– Από τα μέτωπα της πρώτης γραμμής ξεχωρίζουν, ασφαλώς, οι εξελίξεις γύρω από την Αβντέγεφκα, αλλά και δυτικά των Αρτιόμοφσκ και Σολεντάρ, όπου σιγά σιγά δημιουργείται το μέτωπο επίθεσης προς το Τσάσοφ Γιαρ, μια πόλη με εξαιρετική στρατηγική θέση και σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού των VSU μέχρι τώρα. Αναλυτικότερα:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι κύριες μάχες εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες στη Σινκόφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου), όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιωθεί στο βόρειο τμήμα του χωριού και στο Τόρσκογε και το δάσος της Σερεμπριάνκα (ΛΔ Ντονιέτσκ), όπου και πάλι την πρωτοβουλία έχουν οι ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και των ναρκοπεδίων που έχουν «σπείρει» οι VSU μπροστά από τις γραμμές άμυνάς τους, δυσχεραίνουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο κινούνται μεθοδικά και χωρίς βιασύνη, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή και την κλιμάκωση της γενικής τους επίθεσης στην περιοχή.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ έχουμε πλέον ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων από Βορρά έως Νότο από τα άκρα των δύο πόλεων, με κατεύθυνση αρχικά προς το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) και ακολούθως προς το Τσάσοφ Γιαρ. Εξελίσσονται τοπικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων (από Βορρά προς Νότο) στην κατεύθυνση των χωριών Ορέχοβο-Βασίλιεφκα, Γκρίγκοροφκα, Μπογκντάνοφκα (όπου έχουν διεισδύσει στο ΒΑ τμήμα του χωριού), στα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα και το φράγμα της Αντρέγεφκα. Η γραμμή του μετώπου από τόξο γύρω από το Αρτιόμοφσκ έχει γίνει πλέον κοίλο γύρω από Κράσνογε και, πίσω του, το Τσάσοφ Γιαρ – γίνεται φανερή η πρόθεση των ρωσικών δυνάμεων για «κυκλωτική» κίνηση γύρω από τους δύο οικισμούς.
* Στην περίμετρο της Αβντέγεφκα πάλι, είχαμε σημαντικές προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων στα ΝΔ και Δ της πόλης. Συγκεκριμένα στο τμήμα ΒΔ και Δ του Όπιτνογε (Στγ: χωριού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων), η προώθηση της ρωσικής πλευράς έφτασε τα 1,85 χλμ σε εύρος και τα 800 μέτρα σε βάθος μετώπου. Λίγο δυτικότερα, από την πλευρά του Βοντιάνογε (Στγ: το οποίο επίσης ελέγχουν εδώ και καιρό οι ρωσικές δυνάμεις) υπήρξε προώθηση περί τα 350 μέτρα σε εύρος και άλλα 350 μέτρα σε βάθος μετώπου, στην περιοχή δυτικά των Σέβερνογε και Τόνενκογε. Δημιουργείται έτσι ένας ακόμη «κλοιός» εξωτερικά της Αβντέγεφκα, όπου ο στόχος είναι η απελευθέρωση των δύο προαναφερόμενων χωριών και, στη συνέχεια, η προώθηση βορειότερα προς το Λάστοτσκινο και την Ορλόφκα, η οποία είναι το σημαντικότερο κέντρο εφοδιασμού και διαμεταφοράς που εξυπηρετεί τις μονάδες των VSU μέσα στην Αβντέγεφκα. Εάν ελεγχθούν και οι δύο αυτοί οικισμοί, ουσιαστικά οι μονάδες των VSU εντός της πόλης είναι καταδικασμένες είτε να εξουδετερωθούν πλήρως, είτε να παραδοθούν για να γλιτώσουν τις ζωές τους οι Ουκρανοί στρατιωτικοί. Στα βόρεια της Αβντέγεφκα συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο του Στεποβόγε. Υπάρχουν μικρές τακτικές επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στις παρακείμενες δασικές εκτάσεις. Στα ανατολικά της πόλης, και στα δυτικά, αντίστοιχα, της ήδη απελευθερωμένης βιομηχανικής ζώνης, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στον αστικό ιστό και έχουν ξεκινήσει τις μάχες στην περιοχή γύρω από την οδό Κόλοσοφ και την πάροδο Γιασινοβάτσκι. Στη Μάργινκα, μετά τις έντονες μάχες μέχρι την απελευθέρωση της πόλης, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε σχετική «ησυχία».
* Από το μέτωπο της Αβντέγεφκα ήλθε και η είδηση της εξουδετέρωσης στις μάχες για την πόλη του διοικητή ενός από τα τάγματα της 53ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU, ταγματάρχη Μιχαήλ Τσαϊκόφσκι (Στγ: κρίμα στο επίθετο!…). Τον συνοδεύουν οι γνωστές «ευχές» της στήλης (Στγ: ξέρετε, μην τις επαναλαμβάνω)…
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, στο μεν τμήμα της Βρεμιόφκα υπήρξε σχετική «ησυχία», ελέω και της σφοδρής κακοκαιρίας στην περιοχή, στο δε τμήμα του Ορέχοφ, συνεχίζεται η αργή, αλλά σταθερή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων δυτικά του Ραμπότινο, όπου ανακαταλαμβάνουν θέσεις και οχυρά που είχαν εγκαταλείψει λίγους μήνες νωρίτερα, στα πλαίσια τακτικής υποχώρησης στα γύρω υψώματα. Με τις μονάδες των VSU αποδεκατισμένες ή απεσταλμένες σε άλλα μέτωπα, όπου η πλευρά του καθεστώτος το Κιέβου έχει μεγαλύτερη ανάγκη να κρατήσει τη γραμμή άμυνάς της, το έργο των ρωσικών δυνάμεων σαφώς και διευκολύνεται, χωρίς ωστόσο η ρωσική πλευρά να δείχνει να βιάζεται, κινούμενη μεθοδικά και με τις ελάχιστες απώλειες για την ίδια.
– Τέλος στην περιοχή της Χερσώνας δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη μεταβολή. Βασικό πρόβλημα των ρωσικών δυνάμεων είναι η αντιμετώπιση των εχθρικών drones και των πυροβόλων και οβιδοβόλων μεγάλου βεληνεκούς των VSU, που καλύπτουν με τα πυρά τους τις παρόχθιες περιοχές στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου. Τα προβλήματα της ουκρανικής πλευράς, ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερα: στα Κρίνκι η χωρίς προοπτική προώθησης παραμονή μονάδων των VSU στα Κρίνκι έχει δημιουργήσει κάκιστη ψυχολογία στους παραμένοντες εκεί Ουκρανούς στρατιωτικούς. Ακόμη, εξαιτίας των συνεχών πληγμάτων των ρωσικών δυνάμεων, η παραμονή σορών νεκρών, αλλά και σοβαρά τραυματιών Ουκρανών στρατιωτών εκεί έχει χειροτερεύσει σημαντικά την υγειονομική κατάσταση των μονάδων τους. Η απεγνωσμένη προσπάθεια των VSU να μεταφέρουν ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό, εξοπλισμό και εφόδια στα Κρίνκι και τις νησίδες εντός του Δνείπερου, οδηγεί σε υπερφόρτωση των πλωτών μέσων που χρησιμοποιεί η ουκρανική πλευρά και τα μετατρέπει σε εύκολο στόχο για τα ρωσικά όπλα. Πέραν αυτού, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική φθορά στα μετόπισθεν των VSU, πλήττοντας με τα πυρά τους έμψυχο και υλικοτεχνικό δυναμικό ευρισκόμενο στη δυτική όχθη του Δνείπερου, που προσωρινά ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου.
– Ήρθε και η ώρα της στατιστικής απεικόνισης των απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 24ωρο. Τα επιμέρους μέτωπα παρουσιάζονται όπως πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 60 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ Leopard (γερμανικής παραγωγής), 3 BMP, 3 BTR, 2 τεθωρακισμένα οχήματα και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 220 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 BTR, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Zuzana 2 (παραγωγής Σλοβακίας).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 190 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 BMP (μεταξύ αυτών και 1 μάρκας Bradley, παραγωγής ΗΠΑ), 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B και 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 αυτοκίνητα pickup και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 50 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής παραγωγής) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά πυρά επλήγη κέντρο διοίκησης και παρατήρησης μονάδας της 1ης Ταξιαρχίας Επιχειρησιακού Σκοπού της ουκρανικής Εθνοφρουράς.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 25 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (18/12/2023): 553 αεροπλάνα, 259 ελικόπτερα, 9.836 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.135 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.189 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.369 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 16.407 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης