Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), η υπεροχή της ρωσικής πλευράς γίνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο αισθητή. Στο πρώτο τμήμα (Κουπιάνσκ), μετά την οριστική απελευθέρωση της Ταμπάγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τα δυτικά και την πλευρά του Πεστσάνογε, έχοντας στο μεταξύ καταλάβει ορισμένα σημαντικά υψώματα γύρω από την Ταμπάγεφκα και έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο πυρός στην περιοχή. Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων υπήρξε και στην περιοχή της Σινκόφκα, ενώ νοτιότερα, στο τμήμα του Κράσνι Λιμάν, συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις προς τη Γιάμπολοφκα από την πλευρά των Τερνί και προς τη Μπελογκόροφκα και τη Γκρίγκοροφκα, στις παρυφές του δάσους της Σερεμπριάνκα.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, συνεχίζονται οι μάχες εντός της Μπογκντάνοφκα, στις παρυφές του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) και στα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα. Κατά τη μέρα που πέρασε δεν είχαμε σημαντικές εξελίξεις ως προς τη γραμμή διαχωρισμού του μετώπου. Στην Αβντέγεφκα, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των VSU ν’ ανακτήσουν το χαμένο νότιο τμήμα της πόλης, οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο κρατούν τις θέσεις τους, αλλά διευρύνουν σταδιακά τη ζώνη ελέγχου τους προς τη συνοικία Χίμικ (στο ΝΔ τμήμα της πόλης). Βορειότερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να διευρύνουν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στη μονάδα καθαρισμού λυμάτων, καταλαμβάνοντας άλλο ένα σημαντικό ουκρανικό οχυρό. Στα ΝΔ της Αβντέγεφκα τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Περβομάισκογε, ενώ νοτίως της Μάργινκα, στη Νοβομιχάηλοφκα, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν αυτή τη φορά από τα βόρεια, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις μονάδες των VSU που βρίσκονται εντός του χωριού.
– Στο τμήμα μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε επικρατούν επί το πλείστον στατικές μάχες και ανταλλαγές πυρών. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν βορείως του Πριγιούτνογε (τμήμα Βρεμιόφκα) και προς το Βερμπόβογε (τμήμα Ορέχοφ). Οι VSU χρησιμοποιούν κατά κόρον επιθετικά drones για να πλήξουν τις ρωσικές θέσεις. Η απάντηση των ρωσικών δυνάμεων έρχεται τόσο από αέρος (βόμβες FAB, επιθετικά drones Lancet, θερμοβαρικά βλήματα Solntsepyok κοκ), όσο και από εδάφους, με πυρά συμβατικού Πυροβολικού.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη. Στα Κρίνκι η κατάσταση παραμένει η ίδια – περίπου 70 Ουκρανοί στρατιωτικοί που δεν μπορούν ούτε να προωθηθούν, ούτε να επιστρέψουν στη βάση τους, αλλά και οι ρωσικές δυνάμεις που δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν το χωριό εξαιτίας των ουκρανικών πυρών απο τη δυτική όχθη του Δνείπερου και των πολλών επιθετικών drones που διαθέτουν οι VSU στην περιοχή.
– Οι ημερήσιες απώλειες των VSU κατά τη χτεσινή μέρα ήταν οι ακόλουθες (Στγ: η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται πάντα με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 280 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ και 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Περίπου 210 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 1 αντιαρματικό πυροβόλο Rapira.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 30 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Ακόμη, από ρωσικά πυρά καταστράφηκαν μεταξύ άλλων αποθήκες πυρομαχικών για πυραυλικά συστήματα και πυροβόλα / οβιδοβόλα πεδίου.
– Τέλος, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες συνολικά 34 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 1 βλήμα πυραύλου HIMARS.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (29/01/2024): 568 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 11.345 drones, 456 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.817 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.211 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.892 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.007 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης