Η ανασκόπηση των μαχών της 25/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

621
– Στο μέτωπο του Χαρκόβου, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 50% του Βολτσάνσκ, ενώ μάχονται και στις βόρειες συνοικίες των Λιπτσί. Ανατολικά της δεύτερης πόλης υπάρχουν 3 σημαντικά υψώματα, 2 εκ των οποίων ελέγχει η ρωσική πλευρά και 1 η ουκρανική. Η εκδίωξη των μονάδων των VSU από αυτό το ύψωμα είναι η προϋπόθεση για την κατάληψη των Λιπτσί, που βρίσκονται σε βαθύπεδο και είναι ευάλωτα σε πυρά από μεγαλύτερο ύψος. Η διοίκηση των VSU αποστέλλει απεγνωσμένα ενισχύεις από άλλα μέτωπα της ΕΣΕ, πράγμα που οδηγεί σε διπλό πρόβλημα σε αυτές: αφενός διευκολύνει τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στις προωθήσεις τους σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει πολύτιμες εφεδρείες με τα ίδια της τα χέρια, αφού οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν με τα πυρά τους σε μεγάλο βαθμό τις διαδρομές μέσω των οποίων οι μονάδες των VSU διοχετεύονται στο μέτωπο αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τρένου που μετέφερε περίπου 1.200 Ουκρανούς στρατιωτικούς από την Περιφέρεια Νικολάγεφ στο Χάρκοβο, το οποίο έγινε παρανάλωμα πυρός από τις ρωσικές τηλεκατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες πριν από περίπου 2 μέρες.
– Στον περίγυρο του Κουπιάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Ιβάνοφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) και σταδιακά ενεργοποιούν ολοένα και περισσότερο το συγκεκριμένο μέτωπο, δημιουργώντας φυσικά «πονοκεφάλους» στην ηγεσία των VSU, που δεν ξέρει πλέον ποια «τρύπα» να πρωτοκαλύψει στην αμυντική της διάταξη. Η Ιβάνοφκα είναι το 3ο χωριό στην ευρύτερη περιοχή που απελευθερώνεται σε διάστημα περίπου 1 μήνα, μετά την Κισλόφκα και την Κοτλιαρόφκα. Η ενδεχόμενη κατάληψη και απελευθέρωση του Κουπιάνσκ από τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανόν ότι θα αλλάξουν συνολικά τα πράγματα στη γραμμή διαχωρισμού των δύο πλευρών και θα υποχρεώσουν τις μονάδες VSU σε «μετατόπιση σε πιο ευνοϊκές θέσεις» (Στγ: ευφημισμός για την υποχώρηση). Στην ίδια περιοχή είχαμε είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στο Μπερεστόβογε, όπου οι μάχες διεξάγονται πλέον εντός του οικιστικού του ιστού.
– Στο μέτωπο βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Τσάσοφ Γιαρ συνεχίζεται, με εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων στα πρώτα κτήρια δυτικά του τεχνητού καναλιού που διασχίζει την πόλη, αλλά και προώθηση από τα δύο άκρα, από ΒΑ και την πλευρά της Μπογκντάνοφκα και από ΝΑ από την πλευρά του Κράσνογε και των Κλεστσέγεφκα και Αντρέγεφκα, που πλέον απελευθερώθηκαν πλήρως.
– Στο τμήμα Αβντέγεφκα – Ποκρόφσκ ανακοινώθηκε και επίσημα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας η απελευθέρωση του Αρχάνγκελσκογε, η οποία είχε επιτευχθεί επί του πρακτέου λίγες μέρες νωρίτερα. Η ρωσική επίθεση συνεχίζεται προς τη Νοβοαλεξάντροφκα, της οποίας η απελευθέρωση είναι επίσης υπόθεση λίγων ημερών.
– Στον περίγυρο της Μάργινκα, ρωσικές μονάδες ανάρτησαν τη ρωσική σημαία στο κέντρο της Κρασνογκόροφκα, της οποίας ελέγχουν πλέον το 50% του εμβαδού – συγκεκριμένα το ανατολικό, το νότιο και το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης. Προώθηση υπήρξε και από τη διαμετρικά αντίθετη (νότια) πλευρά από τη Μάργινκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου της γύρω από την Παρασκόβιεφκα (δυτικά της Νοβομιχάηλοφκα).
– Στο μέτωπο της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται μέσα στο Σταρομαγιόρσκογε, του οποίου ελέγχουν ήδη σημαντικό μέρος, αλλά και στο Ουροζάινογε, στου οποίου βρίσκονται στα νότια και ανατολικά όρια.
– Στην κατεύθυνση του Ορέχοφ οι μάχες έλαβαν εκ νέου στατικό χαρακτήρα. Αυτό δεν εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να εκδιώξουν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς από κάποια οχυρά στο δυτικό τμήμα του Ραμπότινο. Χωρίς μεταβολές η κατάσταση στα ΒΔ του Βερμπόβογε.
– Τέλος, χωρίς σημαντικές μεταβολές ήταν η κατάσταση στο μέτωπο της Χερσώνας. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της στάθμης των υδάτων του Δνείπερου, παρά το προχτεσινό άνοιγμα όλων των πυλών εξόδου του νερού από το φράγμα στον ΥΗΣ DneproGES.
– Περνώ τώρα και στις απώλειες των VSU κατά τη χτεσινή (25/05) μέρα. Σε ό,τι αφορά στις έμψυχες απώλειες, ο αριθμός των νεκρών Ουκρανών στρατιωτικών στο σύνολο των μετώπων της ΕΣΕ ανήλθε σε περίπου 1.485 άτομα. Αναλυτικότερα:
– Μέτωπο Χαρκόβου (Στρατιωτική Διοίκηση «Βορράς»): Περίπου 220 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 6 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κλπ) διαφόρων τύπων, 1 αντιαρματικό πυροβόλο MT-12 Rapira και 2 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Μέτωπο Κουπιάνσκ – Κράσνι Λιμάν (Στρατιωτική Διοίκηση «Δύση»): Περίπου 210 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα. 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κλπ) διαφόρων τύπων.
– Μέτωπο Ντονιέτσκ, Αρτιόμοφσκ, Τσάσοφ Γιαρ κλπ (Στρατιωτική Διοίκηση «Νότος»): Περισσότεροι από 475 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα. 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κλπ) διαφόρων τύπων. Καταστράφηκαν επίσης 2 αποθήκες πυρομαχικών πεδίου μάχης των VSU.
– Μέτωπο Αβντέγεφκα – Ποκρόφσκ (Στρατιωτική Διοίκηση «Κέντρο»): Περίπου 410 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τεθωρακισμένα οχήματα. 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 9 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κλπ) διαφόρων τύπων.
– Μέτωπο Ουγκλεντάρ – Ζαπορόζιε (Στρατιωτική Διοίκηση «Ανατολή»): Περίπου 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα, όλμοι κλπ) διαφόρων τύπων και 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Bukovel’-AD.
– Μέτωπο Χερσώνας (Ομάδα Στρατευμάτων «Δνείπερος»): Περίπου 50 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 όπλα πεδίου.
– Επίσης από ρωσικά πυρά επλήγη χώρος προσωρινής διαμονής ξένων μισθοφόρων στην Περιφέρεια Χαρκόβου.
Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 25 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε παράλληλα 1 τηλεκατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα Hammer και 3 βλήματα πυραύλων αντι-ραντάρ HARM.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση, παρουσιάζω, ως είθισται, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (25/05/2024): 603 αεροπλάνα, 274 ελικόπτερα, 24.615 drones, 524 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 16.156 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.313 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 9.832 όπλα εδάφους (πυροβόλα, οβιδοβόλα και όλμους), καθώς και 21.987 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας