Iδιωτική εταιρεία εμπλουτίζει τα τουρκικά drones με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

892
τουρκικά drones με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

ΑΓΚΥΡΑ: Ιδιωτική τουρκική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σμήνους

Η εταιρεία MilSOFT ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι ανέπτυξε το λογισμικό μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, και ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σταθερές όσο και σε πλατφόρμες περιστρεφόμενων πτερυγίων.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αεροδιαστημικής ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σμήνους θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή της ιδέας μελλοντικών αερομαχιών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω του χαμηλού κόστους του υλικού και της τεχνολογίας stealth (που τα καθιστά αόρατα).

«Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να είναι ιδανικά σε ασύμμετρο πόλεμο. Είναι γρήγορα, οικονομικά αποδοτικά και εύχρηστα», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Το πιο σημαντικό: είναι σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν την ανθρώπινη απώλεια σε ασύμμετρο πόλεμο.”

“Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να είναι ιδανικά σε ασύμμετρο πόλεμο. Είναι γρήγοροι, οικονομικώς αποδοτικά και εύχρηστα.»

Ο τουρκικός στρατός λειτουργεί μεγάλο στόλο τακτικών και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κυρίως σε μάχες εναντίον Κούρδων μαχητών στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και σε διασυνοριακές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και, πιο πρόσφατα, σε σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Πολλές χώρες δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα την τεχνολογία σμήνους κηφήνων (Drones) σε ένα προσομοιωμένο, ελεγχόμενο περιβάλλον. Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν την τεχνολογία και την ικανότητα να την δοκιμάσουν στο πεδίο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το ανώτατο γραφείο προμηθειών της Τουρκίας, η Προεδρία αμυντικών βιομηχανιών, εγκαινίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης και επίδειξης τεχνολογίας Swarm UAV ( Σμήνους Κηφήνων) με σκοπό την ανάπτυξη αλγορίθμων και λογισμικού για τη χρήση μη επανδρωμένων πλατφορμών με δυνατότητα σμήνους. Το πρόγραμμα προορίζεται επίσης να συμπεριλάβει πολύ μικρές , καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η MilSOFT ειδικεύεται σε λύσεις λογισμικού από το 1998 και είναι ένας από τους συμμετέχοντες του κυβερνητικού προγράμματος. Προσφέρει προϊόντα στον τουρκικό στρατό για αποστολές όπως τον εντοπισμό της ανίχνευσης με αυτόματη τεχνολογία κινούμενου στόχου χρησιμοποιώντας Α.Ι. (Τεχνητή Νοημοσύνη), και τεχνικές μηχανικής μάθησης , με αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας.

Η εταιρεία ανέφερε ότι με την ενσωμάτωση των προϊόντων νοημοσύνης και αξιολόγησης εικόνας, τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορούν να εμπλουτισθούν με πρόσθετες δυνατότητες ,όπως αναγνώριση, ανίχνευση, αναγνώριση, έρευνα και διάσωση και παρακολούθηση οχημάτων.

Η βασιζόμενη στο λογισμικό λύση της MilSOFT θα καταστήσει δυνατό να εκτοξεύονται σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών από εναέριες, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, και οι εικόνες που συλλέγουν να διοχετεύονται σε ένα κεντρικό σύστημα διοίκησης. Εν τω μεταξύ, τα σμήνη κηφήνων θα μεταφέρουν εικόνες μεταξύ διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων με λειτουργία αναμετάδοσης.

Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει να προσλαμβάνονται τα στοιχεία που δεν μπορούν να προσληφθούν από το ανθρώπινο μάτι και να επιτρέψει τις πολλαπλάσιες ικανότητες επίθεσης με τον εξοπλισμό των οχημάτων σε λειτουργία.
Το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη της MilSOFT αναμένεται επίσης να επιτρέψει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σμήνους να εκτελούν μετωπικές επιθέσεις κατόπιν εντολής από ελικόπτερα και να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη σε άλλες φιλικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα από την αρχή μέχρι το τέλος μιας αποστολής και μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται άμεσα μέσω πληροφοριακών συστημάτων..
Τα UAV έχουν χρόνο πτήσης άνω της μισής ώρας και ωφέλιμο φορτίο 1κιλού(2,2 λίβρες). Τα οχήματα λειτουργούν με σύστημα προσγείωσης που μπορεί να τα προσγειώσει σε ανώμαλο έδαφος.

Ενώ αυτήν την περίοδο χρησιμοποιούνται πέντε UAV σε κοπάδι σε ένα τομέα, αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει μέχρι τα 25 σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. MilSOFT στοχεύει να φθάσει σε ένα σμήνος κηφήνων από 50 επιχειρησιακών αερόπλοια.

Η επικοινωνία μεταξύ των drones εξασφαλίζεται επίσης από την τεχνολογία της MilSOFT. Τα οχήματα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους από απόσταση έως 500 μέτρων. Υπάρχει επίσης μια λύση δικτύου 10 χιλιομέτρων για τη μεταφορά δεδομένων. Η MilSOFT σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία της για υποβρύχιες και επιφανειακές πλατφόρμες, καθώς και χερσαία οχήματα.

 

Burak Bekdil . Defence News, 24-11-20

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα και συνεργάτης στο Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή.

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας