Η ανασκόπηση των μαχών της 25/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

656
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) διατηρείται η υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Βασικά σημεία επίθεσης αποτελούν η Σινκόφκα, κοντά στο Κουπιάνσκ, τα Τερνί και η Μπελογκόροφκα (νοτιότερα, κοντά στο δάσος της Σερεμπριάνκα). Έγινε γνωστό επίσης, ότι έξω από το Κουπιάνσκ εξουδετερώθηκε ο υποδιοικητής της 44ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πυροβολικού των VSU, αντισυνταγματάρχης Ίγκορ Γιαροσένκο, με καταγωγή από την Περιφέρεια Ζιτόμιρ. Ο Γιαροσένκο πολεμούσε στην περιοχή του Ντονμπάς ήδη από το 2014, ενώ εδώ αι μερικούς μήνες η μονάδα του είχε μεταφερθεί στην Περιφέρεια Χαρκόβου, απ’ όπου διεξήγαγε, μεταξύ άλλων και πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές της ρωσικής παραμεθόριας ζώνης. Οι… γνωστές «ευχές» της στήλης συνοδεύουν και το εν λόγω κάθαρμα…
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ οι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν τη ζώνη ελέγχου τους στο Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), όπου διέσπασαν και τη 2η γραμμή άμυνας των VSU και ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα του χωριού. Οι μάχες τώρα διεξάγονται στο κέντρο του χωριού. Οι μονάδες των VSU βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση και αναμένεται να λάβουν σύντομα την απόφαση να εγκαταλείψουν τον οικισμό. Συνεχίστηκαν και οι μάχες για τη Μπογκντάνοφκα και τα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα, με επόμενο ενδιάμεσο στρατηγικό στόχο την επίθεση προς το Τσάσοφ Γιαρ.
– Στην περίμετρο της απελευθερωμένης, πλέον, Αβντέγεφκα, οι μάχες συνεχίζονται, όπως και η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία έχει πλέον επιταχυνθεί μετά την «πτώση» του ισχυρότερου φρουρίου των VSU σχεδόν σε όλη τη γραμμή του μετώπου της ΕΣΕ. Ήδη θεωρούνται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο τα χωριά Λάστοτσκινο και Σέβερνογε, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στον οικιστικό ιστό στα χωριά Ορλόφκα, Στεποβόγε, Νέβελσκογε, Τόνενκογε, Περβομάισκογε και στην κωμόπολη Κρασνογκόροφκα. Στην περίμετρο της Μάργινκα συνεχίστηκε η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων δυτικά, εντός της Γκεόργκιεφκα και με κατεύθυνση προς το Κουράχοβο, αλλά και νότια, στη Νοβομιχάηλοφκα, όπου επίσης οι μάχες διεξάγονται εντός ου χωριού.
– Στο μέτωπο Ουγκλεντάρ – Ζαπορόζιε είχαμε σχετική «ησυχία» στο τμήμα της Βρεμιόφκα, εκτός από τη σταδιακή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων βόρεια και δυτικά του Πριγιούτνογε. Στην περιοχή, ωστόσο, έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ρωσικών εφεδρειών, κάτι που σημαίνει ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζεται για ενεργοποίηση αυτού του μετώπου, με τη διεξαγωγή μιας ευρείας επιθετικής επιχείρησης. Εκεί όμως που διεξάγονται οι σφοδρότερες, μετά από καιρό, μάχες, είναι στο τμήμα του Ορέχοφ και στον άξονα Ραμπότινο – Βερμπόβογε. Οι μάχες ειδικά για τον έλεγχο του Ραμπότινο είναι σφοδρότατες και αιματηρές, με τις ρωσικές δυνάμεις να φαίνεται πως διατηρούν τον έλεγχο και τμήμα του χωριού από τα βόρεια και ανατολικά, αλλά τις VSU να αντιστέκονται σφοδρά και να επιχειρούν και κάποιες αντεπιθέσεις. Η γραμμή διαχωρισμού έχει μετατοπιστεί αρκετές φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι η ρωσική πλευρά σταδιακά αποκτά τον έλεγχο και απωθεί τους αντιπάλους της εκτός του οικισμού. Καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις μερικά σημαντικά κτήρια (ή τα ερείπιά τους, για να ακριβολογούμε), όπως το σχολείο και το πολιτιστικό κέντρο του χωριού, στα όρια του κέντρου του.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας συνεχίζεται η ρωσική επιχείρηση εκκαθάρισης των υπολειμμάτων των μονάδων των VSU κοντά στα Κρίνκι. Στην απέναντι όχθη, την κατεχόμενη απο το χουντικό καθεστώς του Κιέβου, συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα σε εφεδρικές μονάδες των VSU και της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας». Κυκλοφόρησε επίσης η πληροφορία ότι στη δυτική όχθη του Δνείπερου κατέφθασαν μονάδες του νεοναζιστικού μορφώματος «Κράκεν». Το εάν θα χρησιμοποιηθούν για εφόρμηση στην ανατολική όχθη του ποταμού που ελέγχεται από τη ρωσική πλευρά, ή για επιχειρήσεις στη δυτική όχθη (πχ υποχρεωτική εκκένωση οικισμών, δημιουργία «ομάδων παρεμπόδισης» για φαινόμενα λιποταξίας κοκ), θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
– Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της παρούσας ανασκόπησης, περνώ και στην αναφορά των απωλειών των VSU συνολικά για το περασμένο 2ήμερο (24-25/02/2024), αλλά και συνολικά από την έναρξη της ΕΣΕ μέχρι τώρα. Η αναφορά των μετώπων γίνεται πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρεια» μέτωπα (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ, Κράσνι Λιμάν κοκ): Περίπου 235 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κοκ) διαφόρων τύπων.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Μάργινκα κοκ): Περισσότεροι από 755 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 13 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 6 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κοκ) διαφόρων τύπων και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περίπου 310 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 14 τεθωρακισμένα οχήματα, 32 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 1 σταθμό ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Bukovel’-AD και 1 όπλο πεδίου.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 265 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 13 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 1 σταθμό ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Bukovel’-AD, 1 όπλο πεδίου και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε): Περίπου 65 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 11 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κοκ) διαφόρων τύπων και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά το τελευταίο 2ήμερο 2 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 στις περιοχές Γιασενεβόγε και Σελίντοβο της ΛΔ Ντονιέτσκ, αλλά και 169 ουκρανικά drones. Παράλληλα αναχαίτισε 1 αεροπορική τηλεκατευθυνόμενη βόμβα JDAM και 8 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Ολοκληρώνοντας και τη αποψινή ανασκόπηση, παρουσιάζω, κατά τα ειωθότα, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (25/02/2024): 574 αεροπλάνα, 267 ελικόπτερα, 13.392 drones, 473 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.220 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.225 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.161 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 19.055 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας