Η ανασκόπηση των μαχών της 5/3 στα Ουκρανικά μέτωπα

1350
Ξεκινώ και πάλι χρονικά αντίστροφα, αναφέροντας ότι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες άρχισε μαζική επίθεση από αέρος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Οδησσό και την οικεία Περιφέρεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τουλάχιστον 10 εκρήξεις σημειώθηκαν τόσο μέσα στην πόλη της Οδησσού, όσο και σε περίχωρά της. Αναφέρθηκαν τα χωριά Αλτέσοβο, Πασκοτά, Ντάτσνογε και Κοτόφσκογε. Στο Ντάτσνογε είναι γνωστό ότι υπάρχουν χώροι προσωρινής διαμονής μονάδων Πεζοναυτών των VSU – εκεί ακούστηκαν τουλάχιστον 2 από τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν. Λεπτομέρειες, ασφαλώς, αναμένονται στην πορεία της ημέρας.
– Σε ό,τι αφορά τώρα στα ρωσικά πλήγματα από αέρος και εδάφους 24 ώρες νωρίτερα, εδώ και πάλι είχαμε ιδιαίτερη «σπουδή» από ρωσικής πλευράς στα πλήγματα κατά προσωπικού σε χώρους προσωρινής διαμονής μονάδων των VSU. Στο στόχαστρο τέθηκαν οι Περιφέρειες Χαρκόβου, Σούμι και Ντνιεπροπετρόφσκ, αλλά και το κατεχόμενο τμήμα της ΛΔ Ντονιέτσκ και της Περιφέρειας Ζαπορόζιε. Χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά αεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι, βαλλιστικοί πύραυλοι, πυροβόλα πεδίου και drones-«καμικάζι». Αναλυτικά τα κυριότερα πλήγματα:
* Κατεχόμενο τμήμα ΛΔ Ντονιέτσκ: Στο Μιρνογκράντ (Ντιμίτροβο) καταγράφηκαν 2 πλήγματα σε κτήρια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν επιταχθεί για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής Ουκρανών και ξένων στρατιωτικών. Στο κτήριο του Λυκείου «Αρμονία» (πρώην 17ου Δημόσιου Σχολείου) κατά τη στιγμή του πλήγματος βρίσκονταν περί τους 100 Ουκρανούς στρατιωτικούς του ιδίου Τάγματος των VSU – πάνω από 50 εξουδετερώθηκαν, μεταξύ αυτών και 2 αξιωματικοί από τη διοίκηση του Τάγματος ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των τραυματιών. Από ανάλογο πλήγμα στο κτήριο του 5ου Δημόσιου Σχολείου εξουδετερώθηκαν 22 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.
* Περιφέρεια Χαρκόβου: Στην κωμόπολη Βέρχνιαγια Πίσαρεφκα επλήγη κτήριο πανεπιστημιακού ιδρύματος, το οποίο χρησιμοποιούταν ως χώρος προσωρινής διαμονής ξένων μισθοφόρων και Ρώσων νεοναζί προδοτών και συνεργατών της ουκρανικής GUR (Ανώτατης Διεύθυνσης Κατασκοπείας) υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο RDK («Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα»). Από το πλήγμα εξουδετερώθηκαν πάνω από 40 άτομα από τα 2 συγκεκριμένα «φυράματα». Επίσης στο Βολτσάνσκ επλήγη κτήριο, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί προσωρινά μονάδες των VSU που είχαν μόλις επιστρέψει στα μετόπισθεν από το Κουπιάνσκ, στα πλαίσια της εναλλαγής (rotation) των στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
* Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ: Επλήγη σύστημα διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Pokrova, που αποτελεί επεξεργασία των ίδιων των Ουκρανών και έχει το χαρακτηριστικό όχι να δημιουργεί παρεμβολές στη συχνότητα των τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων και drones, αλλά να την αλλάζει, με συνέπεια το βλήμα ή το drone να προσγειώνονται σε άλλα σημεία από τα προκαθορισμένα. Η απόκλιση που δημιουργείται είναι από 1 έως 10% της απόστασης από την οποία εκτοξεύτηκε το βλήμα του αντιπάλου. Βεβαίως, η αλλαγή συχνότητας μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως πχ το να αποσταλεί ένα τέτοιο βλήμα ή drone σε κατοικημένη περιοχή και να χτυπήσει Ουκρανούς αμάχους, όμως αυτό ουδόλως απασχολεί την ηγεσία των VSU και γενικά την κλίκα που «κυβερνά» τη χώρα, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ελάχιστα υπολογίζουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των Ουκρανών πολιτών…
– Τρομοκρατικό χτύπημα σε ράγες σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια της Σαμάρας, κοντά στην πόλη Τσαπάγεφκα,, προκάλεσαν πράκτορες της GUR που δουλεύουν εντός ρωσικού εδάφους (Στγ; η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την ενέργεια). Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής προκάλεσε μικρές, σχετικά, ζημίες, ωστόσο η κίνηση των συρμών σε αυτή την κατεύθυνση διακόπηκε για μερικές ώρες. Η Τσαπάγεφκα είναι κόμβος συνάντησης σιδηροδρομικών συρμών από την Κεντρική Ρωσία και τη Σιβηρία που κατευθύνονται προς τη Μόσχα και το αντίστροφο.
– Ένας άμαχος πολίτης τραυματίστηκε από ουκρανικά πυρά στο χωριό Καζάτσγι Λαγκεριά, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου, στην Περιφέρεια της Χερσώνας, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε ο κυβερνήτης της Περιφέρειας, Βλαντίμιρ Σάλντο.
– Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μέχρι χτες (04/03) αργά το βράδυ στα επιμέρους μέτωπα της ΕΣΕ, είναι η ακόλουθη:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στον οικιστικό ιστό των Τερνί από τα ανατολικά και ήδη διεξάγουν μάχες εντός του χωριού. Στη Σινκόφκα, την Ταμπάγεφκα και Μπελογκόροφκα συνεχίζονται σκληρές μάχες για τον έλεγχο των χωριών.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, σημαντική προώθηση εντός του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) είχαν οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν πλέον τουλάχιστον το 50% του εμβαδού του χωριού. Οι μάχες διεξάγονται πλέον στο κεντρικό τμήμα του οικιστικού ιστού. Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες τόσο στη Μπογκντάνοφκα, όσο και στην Αντρέγεφκα και στα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μικρή πρόοδο.
– Στην περίμετρο της Αβντέγεφκα συνεχίστηκαν οι μάχες που, από ρωσικής πλευράς έχουν στόχο την πλήρη απώθηση των μονάδων των VSU προς τα δυτικά και την απελευθέρωση σειράς από χωριά που ακόμη βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Στην περίμετρο της Μάργινκα σημαντικές προωθήσεις είχαν τα ρωσικά στρατεύματα στη Γκεόργκιεφκα, όπου κατέχουν ήδη το 50% του εμβαδού του χωριού και, κυρίως, στη Νοβομιχάηλοφκα, όπου τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ και υψώθηκε η ρωσική σημαία. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο χωριού («κεφαλοχώρι», βάσει μεγέθους). Συνεχίζονται επίσης οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο χωριό Περβομάισκογε και την πόλη Κρασνογκόροφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εισέλθει στις παρυφές του οικιστικού ιστού τους.
– Στο μέτωπο από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, στο μεν τμήμα της Βρεμιόφκα είχαμε ρωσικές επιθέσεις βόρεια του Πριγιούτνογε και στις περιοχές του Σταρομαγιόρσκογε και της Ζολοτάγια Νίβα, στο δε τμήμα του Ορέχοφ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Ραμπότινο, αλλά και ΒΔ του Βερμπόβογε, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται ώστε να βγουν προς τη Μάλαγια Τοκμάτσκα.
– Τέλος, χωρίς αξιόλογες μεταβολές η κατάσταση στην περιοχή της Χερσώνας.
– Οι απώλειες των VSU αθροιστικά για το τελευταίο 2ήμερο (03-04/03/2024) ήταν οι ακόλουθες (Στγ: διατηρείται πάντα η σειρά παρουσίασης των μετώπων από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρεια» μέτωπα (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ, Κράσνι Λιμάν και γύρω): Περίπου 195 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κοκ) διαφόρων τύπων.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Μάργινκα και γύρω): Περίπου 600 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 BTR, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 3 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κοκ) διαφόρων τύπων και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περισσότεροι από 950 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τανκ (εκ των οποίων 1 Abrams, παραγωγής ΗΠΑ), 9 BMP, 5 τεθωρακισμένα οχήματα (εκ των οποίων 3 Bradley, παραγωγής ΗΠΑ), 16 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 10 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κοκ) διαφόρων τύπων.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περισσότεροι από 950 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 10 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κοκ) διαφόρων τύπων.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε): Περισσότεροι από 125 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 8 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 εκτοξευτήρας πυραύλων HIMARS, 1 σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου Anklav-N και 5 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κοκ) διαφόρων τύπων.
– Ακόμη, από ρωσικά πυρά επλήγησαν 2 κέντρα διοίκησης μονάδων των VSU, στο Νοβοκαλίνοβο (ΛΔ Ντονιέτσκ) και στην Αντόνοφκα (Περιφέρεια Χερσώνας) αντίστοιχα.
– Τέλος, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε μέσα στο τελευταίο 2ήμερο συνολικά 224 ουκρανικά drones (μεταξύ αυτών και τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB-2), ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης, παρουσιάζω, κατά τα ειωθότα της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (0403/2024): 575 αεροπλάνα, 267 ελικόπτερα, 14.193 drones, 476 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.348 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.228 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.286 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 19.325 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας