H μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων έρχεται-ΗΠΑ εκκίνησαν το φαινόμενο πεταλούδας

991

΄Oλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιστορική φάση – Zeitwende, που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Olaf Scholz.
Μέσα στο τρέχον γεωπολιτικό σκηνικό έχει ήδη ξεκινήσει μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της μεταπολεμικής περιόδου: φτώχεια, ακρίβεια και ύφεση, την οποία ηθελημένα θα προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες.
Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι ακόμη δεν μπορούν να διακρίνουν…
«Ακόμη είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και η ευρωπαϊκή θα υπομείνουν το 2023 μια ήπια ή μια σκληρή προσγείωση…» αναφέρουν.
Μια αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Biden, σχεδόν ξεδιάντροπα, διοχέτευε χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επί δύο χρόνια, ανακοινώνοντας ένα ολοκαίνουργιο «New Deal» και οικονομικά πακέτα στήριξης.
Και εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτά τα μέτρα έχουν έστω και το παραμικρό νόημα για τους απλούς πολίτες.
Αλήθεια, πώς «αντανακλάται» το τύπωμα χρήματος και ο συνεχής, υπέρογκος δανεισμός στην αμερικανική οικονομία, όσο και στις οικονομίες των άλλων ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης.
Σύμφωνα με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Dr Doom, κατά κόσμον Nouriel Roubini, καθηγητή Οικονομικών στο NYU Stern, η μητέρα όλων των κρίσεων πλησιάζει…
Φυσικά, πρωτίστως, ο χρόνος θα δείξει αν όλα αυτά τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής είχαν έστω και το ελάχιστο νόημα.
Η κυβέρνηση Biden ξόδεψε περίπου 1.900 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID και στη συνέχεια άλλα 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τα απλήρωτα φοιτητικά δάνεια, που αποτελούν σημαντικό οικονομικό ζήτημα για τις ΗΠΑ.
Τα φοιτητικά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια και η τάση είναι, πλέον, να μένουν απλήρωτα.
Εν τω μεταξύ, έχουν επενδυθεί 400 δισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της Πράσινης Ατζέντας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden έχει ανακοινώσει ένα ολοκαίνουργιο New Deal, το οποίο θα κόστιζε 4.700 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά.
Με λίγα λόγια, κάθε σχέδιο ακολουθείται από ένα νέο, το οποίο τείνει να είναι πιο απαγορευτικά ακριβό και, στην πραγματικότητα, συνοψίζεται στην εκπλήρωση των κενών προεκλογικών δεσμεύσεων για τους ψηφοφόρους του Biden και όχι σε πραγματικά αποτελεσματικά σχέδια.
Ωστόσο, όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, που μπορεί να φαίνονται σε πρώτο επίπεδο ανούσια, είναι πιθανό να εκκινήσουν το φαινόμενο της πεταλούδας, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες σε όλη την υφήλιο, με επιζήμιο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό και στην ανάπτυξη.
(Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.
Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».)
Κάποιοι συνηθίζουν να λένε πως, όταν φτερνίζεται η Αμερική, οι υπόλοιπες χώρες παθαίνουν πνευμονία…

Ποσοτική χαλάρωση

Η υπερβολική ποσοτική χαλάρωση και ο συνεχής δανεισμός ήταν κυρίαρχα στοιχεία από το 2008, γεγονός που είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.
Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα των ΗΠΑ είναι 1.800 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας.
Το σχέδιο του Biden να τυπώσει και να αντλήσει 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την αμερικανική οικονομία ισούται με το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας.
Τον Νοέμβριο του 2022 οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν από έναν απλό λανθασμένο υπολογισμό των φορολογικών δηλώσεων ένα δημοσιονομικό πρόβλημα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ονομαστικό εθνικό προϊόν μιας χώρας τόσο μικρής όσο η Βουλγαρία.
Από την άλλη, ο Dr Doom προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους.
Ο απερίσκεπτος δανεισμός έχει ενισχύσει τους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας, επισημαίνει.
Ο Roubini προβλέπει επίσης ύφεση στις ΗΠΑ και μεγάλη πίεση στις μετοχές και στα ομόλογα.
Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο λόγος χρέους προς ΑΠΕ στις ΗΠΑ είναι 350%.
Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί σε καιρό ειρήνης.
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν ζούμε ακόμα σε καιρό ειρήνης ή εν καιρώ πολέμου.
Πάντως, οι λόγοι των δημοσίων δαπανών και του αλόγιστου δανεισμού έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτό που ήταν μόλις πριν από δύο δεκαετίες.
Αυτό δείχνει ότι τα χρήματα χάνουν γρήγορα την αξία τους…
Η υπερβολή της πολιτικής της κυβέρνησης Biden επανήλθε φέτος, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 8%.
Με λίγα λόγια, όπως γίνεται αντιληπτό, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η μητέρα όλων των κρίσεων θα είχε συμβεί.
Ο διάσημος και διαβόητος Dr Doom, ο οποίος «βαφτίστηκε» έτσι λόγω των οικονομικών του προβλέψεων για την καταστροφή και τη θλίψη, ανακοίνωσε πρόσφατα τη μητέρα όλων των κρίσεων.
Μερικοί αμερικανοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται κυνικά ότι αν θέλετε να λύσετε μια μικρή κρίση, μπορείτε να το κάνετε δημιουργώντας μια μεγαλύτερη.
Αυτές οι προβλέψεις για τη θλίψη και την καταστροφή του δρος Doom δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρως, επειδή οι μικρές κρίσεις έχουν ξεπεραστεί από τις μεγαλύτερες.
Ωστόσο, τώρα δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για αυτό, αλλά μερικοί διακεκριμένοι αναλυτές ισχυρίζονται το ίδιο.
Ο πληθωρισμός προκαλείται από τα υψηλά χρέη και την αργή ανάπτυξη στη Συλλογική Δύση, και αυτή είναι μόνο η αρχή της διαφαινόμενης μητέρας όλων των κρίσεων λόγω της ανόδου της Κίνας και του Παγκόσμιου Νότου επίσης.
Αλήθεια, δεν μπορούμε ακόμη να δούμε αν θα είναι σκληρή ή ήπια προσγείωση μέχρι το τέλος του 2023;
Η μητέρα όλων των κρίσεων έρχεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας