Η Alpha εκπλειστηριάζει σπίτια και ακίνητα-Ακολουθεί deal με Dimand-Premia μισού δις!

511
Η Alpha εκπλειστηριάζει σπίτια

Οι πλειστηριασμοί αποδεικνύονται η κότα με τα χρυσά αυγά για το τραπεζικό κεφάλαιο

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν από επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τη δημιουργία κοινοπραξίας στην αξιοποίηση ακινήτων και ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία Dimand / Premia Properties, που θεωρούνταν ο πιο πιθανός επενδυτής, όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr στις 17 Μαΐου.

Το project Skyline είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων, όπως τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand-HIG, Brook Lane και Davidson Kempner.

Η συναλλαγή Skyline αφορά περίμετρο ακινήτων αξίας περί τα €500 εκατ. Στην περίμετρο περιλαμβάνονται ακίνητα στα οποία το νέο σχήμα σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την επανατοποθέτησή τους στην αγορά (re-development), ακίνητα εισοδήματος (yielding) καθώς και ακίνητα που προορίζονται για πωλήσεις στην αγορά (trade).

Μέσω της συναλλαγής, ο Όμιλος της Alpha Bank επιδιώκει την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει, σε μία περίοδο που η αγορά ακινήτων διατηρεί την ισχυρή της δυναμική, και, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ ενός στρατηγικού επενδυτή όπως η κοινοπραξία Dimand / Premia Properties και της Alpha Bank, να δημιουργήσει μια ηγέτιδα επενδυτική εταιρία στον χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία –σε συνέχεια του μετασχηματισμού της και της απορρόφησης της επίσης θυγατρικής Alpha Real Estate Management and Investments θα έχει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του νέου σχήματος.

Με τον συγκεκριμένο μετασχηματισμό η Τράπεζα επιδιώκει την αξιοποίηση της συσσωρευμένης εμπειρίας στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, την επίτευξη υπεραξίας από τις λειτουργικές συνέργειες των 2 θυγατρικών και, τελικά, τη δημιουργία μιας ισχυρής εταιρίας, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση, PM/FM κλπ).

Αξία και ακίνητα

Από το deal, το νέο σχήμα θα διαθέτει περισσότερα από 800 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Στόχος του σχήματος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακος επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως σε γραφεία, αλυσίδες λιανικής και logistics. Από τη συναλλαγή προκύψει κεφαλαιακό όφελος για την Alpha Bank της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνονται:

* 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.

* 320 ακίνητα αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ.

* 205 κατοικίες και διαμερίσματα, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ

Το project Skyline

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει συνολικά το χαρτοφυλάκιο.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματιστεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Έτσι, η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Alpha Bank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβαστεί πλειοψηφικό πακέτο (άνω του 50%) στον προτιμητέο επενδυτή.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα, που μέχρι σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 75% του κύκλου εργασιών της, αναμένεται με την ενίσχυσή του να καλύψει την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια, που θα προκληθεί από τη μεταβίβαση των ακινήτων, και να δημιουργήσει περαιτέρω περιθώρια κερδοφορίας.

Ως προς την Αlpha Αστικά Ακίνητα, δεν υπάρχει καμία απόφαση για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. O αρχικός σχεδιασμός της Συναλλαγής Skyline προέβλεπε τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης ακινήτων σε εταιρεία του Ομίλου Alpha Holdings. Όμως, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, επιβαρύνει χρονικά και διαδικαστικά τη συναλλαγή λόγω των αυξημένων διατυπώσεων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία για τις συναλλαγές επί εισηγμένων εταιρειών. Για αυτό το νέο σχέδιο ότι τα (περιλαμβανομένων της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας