– Από τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα από αέρος σε ζωτικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος του Κιέβου ξεχώρισαν για την ισχύ τους αυτά στο αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ (Περιφέρεια Χμελνίτσκι) και στον παρακείμενο σιδηροδρομικό κόμβο, αλλά και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Σινέλνικοβο (Περιφέρεια Χαρκόβου). Την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο δεν έχουμε ακόμη κάποιον γενικό ή μερικό αεροπορικό συναγερμό στην επικράτεια της χώρας-Error 404, ωστόσο… η νύχτα είναι μακρά και πρέπει ακόμη να περιμένουμε…
– Στον αντίποδα είχαμε αρκετά πλήγματα των VSU σε ξεκάθαρα μη στρατιωτικούς στόχους, δηλαδή κοινά τρομοκρατικά χτυπήματα με στόχο τον άμαχο πληθυσμό. Στην Περιφέρεια Χερσώνας και στο χωριό Μπολσίγε Κόπανι είχαμε τον θάνατο 1 αμάχου κατοίκου, ενώ στο Ντονιέτσκ (προς το οποίο μέσα σε ένα 24ωρο εκτοξεύθηκαν 52 διαφορετικά είδη βλημάτων και επιθετικά drones) τραυματίστηκε από θραύσματα drone ένα βρέφος 4 μηνών και στη Γκόρλοφκα τραυματίστηκαν 2 ενήλικες άμαχοι – ο 1 είχε την ατυχία να πατήσει νάρκη κατά προσωπικού Lepestok, είδος όπλου απαγορευμένο από τη Συνθήκη της Γενεύης.
– Η κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι αργά το βράδυ της μέρας που έφυγε είχε ως εξής (η σειρά παρουσίασης των μετώπων είναι σταθερά από Βορρά προς Νότο):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν αργά μεν, προσεκτικά δε την προώθησή τους σε καθημερινή βάση σε νέες, ευνοϊκότερες για τις ίδιες θέσεις. Επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων έγινε από χτες η δασική περιοχή που χωρίζει το Κουπιάνσκ από τη Μασιούτοφκα, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις προς την πλευρά των οικισμών Τιμκόφκα και Ιβάνοφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου). Οι VSU έχουν βαρύτατες απώλειες και στην προσπάθειά τους να κρατήσουν στοιχειωδώς (Στγ: επί ματαίω) τη γραμμή άμυνάς τους, προσφεύγουν στη δημιουργία μονάδων-«αχταρμά» ή, όπως λέγονται επίσημα «Μονάδων Μικτών Όπλων», συνενώνοντας μονάδες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, σε «νέες», με την ελπίδα να κρατήσουν (not) όσο περισσότερο μπορούν τις θέσεις τους.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ έχουμε δύο βασικές κατευθύνσεις, του Αρτιόμοφσκ και των Αβντέγεφκα – Μάργινκα. Στην πρώτη, όπως έχω γράψει και στα προηγούμενα σημειώματά μου, οι ρωσικές δυνάμεις από τη θέση άμυνας έχουν περάσει πλέον σε θέση αντεπίθεσης, εκμεταλλευόμενες όχι μόνο τις τεράστιες απώλειες των VSU, αλλά και την αριθμητική τους «φτωχοποίηση», λόγω της μεταφοράς μονάδων σε άλλα μέτωπα (Αβντέγεφκα και Κουπιάνσκ πρωτίστως). Οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν εξέλθει πλέον από την τοπική σιδηροδρομική γραμμή και ελέγχουν τα ανατολικά προάστια της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα, έχοντας εκδιώξει πλήρως τις μονάδες των VSU στα γύρω υψώματα. Επόμενος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι η κατάληψη ακριβώς αυτών των στρατηγικής σημασίας υψωμάτων, κάτι που εάν συμβεί ουσιαστικά εκμηδενίζει τον κίνδυνο νέας ουκρανικής επίθεσης σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
* Στην Αβντέγεφκα η πρόοδος και η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο ξεκάθαρη, μετατρέποντας ταυτόχρονα τα όποια δημοσιεύματα των Ουκροτρόλλ περί «βαριών απωλειών» της ρωσικής πλευράς σε «παραμύθια της Χαλιμάς». Παρεμπιπτόντως και οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» του ουκρανικού μηχανισμού προπαγάνδας γενικά δείχνουν να ακολουθούν τα γεγονότα στα πεδία των μαχών και ηττώνται και αυτές, πλέον, κατά κράτος στο διεθνές πληροφοριακό πεδίο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εκδιώξει από το χωριό Στεποβόγε (Πετρόφσκογε) τις μονάδες των VSU και, παρόλο που έχουν εδραιωθεί τυπικά μόνο στις ανατολικές συνοικίες του, στην πραγματικότητα έχουν ήδη διεξαγάγει τις απαραίτητες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός του οικισμού και έχουν τον έλεγχο πυρός εντός του. Ανάλογη πρόοδο έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις και λίγο βορειότερα, στο Νοβοκαλίνοβο. Επίσης εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων έγιναν και στο ΝΑ τμήμα του «λόφου από μπάζα», που εφάπτεται του εργοστασίου οπτάνθρακα της Αβντέγεφκα, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα ισχυρότερα οχυρά των VSU σε όλο το μέτωπο της ΕΣΕ. Από τα ΝΔ οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα χωριά Σέβερνογε και Τόνενκογε, ενώ παράλληλα έχει δοθεί εντολή από την τοπική ρωσική στρατιωτική ηγεσία για ανελέητο βομβαρδισμό της συνοικίας Χίμικ, όπου επίσης βρίσκονται μερικά από τα ισχυρότερα ουκρανικά οχυρά. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον προσεγγίσει και εισέλθει στις παρυφές του οικιστικού ιστού της Αβντέγεφκα από τα νότια και τα ΝΑ. Οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που επιτίθενται από την πλευρά της Γιασινοβάταγια προς αυτήν της Κρουτάγια Μπάλκα («Απότομο Φαράγγι» θα πει η ονομασία) ελέγχουν πλέον το 40% του εμβαδού της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής και έχουν στόχο να διεμβολίσουν τις μονάδες των VSU εντός της Αβντέγεφκα, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο τμήμα της πόλης. Στη Μάργινκα και στην Κρασνογκόροφκα υπήρξε επίσης (μικρή έστω) πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων.
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης, πλέον, σε κατάσταση αντεπίθεσης. Και αν σε κάποιες περιοχές αυτή δεν τους προσέφερε τα προσδοκώμενα κέρδη (όπως πχ στο Σταρομαγιόρσκογε, στο τμήμα της Βρεμιόφκα), σε άλλες, όπως πχ στα Πιατιχάτκι και στη γραμμή από τα Κόπανι μέχρι το Ραμπότινο (τμήμα Ορέχοφ) τους απέδωσαν εδαφικά οφέλη και προώθηση σε πιο ευνοϊκές θέσεις. Στα Πιατιχάτκι, μάλιστα, τα οποία λόγω της ύπαρξης γύρω τους υψωμάτων με πλεονέκτημα πυρός, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν ήδη στο νότιο τμήμα του (κατεστραμμένου) οικιστικού ιστού. Η περιβόητη «ουκρανική αντεπίθεση» ειδικά σε αυτή τη γραμμή μετώπου μετατράπηκε σε έναν ακόμη… πανωλεθρίαμβο των VSU, παρόλο που ακόμη οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν περάσει σε κατάσταση ολομέτωπης και γενικής επίθεσης εναντίον των αντιπάλων τους.
– Τέλος στην περιοχή της Χερσώνας συνεχίζονται οι προσπάθειες των VSU να δημιουργήσουν και να κρατήσουν ορμητήρια στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, όπως και οι αντίστοιχες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να απωθήσουν τους αντιπάλους τους πίσω στη δυτική όχθη (τουλάχιστον, σε πρώτη φάση). Κάνοντας μια γενικότερη ανάγνωση των όσων συμβαίνουν συνολικά στα μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ, διαπιστώνουμε ότι οι κινήσεις στην περιοχή της Περιφέρειας Χερσώνας έχουν μάλλον χαρακτήρα αντιπερισπασμού και παρέλκυσης των ρωσικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι δυσκολίες για την πραγματοποίηση μιας γενικής επίθεσης διαμέσου του ποταμού Δνείπερου είναι τεράστιες και οι λιγότερο ευνοϊκές απ’ οποιοδήποτε άλλο τμήμα του μετώπου (όπου, βεβαίως, όπως ήδη γνωρίζουμε, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για την ουκρανική πλευρά). Για τις ρωσικές δυνάμεις η κατάσταση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι: εάν αγνοήσουν τις προκλήσεις της ουκρανικής πλευράς, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι και με τις δυνάμεις τους αποκομμένες βορείως της Κριμαίας και στο δρόμο για τον ΑΗΣ του Ζαπορόζιε και τον ΘΗΣ της Καχόφκα. Κρατώντας όμως δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις μονάδες ανιχνευτών-δολιοφθορέων των VSU, τις δεσμεύουν από την ενίσχυση άλλων μετώπων, όπου θα μπορούσαν να έχουν ήδη τακτική, ακόμη και ενδιάμεση στρατηγική επιτυχία. Πάντως κατά το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν τις μονάδες των VSU από τη δασική περιοχή νότια των Κρίνκι, υποχρεώνοντας την ουκρανική πλευρά να υποχωρήσει στο τμήμα του οικιστικού ιστού του χωριού που ελέγχει, πολύ κοντά στις όχθες του Δνείπερου. Απέτυχαν και οι προσπάθειες των VSU για επίθεση στην Πόιμα και την Πεστσάνοφκα, αφού τα καταιγιστικά ρωσικά πυρά από αέριος και εδάφους τις υποχρέωσαν σε υποχώρηση στις αρχικές τους θέσεις. Τα ρωσικά πυρά ανέκοψαν επίσης απόπειρα ενίσχυσης της ουκρανικής ομάδας που έχει σταθμεύσει στη ρίζα της κατεστραμμένης γέφυρας Αντόνοφσκι, εξουδετερώνοντας την ομάδα που πλησίαζε με πλωτά μέσα για αποβίβαση στο σημείο αυτό.
– Περνώ τώρα και στην στατιστική απεικόνιση των απωλειών των VSU κατά την ημέρα που μας πέρασε, αλλά και τη συνολική στατιστική από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι και χτες (14/11). Η παρουσίαση των μετώπων κι εδώ ακολουθεί τον κανόνα «από Βορρά προς Νότο»:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 155 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 210 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 BMP Bradley (παραγωγής ΗΠΑ), 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М119 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 300 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 60 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BTR, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 75 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М-46 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 95 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab (πολωνικής κατασκευής), 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύθηκαν BM-21 Grad.
– Ακόμη:
– Στην Αντόνοφσκι (ΛΔ Ντονιέτσκ, να μη μπερδευτεί με την κωμόπολη δίπλα στη Χερσώνα) από ρωσικά πυρά επλήγη το κέντρο διοίκησης και παρατήρησης της 79ης Ταξιαρχίας Καταδρομών των VSU.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 23 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS και 1 τηλεκατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα τύπου JDAM (αμφότερα, παραγωγής ΗΠΑ).
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (14/11/2023): 534 αεροπλάνα, 254 ελικόπτερα, 8.904 drones, 441 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.392 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.184 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.084 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.253 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.