Η αδύναμη γερμανική οικονομία συμπαρασύρει χώρες της ανατολικής Ευρώπης

3945

Η αδύναμη γερμανική οικονομία έπληξε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης το δ’ τρίμηνο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης που αναμένεται φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το ΑΕΠ της Ρουμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση. Παράλληλα, η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Οι επιδόσεις των τριών από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής αποτελούν απόδειξη του πόσο ισχυρά συνδεδεμένες είναι με τη Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος για τις χώρες της ανατολικής ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο με το ένα τέταρτο των εξαγωγών τους.

Για φέτος, η περιοχή θα αναζητήσει στήριξη στους εγχώριους καταναλωτές, καθώς η αδύναμη εξωτερική ζήτηση εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για τις εργοστασιακές παραγγελίες. Στη Γερμανία, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμη.

“Βλέπουμε την ιδιωτική κατανάλωση να ανακτά τη δυναμική της, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών, η πτώση του πληθωρισμού και η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να στηρίξουν τις υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών”, δήλωσε ο Juraj Kotian, οικονομολόγος της Erste Group Bank AG με έδρα τη Βιέννη.

Η επιβράδυνση της Γερμανίας έπληξε περισσότερο την Ουγγαρία πέρυσι. Η οικονομία κατέγραψε τέσσερα τρίμηνα συρρίκνωσης, καθώς η ΕΕ έκοψε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μάρτον Νάγκι, δήλωσε ότι η πτώση της οικονομίας προκλήθηκε από την αδυναμία της Γερμανίας, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια που πίεσαν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας