν μάλλον εύκολα απο τις ρωσικές δυνάμεις – στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, οι μονάδες των Ρώσων Αεροναυτών που μάχονται στην περιοχή περάσαν και στην αντεπίθεση και βελτίωσαν ελαφρώς τις θέσεις τους.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: στα Κρίνκι οι VSU διατηρούν ένα ορμητήριο χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης, αφού οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν καταιγιστικά πυρά από αέρος και εδάφους, προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεχίζονται και τα ρωσικά πλήγματα σε εφεδρικές μονάδες των VSU και της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας» στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου, η οποία ελέγχεται προσωρινά από το καθεστώς Ζελένσκι.
– Σε ό,τι αφορά τώρα την εικόνα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά το διάστημα 03 έως 08/12/2023, αυτή έχει ως εξής:
– Πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το διάστημα 30 συντονισμένες ρωσικές επιθέσεις από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, με συνδυασμό όπλων Πυροβολικού, Αεροπορίας και μη στελεχωμένων εναέριων μέσων (drones). Επλήγησαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών αεροδρομίων, διαφόρων ειδών αποθήκες των VSU (οπλισμού, πυρομαχικών, καυσίμων), όρχοι οχημάτων, αλλά και χώροι προσωρινής στρατοπέδευσης στρατιωτικών μονάδων του εχθρού (τακτικών μονάδων VSU, Εθνοφρουράς, «Εδαφικής Άμυνας» και ξένων μισθοφόρων).
– Ο εβδομαδιαίος πίνακας απωλειών των VSU ανά τμήμα του μετώπου είχε ως εξής (τα μέτωπα αναφέρονται με γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 480 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 12 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 7 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Πάνω από 1.445 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 12 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 5 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 1.560 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 12 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 22 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 845 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 12 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 260 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 15 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 5 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 480 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 21 πλωτά μέσα (ταχύπλοα, λέμβοι κοκ), 17 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 13 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Ακόμη, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στο διάστημα αυτό 5 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη (3 MiG-29 και 2 Su-25) και 1 στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8, καθώς και 224 ουκρανικά drones. Αναχαίτισαν επίσης 11 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS, 2 βλήματα πυραύλων «αντι-ραντάρ» τύπου HARM, 2 τροποποιημένα σε επιθετικά βλήματα αντιαεροπορικών συστημάτων S-200 και 1 βλήμα αεροπορικής τηλεκατευθυνόμενης βόμβας JDAM.
– Τέλος, κατά την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι 12 Ουκρανοί στρατιωτικοί.
                                                                  Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας