Η ανασκόπηση των μαχών της 27/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

905
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), στην πρώτη γραμμή η μοναδική αξιοσημείωτη μεταβολή ήταν η περαιτέρω προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή των Τερνί. Σε αυτό το τμήμα του μετώπου οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις «εργάζονται» κυρίως για την αποδυνάμωση των μετόπισθεν του αντιπάλου, κάτι που οδηγεί στη σκέψη, ότι ετοιμάζουν πιθανόν μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση στην περιοχή, αλλά σε μεταγενέστερη χρονικά στιγμή. Σκληρές μάχες διεξάγονται και στις περιοχές της Τσερβόναγια Ντιμπρόβα και της Γιάμπολοφκα.
– Στο μέτωπο περιμετρικά του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν σημαντικές προωθήσεις στα βόρεια και ανατολικά του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε). Οι μάχες διεξάγονται πλέον εντός του χωριού και η αναμενόμενη απελευθέρωσή του θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις τόσο στην κατεύθυνση της Μπογκντάνοφκα, όσο αι στα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πλήττουν επίσης με πυρά πυροβολικού τις ανατολικές περιοχές του Τσάσοφ Γιαρ, όπου παρατηρήθηκε συγκέντρωση τεθωρακισμένων οχημάτων και βαρέος οπλισμού, πιθανότατα για αποστολή ενισχύσεων προς τις ευρισκόμενες σε απελπιστική κατάσταση μονάδες των VSU στο τρίγωνο Μπογκντάνοφκα – Κλεστσέγεφκα – Κράσνογε. Υπενθυμίζω, ότι ο στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι η ενοποίησή τους σε μία «γροθιά», που θα επιχειρήσει την επίθεση για την απελευθέρωση του Τσάσοφ Γιαρ, ενός σημαντικότατου ανεφοδιαστικού, διακομιστικού και διοικητικού κέντρου των VSU στην περιοχή.
– Εκεί, ωστόσο, που οι ειδήσεις μας έρχονται πλέον με τη μορφή… χιονοστιβάδας, είναι το μέτωπο της Αβντέγεφκα, όπου πλέον οι προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων γίνονται με πρωτοφανείς ταχύτητες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δείγμα του ότι οι VSU πίσω από τις – θεωρούμενες ως «φρούρια» – δύο πόλεις δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με τη δημιουργία μιας πολυεπίπεδης γραμμής άμυνας. Οι οικισμοί πλέον πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον στα χέρια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ κατά τις επόμενες μέρες αναμένεται το ίδιο να συμβεί και με τους υπόλοιπους, αφού παντού πλέον τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στον οικιστικό ιστό τους. Μέσα στο τελευταίο 2ήμερο στην κατεύθυνση της Αβντέγεφκα ανακοινώθηκε, κατά χρονική σειρά, η απελευθέρωση των χωριών Λάστοτσκινο, Στεποβόγε, Σέβερνογε και Τόνενκογε (το τελευταίο χτες, γύρω στις 6 το απόγευμα). Πολύ κοντά στην οριστική απελευθέρωσή τους βρίσκονται και τα χωριά Ορλόφκα, Μπερντίτσι, Νέβελσκογε και Περβομάισκογε. Οι συνολικές προωθήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ανά περιοχή, σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικές πηγές, είναι κατά 2 με 3 χλμ σε εύρος και κατά 600 – 1.200 μέτρα σε βάθος κατά οικισμό.
– Να αναφέρω επίσης, ότι στο μέτωπο της Αβντέγεφκα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πέτυχαν κατά το τελευταίο 2ήμερο δύο σημαντικές «πρωτιές» κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ: την πρώτη καταστροφή άρματος μάχης (τανκ) τύπου M1A2 Abrams (παραγωγής ΗΠΑ) και την αντίστοιχη πρώτη καταστροφή πυροβόλου πεδίου τύπου Archer (σουηδικής κατασκευής). Για τον συγκεκριμένο τύπο όπλου (το Archer) η ΕΣΕ αποτελεί την πρώτη του δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες στρατιωτικής σύγκρουσης. Ως εκ τούτου, η πρεμιέρα του κρίνεται μάλλον ως αποτυχημένη, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι την καταστροφή του πρώτου τέτοιου οπλικού συστήματος προκάλεσε ένα drone-«καμικάζι» τύπου Lancet, που κοστίζει μερικές δεκάδες φορές φθηνότερα…
– Ανάλογη με της Αβντέγεφκα (αν και κάπως λιγότερο… θεαματική) είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Μάργινκα, όπου εκτός από την ήδη απελευθερωμένη Πομπέντα και το πρώην ουκρανικό οχυρό «Ζβερίνιετς», οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μάχες μέσα στον οικιστικό ιστό της Νοβομιχάηλοφκα και της Γκεόργκιεφκα, ενώ χτες κατάφεραν και εισήλθαν στον οικιστικό ιστό της Κρασνογκόροφκα, της μεγαλύτερης πόλης κοντά στη Μάργινκα (όταν κατοικούταν είχε πληθυσμό γύρω στις 15.000 ψυχές). Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και η ροή των ειδήσεων επίσης είναι ασταμάτητη. Φυσικά και η στήλη παρακολουθεί (σχεδόν) τα πάντα και θα σας μεταφέρει τις όποιες νεότερες εξελίξεις.
– Στο επίμηκες μέτωπο απο το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, στο τμήμα της Βρεμιόφκα (το αναλογικά πιο «ήσυχο» τμήμα του, στο ανατολικό του άκρο), οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν στην περιοχή της Ζολοτάγια Νίβα. Στο τμήμα του Ορέχοφ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχημένες επιθετικές τους ενέργειες στο Ραμπότινο και στα Β-ΒΔ του Βερμπόβογε. Στο πρώτο, τα ρωσικά στρατεύματα ήδη ελέγχουν το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ το κέντρο του χωριού βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Οι μονάδες των VSU έλεγχαν μέχρι πρόσφατα μόνο ένα τμήμα στα ΒΔ του χωριού. Εμφανίστηκαν μη επιβεβαιωμένες, προς το παρόν, πληροφορίες για πλήρη αποχώρηση των μονάδων των VSU από το χωριό. Σε ό,τι αφορά στο Βερμπόβογε, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν περαιτέρω στα Β-ΒΔ του ήδη απελευθερωμένου χωριού, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της γραμμής διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που ενώνει την Μπέλαγια Τοκμάτσκα (Στγ: που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των VSU) με το Βερμπόβογε.
– Το νέο ποιοτικό στοιχείο, ωστόσο, ήταν το εκ νέου άνοιγμα του επί πολλούς μήνες «κοιμώμενου» μετώπου του Γκουλιάιπόλιε, το οποίο βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο Ορέχοφ και το Ουγκλεντάρ. Το μέτωπο άνοιξε εκ νέου με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η οποία χρησιμοποιώντας μερικές μονάδες εφόδου επιτέθηκε από την πλευρά της Μαρφόπολ (Μαρθούπολης) προς τον οικισμό εξοχικών κατοικιών «Γκουλιαϊπόλσκιε Ντάτσι»), επιτυγχάνοντας προώθηση κατά 1 περίπου χιλιόμετρο σε βάθος μετώπου. Το εάν αυτό αποτελεί απλώς μια επιτυχημένη κίνηση τακτικής, ή εντάσσεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης κλίμακας επίθεσης που προετοιμάζουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή, θα φανεί κατά το εγγύς μέλλον.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Από τη δύναμη Ουκρανών στρατιωτικών στα Κρίνκι έχουν απομείνει μετά βίας γύρω στα 20-30 άτομα, αποτραβηγμένα στα ανατολικά του χωριού. Στις νησίδες των εκβολών του Δνείπερου παρατηρείται δραστηριότητα τοπικού χαρακτήρα, με εκατέρωθεν πλήγματα πυροβολικού και με χρήση επιθετικών drones. Συνεχίστηκαν και τα ρωσικά πλήγματα στα ουκρανικά μετόπισθεν στη δυτική όχθη του ποταμού, στην περίμετρο της πόλης της Χερσώνας.
– Και τώρα ήρθε η ώρα της απαρίθμησης των έμψυχων και υλικών απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο. Η αναφορά των μετώπων ακολουθεί πάντα τη φορά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρεια» μέτωπα (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ, Κράσνι Λιμάν και γύρω): Περίπου 175 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 5 όπλα πεδίου (πυροβόλα. οβιδοβόλα κοκ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Μάργινκα και γύρω): Περισσότεροι από 840 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 BTR, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 5 όπλα πεδίου (πυροβόλα. οβιδοβόλα κοκ) και 1 σύστημα ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων.
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περίπου 895 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ (μεταξύ αυτών 1 Μ1Α2 Abrams, παραγωγής ΗΠΑ), 6 BMP (μεταξύ αυτών 1 Bradley, παραγωγής ΗΠΑ), 10 τεθωρακισμένα οχήματα, 33 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 όπλα πεδίου (πυροβόλα. οβιδοβόλα κοκ).
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα) Περίπου 280 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 όπλο πεδίου, 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων και 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Bukovel’-AD.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε): Περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 32 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 1 όπλο πεδίου και 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Bukovel’-AD.
– Από συντονισμένα ρωσικά πυρά από αέρος και εδάφους καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα παρακάτω:
* 1 εκτοξευτήρας αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος NASAMS (νορβηγικής κατασκευής),
* 1 αποθήκη καυσίμων των VSU,
* 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων P-18 και
* Το κέντρο διοίκησης της 128ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας».
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 1 ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος Su-25 κοντά στη Μιχάηλοφκα (Περιφέρεια Νικολάγεφ). Ακόμη κατέρριψε κατά το τελευταίο 2ήμερο 131 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα πυραύλων Storm Shadow και 6 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση, παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (27/02/2024): 575 αεροπλάνα, 267 ελικόπτερα, 13.523 drones, 474 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.23752 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.226 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.176 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 19.138 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας