Η Αλγερία προειδοποιεί Γαλλία: «Αν επέμβετε στο Νίγηρα θα σας χτυπήσουμε»

1332

Η Αλγερία απηύθυνε καθαρή προειδοποίηση στη Γαλλία, πως αν επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα, για να ανατρέψει την κυβέρνηση που αναδείχτηκε την περασμένη εβδομάδα, και η οποία απολαμβάνει την στήριξη του λαού της χώρας, τότε θα εμπλακεί η ίδια, σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των γαλλικών δυνάμεων.

Η προηγούμενη φιλογαλλική κυβέρνηση,  «απομεινάρι» της γαλλικής αποικιοκρατίας στην περιοχή είχε δημιουργήσει βαθιά οικονομική κρίση στην χώρα και οι κάτοικοι του Νίγηρα υπέφεραν από πείνα και αρρώστιες.

Η Αλγερία θα υποστηρίξει τον Νίγηρα σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρει το αλγερινό έντυπο Intel Kirby.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «σε περίπτωση πιθανής γαλλικής εισβολής στον Νίγηρα υπό την ηγεσία της ECOWAS, η Αλγερία δεν θα μείνει αδρανής όσο η γειτονική της χώρα αντιμετωπίζει εισβολή».

Η Αλγερία δεν είναι ένα ασήμαντο στρατιωτικό μέγεθος. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή χώρα ειδικότερα όταν θα έχει να αντιμετωπίσει γαλλικές δυνάμεις απομακρυσμένες από την μητρική επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι η Αλγερία είναι ένας εκ των βασικών παροχών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Γαλλία και μαζί τους και οι ΗΠΑ χάνουν ένα από τα τελευταία γαλλικά προπύργια και άρα φιλικά προσκείμενο προς τους Αμερικανούς σε μία Αφρική που στρέφεται υπέρ των Ρώσων και των Κινέζων.

Ήδη ο Νίγηρας διέκοψε τις εξαγωγές χρυσού και ουρανίου προς την Γαλλία.

«Ο Νίγηρας από την Κυριακή 30 Ιουλίου διέκοψε τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Το διάταγμα που εκδόθηκε έχει άμεση ισχύ» ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την Γαλλία είναι μία χώρα απολύτως εξαρτώμενη από εισαγωγές τέτοιας φύσεως, οι οποίες είναι απαραίτητες για να διατηρήσει το Παρίσι το όποιο ειδικό βάρος του έχει απομείνει στον 21ο αιώνα.

Η Γαλλία είναι μία χώρα η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται από 56 επιχειρησιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ουρανίου τις οποίες μέχρι πρότινος αποκτούσε από το Νίγηρα.

Όλο το ουράνιο προέρχεται από εισαγωγές.

Μόνο το 2021, ο Νίγηρας παρείχε σχεδόν το 25% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ουράνιο από τον Νίγηρα αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου που παίρνει η Γαλλία. Αυτό το Παρίσι θα πρέπει να το αντικαταστήσει αλλά από που; Οι περισσότερες χώρες που διαθέτουν τέτοιες πρώτες ύλες οδεύουν προς τα… ΒRICS όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των αφρικανικών χωρών μαζί με την Αλγερία βεβαίως.

Πριν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, η παρουσία τους στο Σαχέλ είχε ως σκοπό να διατηρηθεί η πρόσβαση της Γαλλίας στα μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου. Τώρα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό.

Το σοκ για την γαλλική κοινωνία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς ελλείψεις σε Ουρανία σημαίνουν πάρα πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα όπως και εξάρτηση της χώρας από άλλες ενεργειακές πηγές.

H ανατροπή του προέδρου του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, τη στιγμή μάλιστα της διεξαγωγής του φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής, έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μάρκοφ παραδέχτηκε ότι το πραξικόπημα του Νίγηρα ευνοεί την Ρωσία καθώς ο Μπαζούμ ήταν φιλογαλλικών φρονημάτων.

Ο Νίγηρας ήταν ότι είχε απομείνει στους Γάλλους αυτό του έχασαν το Μάλι, όπου και εκεί έχει επικρατήσει ένα αντι-γαλλικό καθεστώς.

Η υποστήριξη του λαού του Νίγηρα στην νέα στρατιωτική κυβέρνηση είναι εμφανής όπως και στην γεωπολιτική στροφή της χώρας προς Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Νιαμέι ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας ρωσικές σημαίες, για να εκφράσουν την στήριξή τους.

Να σημειωθεί ότι ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα στην Αφρική μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που στρέφεται κατά της Δύσης και κατευθύνεται προς την Ρωσία και την Κίνα. Οι άλλες δύο ήταν το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη σύνοδο Ρωσίας και αφρικανικών χωρών που έγινε στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα αποφάσισε να παραδώσει εκατομμύρια τόνους σιτηρών εντελώς δωρεάν στις αφρικανικές χώρες.

Για όποιον ζει στην άνεση του σαλονιού του στην Δύση δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, τα τρόφιμα στην Αφρική είναι το ισχυρότερο νόμισμα όλων.

Το γεωπολιτικό χτύπημα για τους Αμερικανούς και τους Γάλλους είναι κολοσσιαίων διαστάσεων αφού επί της ουσίας εξοβελίζονται και από την λεγόμενη «μαύρη ήπειρο».

Όμως, η «μαύρη ηπειρος» όσο φτωχός κι αν είναι ο κόσμος της, τόσο πλούσια είναι σε πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους.

Όλα αυτά οδεύουν προς τον ρωσοκινεζικό συνασπισμό και την μεγάλη συμμαχία των BRICS, οι οποίοι ετοιμάζονται μέσα στον Αύγουστο να ανακοινώσουν το κοινό τους νόμισμα το οποίο θα υποστηρίζεται από πίσω, πρώτες ύλες και ενέργεια. Με λίγα λόγια το νόμισμα αυτό θα είναι κυριολεκτικά πανίσχυρο.

Στην Δύση θα προσπαθήσουν να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με «αεροχρήμα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας